Τσάι και εγκέφαλος: τι σχέση έχουν;

tsai
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας ενημερώνει για μια νέα έρευνα που αφορά την κατανάλωση τσαγιού και την υγεία του εγκεφάλου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμασταν κι άλλο λόγο να πίνουμε τσάι. Ξέραμε ότι καταπολεμά τα βακτήρια, ενισχύει το ανοσοποιητικό, κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και είναι σημαντική προσθήκη στη διατροφή μας.

Πρόσφατη έρευνα, όμως, μας τον δίνει απλόχερα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) αποκάλυψαν ότι όσοι πίνουν τσάι τακτικά έχουν πιο καλά οργανωμένες περιοχές του εγκεφάλου, κάτι που συνδέεται με υγιή γνωστική λειτουργία, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τσάι. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, έπειτα από ανάλυση δεδομένων νευροαπεικόνισης 36 μεγαλύτερων ενηλίκων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Essex και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό Journal Aging και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, βοηθό καθηγητή Feng Lei στο τμήμα Psychological Medicine, τα αποτελέσματα αυτά προσφέρουν την πρώτη απόδειξη της θετικής συνεισφοράς της κατανάλωσης τσαγιού στη δομή του εγκεφάλου και φανερώνουν την προστατευτική δράση της συστηματικής κατανάλωσης τσαγιού ενάντια στην φθορά της οργάνωσης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

Παλιότερες μελέτες είχαν ήδη δείξει πόσο ωφέλιμη είναι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού για την ανθρώπινη υγεία και ποια οφέλη μπορεί να έχει στη βελτίωση της διάθεσης και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ευρήματα, μάλιστα, από μακρόχρονη μελέτη με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Feng Lei που δημοσιεύτηκε το 2017, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής φθοράς σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κατά 50%. Με βάση αυτό το εύρημα, ο Feng και η ομάδα του εξέτασαν περαιτέρω την άμεση επίδραση του τσαγιού στα δίκτυα του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσαν 36 ενήλικες άνω των 60 ετών, συλλέγοντας στοιχεία για την υγεία, τον τρόπο ζωής, την ψυχολογία και την ευημερία τους. Οι συμμετέχοντες πέρασαν από νευροψυχολογικά τεστ και μαγνητική τομογραφία, κι όλα αυτά σε βάθος 3 ετών, από το 2015 έως το 2018.

Αναλύοντας τη γνωστική απόδοση και λειτουργία των συμμετεχόντων, όπως και τα απεικονιστικά αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν είτε πράσινο τσάι, είτε oolong, είτε μαύρο τσάι τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα για περίπου 25 χρόνια, παρουσίαζαν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν με πιο επαρκή τρόπο.

Αν σκεφτούμε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου είναι κάτι σαν προορισμοί και οι συνδέσεις μεταξύ τους είναι οι δρόμοι, καταλαβαίνουμε ότι αν ένα οδικό δίκτυο είναι καλά οργανωμένο, η μετακίνηση γίνεται πιο εύκολα και με λιγότερους πόρους. Παρομοίως, όταν οι συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι πιο καλά δομημένες, η επεξεργασία των πληροφοριών πραγματοποιείται με μεγαλύτερη επάρκεια.

Αυτή η έρευνα στηρίζει προηγούμενα ευρήματα που έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τσάι έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία, αφού πιθανόν αυτό να συμβαίνει από τη βελτίωση της οργάνωσης της δομής του εγκεφάλου που προκύπτει από την κατανάλωση τσαγιού.

Αφού, λοιπόν, η γνωστική λειτουργία και η οργάνωση του εγκεφάλου συνδέονται με ένα πολύπλοκο τρόπο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι λειτουργίες, ώστε να διατηρείται η γνωστική λειτουργία κατά τη γήρανση. Στο μεταξύ, γεμίστε την κούπα σας με ζεστό τσάι καθημερινά και πιείτε το στην υγειά του εγκεφάλου σας!

Junhua Li, Rafael Romero-Garcia, John Suckling, Lei Feng. Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging, 2019; 11 (11): 3876 DOI: 10.18632/aging.102023

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive