Σπαταλάτε (και εσείς) το χρόνο σας στο γυμναστήριο με αυτά τα 6 λάθη;

spatalate-kai-eseis-to-xrono-sas-sto-gumnastirio-me-auta-ta-6-lathi-lathi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το να αποφασίσει κανείς να πάει στο γυμναστήριο και να είναι πιστός στην υπόσχεση, που έδωσε στον εαυτό του είναι θέμα πειθαρχίας και επιμονής. Οι περισσότεροι δε διαθέτουν αυτά τα χαρίσματα, με αποτέλεσμα σύντομα να εγκαταλείπουν την κάθε προσπάθεια. Αλλά και όσοι συνεχίζουν, μήπως σπαταλούν τον χρόνο τους άσκοπα;

Για να νιώσουμε καλύτερα όσοι ανήκουμε στην πρώτη (πλειοψηφική ομολογουμένως) κατηγορία, αλλά και για να «συμμορφωθούν» όσοι ανήκουν στη δεύτερη, το [email protected] επισημαίνει τα 6 βασικά λάθη, που... τρώνε χρόνο από την καθημερινή σας προπόνηση.

Γυμναστική και κους κους

Η γυμναστική με φίλους είναι περισσότερο αποδοτική και αποτελεσματική, από το να γυμνάζεστε μόνοι σας. Μήπως όμως το παρακάνετε; Σύμφωνα με το health.com πρέπει να υπάρχει και κάποιο μέτρο προκειμένου να μπορέσετε να γυμναστείτε σωστά, χωρίς να χάνετε τον χρόνο σας.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει με τον/την φίλη και συναθλητή σας να εκπέμπετε στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά στην προπόνησή σας. Θα πρέπει δηλαδή, να είστε εξίσου αφοσιωμένοι σε μια αποτελεσματική προπόνηση, χωρίς να αναλώνεστε μόνο στην κοινωνική συναναστροφή, την οποία βέβαια ευνοεί ο χώρος του γυμναστηρίου.

Αργά και σταθερά

Η βιασύνη και η υπερπροσπάθεια, ειδικά στην περίπτωση της προπόνησης, δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι κάθε προπόνηση είναι διαφορετική. Δε μπορείτε ούτε να ιδρώνετε, ούτε να κουράζεστε πάντα το ίδιο.

Ωστόσο, μην επαναπαύεστε σε ένα στατικό ποδήλατο, για παράδειγμα, με ένα περιοδικό στο χέρι, ελπίζοντας να χύσετε τις ίδιες ποσότητες ιδρώτα, όπως και την τελευταία φορά. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας κάνοντας άλλες ασκήσεις.

Για ποιο σχέδιο μιλάτε;

Αν έχετε πάει στο γυμναστήριο, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε, μπορείτε απλά να ρωτήσετε τους γυμναστές, προκειμένου να σας βγάλουν ένα εξατομικευμένο, ειδικό πρόγραμμα και να μη σπαταλάτε τον χρόνο σας σε διάφορα μηχανήματα, θεωρώντας ότι γυμνάζεστε.

Χωρίς βοήθεια, το πιθανότερο είναι να κάνετε λάθος κινήσεις, να μην καίτε θερμίδες και να κινδυνεύετε να τραυματιστείτε, ενώ παράλληλα χάνετε άσκοπα την ώρα σας.

Διαλείμματα ναι, αλλά πόσα;

Το κλειδί μιας επιτυχημένης προπόνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να κρατάτε έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεστε μεν διαλείμματα ανάμεσα από τα σετ των προπονήσεών σας, αλλά για μια συγκεκριμένη ώρα.

Το διάλειμμα δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για ξεκούραση, αλλά να αποσκοπεί στο να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την προπόνησή σας, προκειμένου το σώμα να βρίσκεται σε εγρήγορση και να καίει αποτελεσματικά τις θερμίδες.

Βόλτες στα αποδυτήρια

Αν δεν είστε επικεντρωμένοι στο στόχο σας (δηλαδή την άσκηση, για να μην ξεχνιόμαστε) μπορεί πολύ εύκολα, μία βόλτα στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου να μετατραπεί σε ένα μισάωρο …περίπατο, προσπαθώντας να βρείτε τις κάλτσες σας, το κινητό σας ακόμα και το λουκέτο για το ντουλαπάκι σας.

Εδώ χρειάζεται οργάνωση. Κρατήστε την τσάντα σας σε τάξη και προσπαθήστε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο σε ώρες εκτός αιχμής, προκειμένου να μη χρονοτριβείτε προσπαθώντας να βρείτε ελεύθερο ερμάριο.

Μόνο μηχανήματα;

Σίγουρα, τα ειδικά μηχανήματα ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να ασκήσετε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, αλλά συχνά είναι απλά χάσιμο χρόνου.

Χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα στο γυμναστήριο σημαίνει, ότι δεν θα έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με το σύνολο του οργανισμού σας. Είναι λογικό όταν, για παράδειγμα, αφιερώνετε τα 2/3 στις ασκήσεις για τα χέρια και τους ώμους να μη σας περισσεύει χρόνος για να προπονήσετε άλλες μυϊκές ομάδες, όπως τα πόδια και η κοιλιά. Μοιράστε τον χρόνο σας κάνοντας μία κυκλική προπόνηση για να μη χάνετε χρόνο και ενέργεια.