4 καλοκαιρινές απειλές που μπορούν να χαλάσουν τις διακοπές σας
Ήλιος, θάλασσα, χαλάρωση από τη μία, μολύνσεις, λοιμώξεις, ημικρανίες από την άλλη. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η εποχή της ξεγνοιασιάς αλλά εάν δεν προσέξετε, μπορεί εύκολα να αποτελέσετε στόχο των ασθενειών, που καραδοκούν αυτήν την εποχή.
Επειδή κανείς δε θέλει να περάσει το καλοκαίρι του στο γραφείο ενός γιατρού, καλό θα ήταν να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στους 4 βασικούς κινδύνους που παραμονεύουν.
Ημικρανίες και πονοκέφαλοι
Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι μπορεί να μην είναι αποκλειστικά καλοκαιρινά φαινόμενα, αλλά η συχνότητά τους αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με έρευνες, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, η θερμική εξάντληση και η ακτινοβολία είναι οι ένοχοι.
Όταν προσπαθείτε να εστιάσετε σε κάποιο σημείο, αλλά λόγω του ήλιου αδυνατείτε, τεντώνετε στην ουσία τόσο πολύ τους μυς του προσώπου που καταπονείτε τα μάτια σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πονοκέφαλο και ημικρανία.
Επιπλέον, ο ίδιος ο ήλιος και η θερμοπληξία μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία μόνο και μόνο επειδή ο οργανισμός σας δε μπορεί να παράγει ιδρώτα αρκετά γρήγορα ώστε να «διαλύσει» τη θερμότητα, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος σας. Πιθανά επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης είναι μάλιστα η ναυτία, ο έμετος και η κόπωση.
Οι τρόποι για να αποφύγετε μια τέτοια δυσάρεστη και επίπονη για τον οργανισμό κατάσταση είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου, άφθονο αντηλιακό (το οποίο πρέπει να ανανεώνετε ανά συχνά χρονικά διαστήματα), να πίνετε αρκετό νερό (για να γλιτώσετε την αφυδάτωση) και να μην εκτίθεστε στον ήλιο πολλές ώρες, ειδικά μάλιστα μεταξύ 12 μ.μ και 4 μ.μ.
Κολπίτιδα
Στην περίπτωση των γυναικών, η κολπίτιδα αποτελεί κυρίαρχο καλοκαιρινό εφιάλτη. Πρόκειται για μία λοίμωξη, η οποία μπορεί να καταστρέψει στην κυριολεξία τις διακοπές και τη διάθεσή σας. Η κολπίτιδα και γενικότερα οι λοιμώξεις στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες και ειδικά οι νεότερες, περνούν αρκετό χρόνο φορώντας βρεγμένο μαγιό.
Οι λοιμώξεις αυτές ευνοούνται από ψυχρούς και υγρούς χώρους, ενώ μπορεί να προκληθούν από αρωματικά ταμπόν, τα οποία μεταβάλλουν αρνητικά τα βακτήρια στο εσωτερικό του κόλπου.
Για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη και συχνά οδυνηρή λοίμωξη, φροντίστε να αλλάζετε μαγιό το συντομότερο δυνατό μετά το κολύμπι, την εφίδρωση ή το παιχνίδι στην παραλία. Επιπλέον, καλό θα ήταν να φοράτε πιο χαλαρά εσώρουχα, κατασκευασμένα από βαμβάκι και να αποφεύγετε υφάσματα, που δεν απορροφούν την υγρασία. Για την περίπτωση των ταμπόν, επιλέξτε εκείνα χωρίς άρωμα.
Το πόδι του αθλητή
Πρόκειται για μία λοίμωξη, που φυσικά δεν επηρεάζει μόνο τους αθλητές ή τα όχι και τόσο επιμελή με την καθαριότητα νεαρά αγόρια. Η μυκητιασική λοίμωξη είναι αρκετά κοινή για πολλές γυναίκες και άνδρες κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ιδιαίτερα αν δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό ή επισκέπτονται συχνά δημόσιες πισίνες.
Η εξάπλωση του συγκεκριμένου μύκητα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορείτε να τον «αποκτήσετε» μόλις ένα δευτερόλεπτο, από τη στιγμή που θα πατήσετε ξυπόλυτοι/ες σε δημόσια ντους, για παράδειγμα. Η ιδιότητα του μύκητα αυτού και ο λόγος της άμεσης εξάπλωσής του είναι, ότι αναπτύσσεται σε ζεστά και αποπνικτικά περιβάλλοντα, όπως οι δημόσιες τουαλέτες ή ακόμα και τα παπούτσια σας.
Για να αποφύγετε μια μυκητιασική λοίμωξη, ειδικά στις διακοπές, να φοράτε πάντα σαγιονάρες στις ντουζιέρες, τις πισίνες και τις σάουνες. Επιπλέον, να θυμάστε να αλλάζετε αμέσως τις κάλτσες και τα παπούτσια σας μετά από μία δραστήρια ημέρα. Αποφύγετε τα πλαστικά παπούτσια, που καθιστούν δύσκολο για τα πόδια σας να παραμείνουν στεγνά και μη δανείζετε τις σαγιονάρες σας σε φίλους/ες.
Τροφική δηλητηρίαση
Μία μόνο μπουκιά από μία ζεστή πατατοσαλάτα, αρκεί για να υποφέρετε όχι μόνο από έναν δυσάρεστο πόνο στην κοιλιά, αλλά ακόμη και από τροφική δηλητηρίαση. Μελέτες έχουν δείξει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οφείλεται στην αυξημένη πιθανότητα αλλοίωσης των τροφίμων, λόγω υψηλής θερμοκρασίας.
Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί ζέστη και υγρασία, τα τρόφιμα χαλάνε πιο γρήγορα από ό, τι οποιοδήποτε άλλη εποχή του έτους. Το κόκκινο κρέας, οι σαλάτες (ειδικά όσες περιέχουν dressing με μαγιονέζα), τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά και τα πουλερικά μπορούν να αλλοιωθούν αρκετά γρήγορα, αν δεν καταναλωθούν άμεσα ή δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά σε κάποιο δροσερό περιβάλλον. Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι αστεία υπόθεση και μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δε ληφθεί μέριμνα αμέσα.
Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε, διατηρήστε τα ευπαθή προϊόντα σε απλή ψύξη μέχρι το σερβίρισμα. Επίσης, να θυμάστε ότι στην περίπτωση που τα προϊόντα αυτά πρόκειται να παραμείνουν εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφύγετε να καταναλώσετε οτιδήποτε περιέχει μαγιονέζα, δεδομένου ότι χαλάει πολύ γρήγορα. Επιπλέον, φροντίστε να μαγειρέψετε το φαγητό σας καλά, ειδικά αν πρόκειται για κρέας και πουλερικά.