Τρεις κακές συμβουλές για απώλεια βάρους
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ και όσοι δεν ανήκουν στων... φρονίμων τα παιδιά, ξεκινούν τώρα διατροφή (στην καλύτερη περίπτωση) και αυστηρή δίαιτα (στη χειρότερη). Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας, να μειώσετε τις μερίδες σας, να αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και γλυκά και να αυξήσετε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σπόρους στη διατροφή σας. Και φυσικά να μην ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που ίσως έχετε ακούσει συχνά.
Κακή συμβουλή #1: Μην τρώτε λιπαρά και υδατάνθρακες
Το κλειδί στα πάντα είναι η ισορροπία, κάτι που δεν θα συμβεί αν«κόψετε» λιπαρά και υδατάνθρακες, καθώς σίγουρα θα φτάσετε να υπερκαταναλώνετε το ένα από τα δύο που επιτρέπεται. Αν η διατροφή σας περιέχει ελάχιστα λιπαρά, τότε μάλλον καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες κι αυτό μπορεί να διεγείρει την ινσουλίνη, μια ορμόνη που αποθηκεύει το λίπος. Αν «κόψετε» τους υδατάνθρακες, πιθανότατα να τρώτε παραπάνω από άλλες ομάδες τροφών, να αισθάνεστε νωθροί, να έχετε δυσκοιλιότητα. Το πιο σοφό είναι να περιορίσετε τους υδατάνθρακες σε μια πηγή ανά γεύμα, η οποία θα είναι ολικής άλεσης. Ομοίως, προτιμήστε επιλογές χαμηλών λιπαρών, όπως γαλακτοκομικά, άπαχα κρέατα κ.λπ.
Ο οργανισμός σας αυτοκαθαρίζεται 24 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι χυμοί, τα βότανα ή άλλα «αποτοξινωτικά» θαύματα καθαρίζουν τον οργανισμό, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πεινάσετε, πίνοντας μόνο χυμούς για 2 ή 3 ημέρες. Αν μετά από μια περίοδο ατασθαλιών θέλετε να ισορροπήσετε ξανά, κρατήστε ημερολόγιο. Ακούγεται απλό, αλλά μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους στο τι καταναλώνουμε και βοηθάει.
Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα συστήνονται προκειμένου να διατηρείται το σάκχαρο του αίματος και η πείνα σε σταθερά επίπεδα. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με κάποιες έρευνες δεν παρατηρήθηκε επίδραση στην απώλεια βάρους χωρίζοντας τις ίδιες χαμηλές θερμίδες σε 3 ή 6 γεύματα την ημέρα. Σχετική έρευνα έδειξε, μάλιστα, ότι τα 6 γεύματα μπορεί να σε κάνουν να θέλεις να φας περισσότερο. Το «μικρό» γεύμα, άλλωστε, διαφέρει από άτομο σε άτομο κι αν δεν διευκρινιστεί η ποσότητά του, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση.