Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε καυτερά;
Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιες διεργασίες εκτελούνται στον οργανισμό μας όταν εμείς απολαμβάνουμε –ή όχι και τόσο- μια καυτερή τροφή;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί μια τροφή την αισθανόμαστε καυτερή. Αυτό συμβαίνει λόγω μια ομάδας ενώσεων που ονομάζονται καψαϊκινοειδή και δίνουν στην πιπεριά την καυτερή της αίσθηση. Όταν, όμως, τρώμε οποιαδήποτε καυτερή πιπεριά, οι γευστικοί μας κάλυκες δεν αντιλαμβάνονται τη θερμότητα απευθείας από την πιπεριά. Στην πραγματικότητα γευόμαστε την αίσθηση του καυτερού.
Οι υποδοχείς στο στόμα και τη γλώσσα μας που ανιχνεύουν την υψηλή θερμοκρασία και τον πόνο, είναι οι ίδιοι υποδοχείς που ερεθίζονται όταν καταναλώνουμε καυτερές τροφές. Μόλις αυτοί οι υποδοχείς ερεθιστούν από τα καψαϊκινοειδή, ο εγκέφαλος θεωρεί ότι καταναλώσαμε κάτι ζεστό και προσπαθεί να δροσίσει τον οργανισμό. Παρ’ όλο που η θερμοκρασία μια πιπεριάς τσίλι μπορεί να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, οι υποδοχείς στο στόμα την αντιλαμβάνονται ως υψηλή θερμοκρασία. Γι’ αυτό και το σώμα μας αρχίζει να ιδρώνει, προκειμένου να ρίξει τη θερμοκρασία του.
Τα καψαϊκινοειδή πρώτα διεγείρουν την παραγωγή σάλιου στο στόμα, πυροδοτούν τις μεμβράνες βλέννας στη μύτη, τα μάτια και τον λαιμό, που μπορεί να οδηγήσει σε δάκρια, καταρροή, ακόμη και φτέρνισμα κατά το γεύμα. Έπειτα, η τροφή περνά στο στομάχι, όπου τα καψαϊκινοειδή χαλαρώνουν των σφιγκτήρα στο άνω μέρος του στομάχου, κάτι που επιτρέπει την παλινδρόμηση οξέων στον οισοφάγο.
Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε γιατί έχετε καούρες ή ερυγές μετά από ένα πικάντικο γεύμα, ο λόγος είναι όλη η παραπάνω διεργασία. Η «διασκέδαση», όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Μαζί με μια πιθανή καούρα, το στομάχι θα αυξήσει την παραγωγή γαστρικών οξέων κι αυτή η αύξηση, μόλις το φαγητό περάσει σε πλήρη πέψη, μπορεί να οδηγεί σε ένα άβολο αίσθημα καύσου μετά την κινητικότητα του εντέρου.
Από εκεί και πέρα, η καυτερή τροφή παίρνει τον δρόμο της κι ο οργανισμός σας επανέργεται στην... κανονικότητα.