6 «αντικοινωνικές» τροφές
Ας δούμε λοιπόν μερικές παρεξηγημένες έως και «αντικοινωνικές» τροφές που αν και θρεπτικές, συχνά μπορεί να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.
Σχεδόν όλοι μας συνηθίζουμε να μιλάμε και να εκθειάζουμε την θρεπτική αξία των τροφών που καταναλώνουμε, χωρίς όμως να αναφερόμαστε και σε μερικές ανεπιθύμητες ιδιότητές τους, που ενδέχεται να μας φέρουν… σε δύσκολη θέση.
Οι περισσότερες παρενέργειες είναι φαινομενικά ακίνδυνες και δεν βλάπτουν τον οργανισμό μας, ενδεχομένως να μας «ντροπιάζουν» λίγο, αλλά μέχρι εκεί. Βέβαια αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τους ειδικούς.
Η κατανάλωση σε λογικά πλαίσια, μπορεί να μειώσει δραστικά τον «κίνδυνο» εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, ενώ σε συνδυασμό με το σωστό «αντίδοτο» η εκπομπή δυσάρεστων οσμών σχεδόν εξουδετερώνεται.
Ας δούμε λοιπόν μερικές παρεξηγημένες έως και «αντικοινωνικές» τροφές…
Σκόρδο και κρεμμύδι
Είναι θρεπτικά, υγιεινά, μυρωδάτα και νοστιμίζουν το φαγητό μας. Έχουν όμως και ένα μειονέκτημα. Λίγο παραπάνω σκόρδο στο φαγητό μας ή μια σαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι, είναι αρκετά για να δούμε τους γύρω μας να «δακρύζουν» ή να προσπαθούν να απομακρυνθούν καθώς δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά.
Τι συμβαίνει όμως και τα συγκεκριμένα μικρά λαχανικά, αναδίδουν τόσο «αποκρουστική» οσμή; Το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν ενώσεις θείου με ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά, η οποία επιδεινώνει την δυσάρεστη οσμή του στόματος.
Η κακοσμία δεν προέρχεται δηλαδή μόνο από τυχόν υπολείμματα τροφών, που παραμένουν στα δόντια μας. Όσο προχωράει η διαδικασία της πέψης, τα έλαια τα οποία περιέχονται στο σκόρδο και το κρεμμύδι, απορροφώνται από το αίμα και μεταφέρονται σε όλο το σώμα και στους πνεύμονες. Μέσω της διαδικασίας της αναπνοής θα συνεχίζουμε να μεταφέρουμε προς τα έξω την έντονη- και απωθητική- για πολλούς μυρωδιά, μέχρι οι τροφές να εκκριθούν από τον οργανισμό μας,
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα καταργήσουμε από το διατροφολόγιό μας. Οι ίδιοι οι διαιτολόγοι άλλωστε προτρέπουν να περιλαμβάνουμε στα γεύματά μας, βότανα, καρυκεύματα, σκόρδο και κρεμμύδι προκειμένου να τα νοστιμίζουμε, αλλά και για να περιορίζουμε ταυτόχρονα την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιούμε.
Επιπλέον το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν και υγιεινά φυτοχημικά στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη, αλλά και στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαττώσουμε την προκαλούμενη κακοσμία; Να τρώμε και να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική λιγότερο σκόρδο και κρεμμύδι και να πίνουμε άφθονο νερό, ώστε να ενυδατώνεται και να καθαρίζει ο οργανισμός. Πολλοί θεωρούν ότι και το γάλα βοηθάει στη μείωση της οσμής που προκαλείται από τις ενώσεις θείου.
Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να μασήσουμε λίγο μαϊντανό, μια τσίχλα με γεύση λ.χ.: δυόσμου ή να προτιμήσουμε ένα αφέψημα με γεύση μέντας.
Επειδή όμως η χρόνια κακοσμία, που απλώς επιτείνεται από την κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιού είναι ένα σημάδι κακής λειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος, καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να συμβουλευτούμε τους ειδικούς.
Καρότα
Μπορεί να τα καταναλώνουμε άφοβα και σε μεγάλες ποσότητες, όμως η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επειδή δεν θα θέλαμε να δούμε την επιδερμίδα μας, να αποκτάει… πορτοκαλί απόχρωση, ας φροντίσουμε να περιορίσουμε λίγο την ποσότητα καρότων που συνηθίζουμε να τρώμε. Φαινομενικά πρόκειται μια ακίνδυνη κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη βήτα- καροτίνης. Εμφανίζεται συχνότερα στους χορτοφάγους και στα μικρά παιδιά, τα οποία οι γονείς συνηθίζουν να τα ταΐζουν με κρέμες στις οποίες λιώνουν μεγάλη ποσότητα από καρότα (στις περιπτώσεις αυτές, συχνά η πάθηση που οφείλεται στα καρότα, συγχέεται με τον ίκτερο).
