Τρία «υγιεινά» προϊόντα που δεν χρειάζεστε

sumpliromata
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μήπως έχετε κι εσείς στην καθημερινότητά σας τα παρακάτω προϊόντα για καλύτερη υγεία; Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να σπαταλάτε τα χρήματά σας σε αυτά.

Ζούμε σε μια εποχή που οι τάσεις διαδέχονται η μία την άλλη και τα προϊόντα που μας υπόσχονται καλύτερη υγεία και ευεξία συνεχώς εναλλάσσονται, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να έχει ήδη σπαταλήσει και να πρόκειται να ξοδέψει ακόμη περισσότερα χρήματα στο μέλλον για τέτοια προϊόντα. Τα χρειάζεται, όμως; Του κάνουν πράγματι καλό; Σύμφωνα με άρθρο του Insider και με ειδικούς που παρακολούθησαν το ετήσιο Food and Nutrition Conference and Expo της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, τα προβιοτικά συμπληρώματα, το αλκαλικό νερό και τα αποτοξινωτικά προϊόντα δεν σας χρειάζονται.

Προβιοτικά συμπληρώματα: Όπως ξέρουμε ήδη, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκουμε σε τροφές όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξινολάχανο κ.ο.κ. που χρειαζόμαστε για την υγεία και την ισορροπία του πεπτικού και του εντέρου συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρ’ όλο που τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν σε περιπτώσεις αύξησης των βλαβερών βακτηρίων, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν στις περιπτώσεις για τις οποίες διαφημίζονται, όπως το κοινό κρυολόγημα. Συν τοις άλλοις, ο όρος «προβιοτικά» αφορά πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων και ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε αν το συμπλήρωμα που αγοράζετε περιέχει τα είδη που χρειάζεστε. Γενικότερα, λοιπόν, τα προβιοτικά έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα που τα περιέχουν μπορεί να επιμηκύνουν τη διεργασία του μικροβιώματος του εντέρου στην επαναφορά της φυσικής του κατάστασης μετά τη λήψη αντιβίωσης. Ενώ, λοιπόν, ο κόσμος λαμβάνει προβιοτικά από συμπληρώματα με στόχο την αναπλήρωση των καλών βακτηρίων που σκοτώνει η αντιβίωση, στην πραγματικότητα μπορεί να επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία επαναφοράς του.

Αλκαλικό νερό: Το νερό αυτό έχει υψηλότερο pH και κατ’ επέκταση είναι λιγότερο όξινο από το συμβατικό νερό, παρέχοντάς μας θεωρητικά καλύτερη ενυδάτωση, αποτοξίνωση, ισορροπία στο pH, ενέργεια ακόμη και βοήθεια στην απώλεια βάρους, γι’ αυτό και στο εξωτερικό γίνεται μεγάλος ντόρος με τα μπουκάλια του 1,5 λίτρου να φτάνουν ακόμη και τα 15 δολάρια. Οι ειδικοί, όμως, αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για ανώτερο του συμβατικού νερό, συν του ότι οι έρευνες όσον αφορά τη δίαιτα και τον κίνδυνο καρκίνου δεν έχουν δείξει ότι παρέχει οφέλη. Το είδος του νερού που θα επιλέξετε να πιείτε δεν έχει σημαντική επίδραση στην υγεία σας, αρκεί να πίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για σωστή ενυδάτωση.

Αποτοξινωτικοί χυμοί: Οι χυμοί είναι πολύ «της μόδας» τα τελευταία χρόνια, με όρους όπως «ψυχρής έκθλιψης» να έχουν μπει δυναμικά στις ζωές μας. Οι χυμοί αυτοί, όπως είναι εύλογο, είναι και πιο ακριβοί και θεωρούνται πιο θρεπτικοί. Οι ειδικοί, όμως, επιμένουν στο να προτιμάμε να τρώμε και να μασάμε την τροφή μας για να παίρνουμε τα απαραίτητα οφέλη από αυτή, καθώς όταν μπλέκουμε φρούτα και λαχανικά, κάποιες φυτικές ίνες χάνονται σε σχέση με το να τα καταναλώναμε αυτούσια. Και οι φυτικές ίνες είναι άκρως σημαντικές ενάντια στον διαβήτη, το εγκεφαλικό, τις χρόνιες παθήσεις. Συν τοις άλλοις, το να πλασάρονται οι χυμοί ως αποτοξινωτικοί ή ότι «καθαρίζουν» τον οργανισμό, είναι παραπλανητικό καθώς δημιουργεί παρανοήσεις στο πώς δουλεύει ο οργανισμός, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και επικίνδυνο. Όλοι έχουμε το συκώτι και τα νεφρά που κάνουν την δουλειά της αποτοξίνωσης, χωρίς να χρειάζεστε αυστηρές αποτοξινωτικές δίαιτες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ισορροπημένες και υστερούν σε θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα αυτού, όσοι τις ακολουθούν μπορεί να νιώσουν αδυναμία, λιποθυμία, ευερεθιστότητα κ.ο.κ.

Το καλύτερο, λοιπόν, που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθείτε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και άπαχη πρωτεΐνη και να μην εναποθέτετε τις ελπίδες σας και τα χρήματά σας για καλύτερη υγεία, σε 1-2 προϊόντα που αποτελούν τάση.