Τι λάθος κάνουμε που καταστρέφει τα τηγάνια μας;
Όταν τελειώνετε με το μαγείρεμα, μήπως βάζετε κι εσείς το καυτό τηγάνι σας στον νεροχύτη με νερό; Αν ναι, το οδηγείτε σε σίγουρη καταστροφή.
Καταλαβαίνουμε ότι μετά το μαγείρεμα, το μόνο που θέλετε είναι να τακτοποιηθεί η κουζίνα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να τοποθετηθούν τα σκεύη στον νεροχύτη, μακριά από την κουζίνα. Ακούτε, όμως, έναν ήχο που «τσιτσιρίζει»; Αυτό είναι ένα δείγμα ότι κάτι κακό συμβαίνει. Το να βάλουμε ένα καυτό τηγάνι κάτω από κρύο νερό, δημιουργεί κάτι που ονομάζεται θερμικό σοκ και μπορεί να καταστρέψει τα σκεύη σας, ακόμη και τα πιο ακριβά.
Τι είναι το θερμικό σοκ; Για να το εξηγήσουμε, χρειάζεται πολλή επιστημονική ανάλυση, αλλά ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει με απλά λόγια είναι ότι το μέταλλο διαστέλλεται με τη θερμότητα. Τα περισσότερα σκεύη κατασκευάζονται από πολλαπλές στρώσεις μετάλλου, όπως τα αλουμινένια ή αυτά από ανοξείδωτο ατσάλι και μπορεί να έχουν σμάλτο ή αντικολλητική επίστρωση. Καθένα από αυτά τα υλικά διαστέλλεται και συστέλλεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες, τις οποίες δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε ποτέ, όταν η αλλαγή γίνεται σταδιακά. Όταν, για παράδειγμα, θερμαίνουμε σταδιακά ένα τηγάνι στην κουζίνα ή το αφήνουμε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τα μέταλλα αυτά διαστέλλονται μαζί.
Τα φθαρμένα τηγάνια, στη συνέχεια, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν μαγειρεύουν ομοιόμορφα το φαγητό. Το λάδι μπορεί να λιμνάσει σε ένα σημείο και σίγουρα αυτά δεν κάθονται ομαλά πάνω στην κουζίνα. Μπορεί, επίσης, να αλλοιωθεί η επίστρωσή του κι έτσι τοξικά υλικά του να περάσουν μέσα στο φαγητό σας.
Τι να κάνετε;
Ο καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος να αποφύγετε ζημιές τέτοιους είδους είναι να αφήνετε τα τηγάνια σας να κρυώνουν σταδιακά πάνω στην κουζίνα σας, όσο κι αν σας καθυστερούν την τακτοποίησή της. Αν θέλετε να καθαρίσετε την κουζίνα σας, τοποθετήστε το σε μια βάση ή κάποια άλλη επιφάνεια μακριά από θερμότητα. Προσέξτε ιδιαιτέρως τα αντικολλητικά σκεύη που είναι γυάλινα ή πέτρινα, καθώς αυτά είναι πιο επιρρεπή στο θερμικό σοκ. Ένα πιο παχύ και στιβαρό τηγάνι θα είναι σίγουρα πιο ανθεκτικό, αλλά και πάλι θα πρέπει να το προσέξετε. Αφού το αφήσετε να κρυώσει φυσικά, μπορείτε στη συνέχεια να επισπεύσετε τη διαδικασία προσθέτοντας μικρές ποσότητες χλιαρού νερού.
Να θυμάστε, ωστόσο, πως αν δεν προλάβετε το κακό και το τηγάνι σας χαλάσει, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε, αν δεν θέλετε τοξικές ουσίες στο φαγητό σας.