Φασολάκια: 5 λόγοι για να τα βάζετε πιο συχνά στο πιάτο

fasolakia
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Είναι καλοκαιρινά, είναι πράσινα και είναι σούπερ υγιεινά. Ξεπεράστε, λοιπόν, την λαδερή εκδοχή τους που είναι κάπως «βαριά» και μπορεί να αποτελεί παιδικό τραύμα για πολλούς και απολαύστε τα οφέλη τους δοκιμάζοντάς τα αλλιώς.

Μην συνδέετε τα φασολάκια μόνο με την παραδοσιακή λαδερή συνταγή που μάθατε ως παιδιά και ίσως δεν συμπαθήσατε ποτέ. Τα φασολάκια μπορούν να ταιριάξουν στη σαλάτα σας, στο ρύζι σας, στα ζυμαρικά σας, να γίνουν ψητά στον φούρνο και στην πραγματικότητα είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά, με οφέλη όπως τα παρακάτω.

Κάνουν καλό στη σιλουέτα. Με μόλις 32 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, τα φασολάκια είναι μια καλή επιλογή στη δίαιτα, αρκεί να μην τα φορτώσετε με λάδι. Συν τοις άλλοις, οι φυτικές τους ίνες σας προκαλούν κορεσμό, ώστε να μην πεινάτε στη συνέχεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάνουν καλό στα οστά. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ είναι σημαντική γιατί βοηθά –όταν καταναλώνεται τακτικά σε επάρκεια- στη βελτίωση της υγείας των οστών, βελτιώνοντας την απορρόφηση και μειώνοντας την ουρική έκκριση ασβεστίου. Σημειώστε ότι από 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια λαμβάνουμε σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ, καθώς και το 4% ασβεστίου.

Έχουν αντικαρκινική δράση. Τα φασολάκια, χάρη στη χλωροφύλλη τους η οποία βοηθάει στο να μεταφέρεται το οξυγόνο στον οργανισμό και να αμύνεται ενάντια στις παθήσεις, δρουν κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Αν μάλιστα τα συνδυάσετε με ψητό κρέας, μειώνουν τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν κρέας σε υψηλή θερμοκρασία.

Δρουν κατά της κατάθλιψης. Αυτή τους την ιδιότητα, την οφείλουν στο φυλλικό οξύ, το οποίο όταν υπάρχει σε επάρκεια στον οργανισμό, αποτρέπει την περίσσια ομοκυστεΐνης στον οργανισμό που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Προωθούν τη γονιμότητα. Ο σίδηρος που περιέχουν τα φασολάκια προωθεί τη γονιμότητα σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και το φυλλικό τους οξύ είναι απαραίτητο για τις εγκύους, προκειμένου να προστατεύσουν το έμβρυο από ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού σωλήνα.