Οδηγός πρώτων βοηθειών για το καλοκαιρινό σας σεξαπίλ
Κάποια «καυτά» ζητήματα ομορφιάς, υγιεινής και γενικότερης υγείας μπορούν να φέρουν παγωμάρα στην καλοκαιρινή σας διάθεση.
Το λιωμένο make-up
Για όσες γυναίκες επιθυμούν να φορούν το μακιγιάζ τους ακόμη και στη θάλασσα, συστήνουμε ως καλύτερη λύση τις αδιάβροχες φόρμουλες (μάσκαρα, σκιές, concealer, κραγιόν κλπ.) που δεν διαλύονται στον ήλιο ούτε ξεβγάζονται με το νερό. Αν και όλοι οι make-up artists θεωρούν ότι αυτά τα προϊόντα μακιγιάζ λειτουργούν περίφημα υπό συνθήκες καλοκαιριού, εντούτοις υπενθυμίζουν ότι επειδή έχουν πολύ συμπαγή υφή, υπάρχει ο κίνδυνος να φράξουν τους πόρους φυλακίζοντας τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και ευνοώντας τα βακτήρια να δημιουργήσουν κοκκινίλες, ερεθισμό και έντονο κνησμό. Απλώστε το αδιάβροχο μακιγιάζ σας μόνο όταν χρειάζεται και αφαιρείτε επιμελώς μόλις επιστρέψετε σπίτι.
Οι ατέλειωτες βουτιές στην πισίνα είναι μια από τις πιο απολαυστικές φάσεις των καλοκαιρινών διακοπών, αν εξαιρέσουμε βέβαια, τη ζημιά που μπορεί να κάνουν στα μαλλιά σας. Η χρόνια έκθεση στο χλώριο αφυδατώνει δραματικά την τρίχα. Συν του ότι –συσσωρευτικά- οδηγεί σε σπάσιμό της, λένε οι ειδικοί. Για να έχετε το... κεφάλι σας ήσυχο και τα μαλλιά σας υγιή και λαμπερά να θυμάστε τα εξής: Πριν τη βουτιά, πλύνετε το κεφάλι σας με κρύο νερό στη ντουζιέρα της πισίνας ώστε να κλείσουν ερμητικά τα εξωτερικά τοιχώματα της τρίχας. Μόλις βγείτε, ψεκάστε τούφα-τούφα με ένα σπρέι μαλλιών από λάδι καρύδας ώστε να απομακρυνθεί το χλώριο από την επιφάνεια της τρίχας. Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε μια φορά τη βδομάδα μια μάσκα μαλλιών πλούσια σε πρωτεΐνες, για να διατηρηθεί η φυσική υγρασία τους. Αυτή η κίνηση βοηθά και στην αποφυγή αποχρωματισμού των μαλλιών, ειδικά για όσες τα βάφουν ξανθά. Οι ειδικοί τονίζουν πως ακόμη και αν δεν βουτάτε σε πισίνα αλλά μόνο σε θαλασσινό νερό, αυτή η μάσκα θα βελτιώσει την εικόνα και την υγεία των μαλλιών σας, αφού το αλάτι και ο ήλιος έχουν την τάση να τα αφυδατώνουν και να καταστρέφουν το χρώμα τους.
Σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα ΝοσήματαΔείτε ακόμα
Θάλασσα, άμμος, βρεμένα μαγιό, ξαπλώστρα: μια τέτοια συνθήκη είναι ικανή να συνθέσει ένα εφιαλτικό σκηνικό για πολλές γυναίκες. Οι κολπίτιδες παρουσιάζουν έξαρση στις διακοπές και οφείλονται σε μικρόβια ή μύκητες που προκαλούν ερεθισμό, κνησμό, αύξηση των εκκρίσεων στην ευαίσθητη περιοχή και έντονο πόνο. Και επειδή είναι μεταδοτική νόσος οφείλετε να είστε αρκετά προνοητική. Στις βασικές οδηγίες των γυναικολόγων συγκαταλέγονται η αποφυγή των εσωτερικών πλύσεων με αντισηπτικά και η προτίμηση πλύσεων με ένα μη αλκαλικό σαπούνι, ο περιορισμός του ταμπόν, η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό (μία στις δυο περιπτώσεις κολπίτιδας οφείλονται στο βρεμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω στο σώμα), όπως και η χρήση πετσέτας ή ψάθας τις ώρες που κάθεστε στην άμμο ή την κοινή ξαπλώστρα. Μια σημαντική διατροφική οδηγία: εμπλουτίστε το καθημερινό σας μενού με προβιοτικά γαλακτοκομικά. Έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και αποτελούν πηγή βιταμινών Β, που προστατεύουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
Τα αντηλιακά που όλοι γνωρίζουμε κυκλοφορούν σε δύο τύπους φίλτρων: τα φυσικά φίλτρα από ορυκτά συστατικά, που αντανακλούν την ακτινοβολία και τα χημικά φίλτρα, τα οποία απορροφούν τις UV ακτίνες. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, όσο μεγαλύτερος ο δείκτης προστασίας -το SPF δηλαδή- τόσο περισσότερες χημικές ουσίες εμπλέκονται. Και είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι κάποια άτομα που είναι ευαίσθητα σε κάποια φίλτρα, εμφανίζουν μικρούς ή μεγάλους τοπικούς ερεθισμούς, καθιστώντας την επιδερμίδα τους ακόμη πιο ευάλωτη στις βλάβες από τον ήλιο. Οι δερματολόγοι συστήνουν να πειραματιστείτε με τη φόρμουλα αντηλιακού που θα αποδειχθεί ασφαλής για την ευαισθησία σας. Δεν έχει σημασία αν είναι κρέμα, σπρέι, stick ή αφρός, αλλά αν τα συστατικά του δείχνουν να εμφανίζουν κάποια αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας. Σε γενικές γραμμές, τα φυσικά φίλτρα είναι λιγότερο επικίνδυνα για εμφάνιση ερεθισμών από ότι τα χημικά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