Tα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Ιουνίου

ta-threptika-frouta-kai-laxanika-tou-iouniou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που «σνομπάρουμε» τα λαχανικά με ρίζες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να απολαύσουμε τα ζουμερά και δροσιστικά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, που επιπλέον, κάνουν καλό στην υγεία μας.

Όσο πιο ζεστός γίνεται ο καιρός, τόσο πιο πολύ αναζητάμε δροσιστικές και νόστιμες τροφές. Η φύση έχει προνοήσει για αυτό και υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας για κάτι λαχταριστό και ταυτόχρονα υγιεινό.

Δείτε πέντε φρούτα και λαχανικά που αποτελούν υπερτροφές και «δροσίζουν» το καλοκαιρινό μας τραπέζι…

Κεράσια

Αυτό το νόστιμο και δροσερό φρούτο, εκτός του ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και λίγες θερμίδες, προσφέρει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της ανάκαμψης του οργανισμού μετά την άσκηση, τη βοήθεια στον ύπνο και την προστασία της καρδιάς. Ορισμένες από τις «δυνάμεις» των κερασιών προέρχονται από το λυκοπένιο, μια ένωση που βρίσκεται και στις ντομάτες. Μια μερίδα κερασιών, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C.

Φυσικά μπορείτε να τα δοκιμάσετε ωμά, αλλά πέρα από αυτό μπορείτε να τα «στύψετε» για και να πιείτε το χυμό τους. Προσθέτουν φυσική γεύση σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό και είναι επίσης ιδανικά, αποξηραμένα σε δημητριακά ή πλιγούρι.

Αγγούρι

Αποτελούμενο κατά 96% από νερό, είναι από τις τροφές με τη μεγαλύτερη ενυδατική δύναμη. Το αγγούρι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K καθώς και σε μαγνήσιο και κάλιο. Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες.

Εκτός από τις σαλάτες και τα σάντουιτς, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φέτες από αγγούρι για την αγαπημένη σας γαρνιτούρα. Το καλοκαίρι μπορούν επίσης να φτιάξουν μια τέλεια σούπα όταν μαγειρεύονται με κρεμμύδι και μπαχαρικά και μπορούν να πολτοποιηθούν με αβοκάντο και γιαούρτι.

Μπάμιες

Μπορεί να μην είναι και το πιο αγαπητό λαχανικό, αλλά οι μπάμιες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών A, B6, C και K και επιπλέον ασβεστίου και μαγνησίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε τις μπάμιες είναι σε σούπα, ακόμη και σε κρύες σούπες για το καλοκαίρι και ψητές στο φούρνο. Δοκιμάστε επίσης να τις ψήσετε με κάποια ινδικά μπαχαρικά όπως το κύμινο ή να τις κόψετε κατά μήκος και να τις ψήσετε με ελαιόλαδο.

Παπάγια

Αν και αυτό το τροπικό φρούτο δεν ευδοκιμεί στη χώρα μας, μπορείτε να το βρείτε στα super markets και η περίοδος… αιχμής του ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι γεμάτο βιταμίνες και ένα μόνο φρούτο, μπορεί να περιέχει σχεδόν το 70% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α και τρεις φορές της βιταμίνης C. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου και περιέχει μερικά από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε άλλα πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες, που προσφέρουν οφέλη στο δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρίξτε μερικά κομμάτια στη φρουτοσαλάτα σας μαζί με ανανά ή μάνγκο και αβοκάντο. Η παπάγια μπορεί επίσης να αναμιχθεί σε πουρέ ή να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα.

Δαμάσκηνα

Συγγενικά φρούτα των ροδάκινων και των κερασιών, τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και σε φυτικές ίνες. Η σκούρα απόχρωσή τους, σηματοδοτεί καρδιαγγειακά οφέλη και άλλα για τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Είναι ιδανικά φρούτα για να τα απολαύσετε ολόκληρα ή σε φρουτοσαλάτα. Μπορείτε επίσης να τα κάνετε σάλτσα για να συνοδεύσετε κοτόπουλο ή φρέσκα ψάρια. Τέλος, μπορείτε να τα κόψετε στα τέσσερα και να τα προσθέσετε σε… σουβλάκια φρούτων.