Φθινοπωρινή διατροφή: δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν
Η αλλαγή στην εποχή συχνά συνοδεύεται και με αλλαγή στη διατροφή και την καθημερινή μας ρουτίνα. Αντί, λοιπόν, να «σαμποτάρετε» τον οργανισμό και την υγεία σας με επιλογές που κάνατε τους πιο ζεστούς μήνες (παγωτά, αλκοόλ κ.ο.κ.), κάντε τις επιλογές που θα σας χαρίσουν ενέργεια και επάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, ώστε να απολαύσετε το φθινόπωρο και τον χειμώνα που περιμένει στη σειρά.
Γίνετε πιο δημιουργικοί με τα λαχανικά
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μέταλλα και δεν πρέπει να τα περιορίζετε μόνο στη σαλάτα. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στις σάλτσες σας, να φτιάξετε ζυμαρικά από κολοκυθάκι, να τα βάλετε στα σνακ σας, να φτιάξετε ζωμό από λαχανικά, αβοκάντο στο σάντουιτς κ.ο.κ.
Βάλτε την πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ
Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικά όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και την όρεξη. Γι’ αυτό, φροντίστε σε κάθε γεύμα να συμπεριλαμβάνετε μια μερίδα πρωτεΐνης όπως αυγό, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, τυρί, άπαχο κρέας (κοτόπουλο/γαλοπούλα), τόφου.
Όταν προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής, ευεργετείτε την υγεία σας με φρέσκες τροφές που δεν έχουν ταξιδέψει από μακριά για να φτάσουν σε εσάς και διατηρούν ακόμη τη διατροφική τους αξία. Συν του ότι αυτή η τακτική είναι και φιλική προς το περιβάλλον, αφήνοντας μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Το παντζάρι, το λάχανο, τα καρότα, η μελιτζάνα, η κολοκύθα, τα μανιτάρια, τα αχλάδια, το ραβέντι, τα δαμάσκηνα είναι καλές τροφές για να προτιμήσετε αυτή την εποχή.
Δώστε προτεραιότητα στις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες μας χαρίζουν κορεσμό και βοηθούν στον έλεγχο της πρόσληψης φαγητού, γι’ αυτό είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, σε ποσότητα κατά μέσο όρο 30 γραμμαρίων. Η επάρκεια φυτικών ινών θα σας βοηθήσει στον έλεγχο των μερίδων σας, θα σας κρατά χορτάτους και θα κάνει καλό στο πεπτικό σας. Βάλτε, λοιπόν, τα φρούτα, τα λαχανικά και την ολική άλεση στη διατροφή σας, σε κάθε γεύμα.
Αξιοποιήστε τα καλά λιπαρά
Εκτός του ότι μας χαρίζουν κορεσμό, είναι επίσης ωφέλιμα για την υγεία και κυρίως για τον εγκέφαλο και την καρδιά, ενώ βοηθούν στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Προσθέστε γάλα καρύδας και αβοκάντο στις σούπες σας, βάλτε ελαιόλαδο και καρύδια στις σαλάτες σας, προτιμήστε μικρά λιπαρά ψάρια όπως γαύρο και σαρδέλες κ.ο.κ.
Αν έχετε συνηθίσει να τηγανίζετε συχνά ή να ψήνετε, ήρθε η ώρα να κάνετε αλλαγές. Δοκιμάστε τα λαχανικά στον ατμό, προτιμήστε να αξιοποιήστε το λάδι ωμό στο φαγητό, προτιμήστε να σωτάρετε αντί να τηγανίζετε, πειραματιστείτε με το ποσάρισμα, με το slow cooking… Έτσι θα αποφύγετε τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από τις υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα του λαδιού, όπως το ακρυλαμίδιο που έχει καρκινογόνες ιδιότητες, και θα μάθετε να μαγειρεύετε πιο υγιεινά.
Χρησιμοποιήστε «ζεστά» υλικά
Ο καιρός σιγά-σιγά γίνεται πιο δροσερός και τα υλικά που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας χρειάζονται ανανέωση. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πιο «ζεστά» υλικά όπως τσίλι, πιπέρι καγιέν και τζίντζερ για πιο πικάντικη γεύση και για έξτρα οφέλη στο πεπτικό και στην υγεία συνολικά.
Βάλτε το «ωμό» στο πιάτο σας
Δοκιμάστε να καταναλώνετε έναν συνδυασμό ωμών και μαγειρεμένων τροφών, καθώς το φθινόπωρο θέλει μεν πιο ζεστά πιάτα, αλλά τα ωμά είναι πιο θρεπτικά. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ζωντανά ένζυμα που μας βοηθούν να χωνέψουμε το φαγητό και μας κάνουν καλό. Αν φτιάχνετε σούπα, για παράδειγμα, προσθέστε της μια κουταλιά ξινολάχανο ή σερβίρετε μια φρέσκια σάλτσα ντομάτας στο ζωμό λαχανικών σας.
Πολλές comfort τροφές που ταιριάζουν στην εποχή, έχουν συχνά πολύ αλάτι, γι’ αυτό και αναζητάμε όλο και περισσότερο. Διαβάζετε, λοιπόν, τις ετικέτες και προτιμήστε τροφές με μειωμένο ή χωρίς αλάτι ή δοκιμάστε να μαγειρεύετε αντικαθιστώντας το αλάτι με εναλλακτικές όπως φύκια, miso, σάλτσα σόγιας, μπαχαρικά, ξίδι, λεμόνι κ.ο.κ. όπου ταιριάζει.
Δημιουργήστε απόθεμα
Μιας και έχουμε μπει ξανά δυναμικά στην καθημερινότητα, το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε μερικά γεύματα που θα μας βοηθήσει να τα έχουμε έτοιμα μέσα στην εβδομάδα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φτιάξετε εκ των προτέρων σούπες λαχανικών και οσπρίων ή κάποιο λαδερό και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, έτσι ώστε τις ημέρες που δεν προλαβαίνετε να έχετε έτοιμο γεύμα.