Πoιοι είναι οι 12 «εχθροί» της αυτοσυγκέντρωσής μας;
Η έννοια του «multitasking» είναι δυστυχώς απόλυτα συνυφασμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με λίγα λόγια, την ώρα που δουλεύουμε, πρέπει να απαντάμε και στο τηλέφωνο, να στέλνουμε μήνυμα, να μιλάμε με συνεργάτες, εκτός από το ότι ταυτόχρονα πρέπει να κανονίζουμε τι θα φάμε το βράδυ και αν θα βρεθούμε με φίλους. Απορείτε ακόμα γιατί χάνουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας;
Αρχικά, ξεχνάμε ότι είναι καλοκαίρι, που αποτελεί τον κυρίαρχο λόγο για να χάσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και...εστιάζουμε σε άλλους παράγοντες που δεν αφήνουν το μυαλό να λειτουργήσει αρμονικά.
Η απώλεια της εστίασης, αναπόφευκτα θα προκαλέσει κάποια στιγμή πρόβλημα, όχι μόνο στον κοινωνικό και εργασιακό μας χώρο, αλλά και για την ίδια μας την υγεία. Ποιοι είναι όμως οι κορυφαίοι «δολοφόνοι» της αυτοσυγκέντρωσής μας, που μας αποσπούν μονίμως την προσοχή;
Νο.1 Εχθρός: Τα κοινωνικά δίκτυα
Facebook, twitter, instagram ή αλλιώς η «εμμονή των social media», μπορούν να σας αποκόψουν όχι μόνο από την (πραγματική) επαφή με την κοινωνική ζωή, αλλά και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Οξύμωρο; Και όμως όχι. Κάθε ανανέωση στο status σας, κάθε φωτογραφία, twit ή like που θα κάνετε, αρκεί για να σας αποσπάσει τις σκέψεις. Η λύση είναι μία: αποσύνδεση τώρα.
No.2 Εχθρός: Στο …κόκκινο τα e-mail
To πρόβλημα με τα εργασιακά email είναι ότι πρέπει να απαντήσετε αμέσως ή έστω όσο πιο σύντομα μπορείτε. Σταματώντας όμως όλη την ώρα για να δείτε ποιος θέλει τι, η προσοχή σας αλλάζει …ρότα. Ένα επιπλέον πρόβλημα, που επίσης είναι αποπροσανατολιστικό είναι η αυτόματη ενημέρωση των email σας, όταν δηλαδή δουλεύετε στον υπολογιστή σας και εμφανίζεται κατά διαστήματα, το καινούριο mail που λάβατε.
Η λύση είναι να ελέγχετε το mail σας κάποιες συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και όχι κάθε τρεις και λίγο. Συγκεντρώστε τα όλα και απαντήστε (σε όλα) αφού ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.
No.3 Εχθρός: Κινητό τηλέφωνο
Το πρόβλημα: ακόμη και στην αθόρυβη ένδειξη, το κινητό σας είναι ο ιδανικός παράγοντας για να σας αποσπάσει την προσοχή. Λίγο η δόνηση, λίγο το φωτάκι για την ενημέρωση του μηνύματος ή της κλήσης και η αυτοσυγκέντρωσή σας χάθηκε.
Η λύση από την άλλη, είναι να ακούσετε ή να διαβάσετε τα μηνύματά σας με τη μία και να απαντήσετε σε όλα μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Βέβαια, σήμερα που το κινητό έχει γίνει είδος πρώτης ανάγκης, δεν είναι εύκολο να το απαρνηθείτε, αλλά η προσπάθεια και μόνο θα ανταμείψει την αυτοσυγκέντρωσή σας.
No.4 Εχθρός: «Multitasking»
Το πρόβλημα όταν αναλαμβάνετε να κάνετε 15 δουλειές ταυτόχρονα είναι, ότι σίγουρα θα κάνετε κάποιο λάθος. Είναι φύσει αδύνατο να μπορέσει ένας μόνο ανθρώπινος νους να επικεντρωθεί σε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, χωρίς να αποσπαστεί η προσοχή του.
Εξάλλου, σκεφτείτε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσετε 3 δουλειές για παράδειγμα, από ό,τι θα χρειαζόσασταν εάν επιλέγατε να κάνετε μία δουλειά τη φορά. Η λύση δεδομένη: Επιλέξτε την εργασία, που έχει τον υψηλότερο δείκτη στην λίστα των προτεραιοτήτων και ξεκινήστε με αυτή. Με σειρά προτεραιότητας, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες εργασίες.
Νο5. Εχθρός: Ανία
Η βαρεμάρα είναι κυρίαρχος εχθρός της αυτοσυγκέντρωσης. Πόσες φορές δε χρειάστηκε να ολοκληρώσετε μία δουλειά ή ένα project και επειδή βαριόσασταν οικτρά, ανακαλύπτατε τρόπους για να απαλλαγείτε έστω και για λίγο από την αγγαρεία αυτή; Η ανία μπορεί να εισβάλει κυριολεκτικά στην αυτοσυγκέντρωσή σας, κάνοντάς σας ευάλωτους στους αποπροσανατολισμούς κάθε είδους.