Επειδή η υγεία της επιδερμίδας μας «καθρεφτίζει» τον τρόπο ζωής μας και τις διατροφικές μας επιλογές, καλό είναι να καταναλώνουμε μεν καρότα, αλλά με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλες τροφές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.
Ειδικά για την επιδερμίδα, χρειάζεται να προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες από λιπαρά οξέα Ω-3, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και C. Ως προς την διατροφική τους αξία, τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ματιών.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι μεν πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά- φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ, έχουν όμως και ένα βασικό μειονέκτημα. Επηρεάζουν την μυρωδιά των ούρων, προκαλώντας έντονη δυσοσμία.
Βέβαια όπως λένε οι ειδικοί, μόνο μερικοί απ’ όσους καταναλώνουν σπαράγγια, αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα. Στους υπόλοιπους είτε δεν εμφανίζεται, είτε δεν το αντιλαμβάνονται, λόγω εξασθενημένης όσφρησης. Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα γονιδίων.
Η έντονη μυρωδιά προκαλείται από τις ενώσεις θείου που περιέχουν τα σπαράγγια και απελευθερώνονται, όταν εκκρίνονται από τον οργανισμό.
Μπορεί τα σπαράγγια να ήταν ήδη γνωστά από τους ρωμαϊκούς χρόνους, όμως γύρω στα 1700, άρχισε να ανακύπτει το πρόβλημα της αποκρουστικής τους οσμής. Την περίοδο δηλαδή που οι ενώσεις θείου, άρχισαν να χρησιμοποιούνται με τη μορφή λιπάσματος για να ενισχύσουν τη γεύση στα σπαράγγια.
Για να ελαττώσουμε δραστικά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: να περιορίσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε και να πίνουμε άφθονο νερό. Επειδή όμως το χρώμα, η διαύγεια και τα λοιπά φυσικά χαρακτηριστικά των ούρων αποτελούν ενδείξεις για πλήθος προβλημάτων, όπως λοιμώξεις, χρειάζεται πρωτίστως μια επίσκεψη στο γιατρό, αν παρατηρήσουμε κάτι το ανησυχητικό.
Φασόλια φούρνου
Δεν ισχύει τελικά μόνο σαν πείραγμα. Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υπερκατανάλωση των ψητών φασολιών, προκαλεί αυξημένα εντερικά… αέρια.
Τα φασόλια και γενικά τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες παραμένουν αδιάλυτες μέχρι να φθάσουν στο παχύ έντερο. Η διαδικασία της πέψης που λαμβάνει χώρα στο έντερο, προκαλεί την παραγωγή των γνωστών… αερίων.
Ωστόσο τα φασόλια εξακολουθούν να αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών που μας προφυλάσσουν από ασθένειες και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα φασόλια προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα χοληστερόλης και ελέγχουν –ρυθμίζουν το βάρος.
Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε μέντα, χαμομήλι, τζίντζερ, γλυκόριζα και μελισσόχορτο κυρίως με τη μορφή αφεψήματος, προκειμένου να καταπραΰνουμε το φούσκωμα που νιώθουμε στο στομάχι, αλλά και για να καταπολεμήσουμε τα ενοχλητικά αέρια.
Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη διαδικασία της πέψης. Αν το έντερό σας εξακολουθεί να σας ενοχλεί, τότε κάτι άλλο συμβαίνει και έχει να κάνει είτε με τροφική δυσανεξία, είτε ενδεχομένως με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οπότε χρειάζεται η γνώμη των ειδικών.
Κόκκινο κρασί
Είναι γνωστό ότι γενικά τα αλκοολούχα ποτά, προκαλούν μια κατάσταση ευφορίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κόκκινο κρασί. Όταν η κατανάλωση αρχίζει να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, ένα μόνιμο ανησυχητικό χαμόγελο «ζωγραφίζεται» στο πρόσωπό μας. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο προβληματικό από μόνο του. Όμως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που επικάθονται και χρωματίζουν τα δόντια… τα πράγματα γίνονται περισσότερο ανησυχητικά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αντιαισθητική εικόνα των χρωματισμένων δοντιών, αλλά και ο κίνδυνος εμφάνισης περιοδοντικών νοσημάτων.
Η με μέτρο πάντως κατανάλωσή του -μέχρι δύο ποτήρια ημερησίως-προφυλάσσει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση ξεπλένετε καλά τα δόντια σας, για να μην μένουν λεκέδες και βουρτσίζετέ τα τακτικά, όπως επιβάλλουν άλλωστε και οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.