Εδώ θέλει γερές αποφάσεις. Κάντε μία συμφωνία με τον εαυτό σας, ότι πρώτα θα τελειώσετε τη δουλειά και έπειτα θα αφιερώσετε χρόνο σε ό,τι εσείς επιθυμείτε. Μάλιστα, για να μπορέσετε να κρατήσετε την υπόσχεσή σας, τάξτε στον εαυτό σας, ότι όταν τελειώσετε την αγγαρεία θα τον ανταμείψετε αναλόγως.
Νο. 6 Εχθρός: Αχ, αυτές οι σκέψεις
Το πρόβλημα ξεκινά, όταν έχετε γκρίνια στο σπίτι. Ένας τσακωμός, τα οικογενειακά ζητήματα ή μία κακή ψυχολογία είναι οι καλύτεροι φίλοι της απόσπασης της προσοχής σας.
Η γνωστή προτροπή «αφήστε τα προβλήματα του σπιτιού στο σπίτι και της δουλειάς, στη δουλειά» δεν είναι εύκολη στην υλοποίηση, αλλά είναι η μόνη λύση. Αποφύγετε λοιπόν, να μεταφέρετε τα προβλήματά σας κάθε φορά που αλλάζετε…χώρο.
No.7 Εχθρός: Τι άλλο; Το άγχος
Όταν κάποιος αισθάνεται στρεσαρισμένος, είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν ανθρωπίνως αδύνατο, να μπορέσει να διατηρήσει την αυτοσυγκέντρωσή του.
Το άγχος υποθάλπει την ανησυχία για το ακατόρθωτο και ποιοτικά και σε θέμα χρόνου, με αποτέλεσμα να σας «κυνηγά» μόνιμα. Μάθετε να μετριάζετε το στρες, όχι μόνο για χάρη της αυτοσυγκέντρωσης και της ψυχικής σας υγείας, αλλά και της σωματικής.
No.8 Εχθρός: Μα τι κούραση πια;
Η σωματική και πνευματική κούραση (ειδικά όταν επιβαρύνεται από την έλλειψη ύπνου) μπορεί να σας αποσυντονίσει από κάθε ενέργεια, καθώς όχι μόνο αποσπά την προσοχή αλλά «μπλοκάρει» και τη μνήμη σας. Ένας καλός και χαλαρός ύπνος, διάρκειας 7-9 ωρών, μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας.
No.9 Εχθρός: Πείνα και των γονέων
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η προσοχή μπορούν εύκολα να «κολλήσουν» όταν ο οργανισμός δεν έχει ενέργεια. Με απλά λόγια, όταν είστε νηστικοί. Το σώμα και ο εγκέφαλός σας χρειάζεται τροφή, την οποία μεταβολίζει σε ενέργεια, για να λειτουργήσει.
Ειδικά μάλιστα, ένα καλό πρωινό και πρωτεϊνούχα σνακ μπορούν να σας προσφέρουν την αυτοσυγκέντρωση που τόσο επιθυμείτε. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, αποφύγετε τους υδατάνθρακες, που δεν «φημίζονται» και για τη συμβολή τους στον τομέα της αυτοσυγκέντρωσης.
No.10 Εχθρός: Κατάθλιψη
Εάν έχετε πρόβλημα να επικεντρωθείτε σε κάτι, τότε λογικό είναι να αισθάνεστε κενοί, χωρίς ελπίδα. Με απλά λόγια, ίσως να υποφέρετε από κάποιας μορφής κατάθλιψη. Συζητήστε με έναν γιατρό ή κάποιο σύμβουλο, το ενδεχόμενο χορήγησης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, γιατί ενδεχομένως η κατάσταση να είναι πιο σοβαρή από ό,τι νομίζατε.
No. 11 Εχθρός: Δείξε μου τα χάπια σου
Βέβαια, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές «ενοχοποιούνται» για την απόσπαση της προσοχής. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μόνο αυτός μπορεί να σας βοηθήσει, ενδεχομένως να αλλάξει και τη δοσολογία της αγωγής ή ακόμα και να σας προτείνει άλλα φάρμακα.
No.12 Εχθρός: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
Το σύνδρομο ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), πιο γνωστό ως «υπερκινητική διαταραχή» είναι μία ασθένεια, που δεν αφορά μόνο σε παιδιά αλλά ακολουθεί τον ασθενή και στην ενήλικη ζωή του.
Με χαρακτηριστικά δείγματα την απροσεξία, τη διάσπαση της προσοχής, την υπερκινητικότητα, τις δυσκολίες αφοσίωσης σε ακαδημαϊκές και εργασιακές υποχρεώσεις, το ΔΕΠ-Υ είναι δύσκολο να διαγνωστεί.
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό, στην περίπτωση που παρατηρήσετε, ότι η συμπεριφορά σας είναι διαφορετική και μάθετε για τις θεραπείες και την πρόληψη της ασθένειας.