Υπέρταση: το αλάτι και 4 ακόμα «ένοχες» αιτίες

ypertasi-to-alati-kai-4-akoma-enoxes-aities-akoma-enoxes-aities

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος και ο βασικότερος ίσως παράγοντας πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας.

Μια πρόσφατη μελέτη σύμφωνα με το men's health, ανακάλυψε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για αρκετά χρόνια, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές, παρατήρησαν 5.556 άτομα που δεν είχαν υψηλή πίεση και μέτρησαν τις συγκεντρώσεις νατρίου στο αίμα τους. Όταν οι ερευνητές έλεγξαν περίπου 7 χρόνια αργότερα τους ίδιους συμμετέχοντες, ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα, όσοι δηλαδή ακολουθούσαν μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση από όσους ακολουθούσαν μία πιο ήπια σε πρόσληψη νατρίου δίαιτα.

Όμως, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι δεν είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έκθεση από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη μόνο για το 20 έως 40% όλων των περιπτώσεων της υψηλής πίεσης. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι ένοχοι;

Η αγχωτική καθημερινότητα

Το χρόνιο στρες, όπως αυτό που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος καθημερινά πλέον, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Η απάντηση σε αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι...ένα ποτήρι γάλα. Το στρες μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ηρεμεί το σώμα.

Ωστόσο, το γάλα, σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές περιέχει πρωτεΐνη ορρού γάλακτος, η οποία βρέθηκε ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τρυπτοφάνης μέχρι και 43%. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, της μελατονίνης και της νιασίνης (βιταμίνη Β3) και διαδραματίζει ποικίλους σημαντικούς ρόλους στην διανοητική λειτουργία ως νευροδιαβιβαστής και νευροορμόνη.

Επιπλέον βάρος

Το βάρος είναι ένας από τους κύριους υπέυθυνους στον τομέα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά και πάλι, αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι υπέρβαροι και να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ενώ άλλοι με μόλις ελάχιστα παραπανίσια κιλά, να παρουσιάζουν υπερβολική αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης.

Μία καλή λύση είναι να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και πρωτεΐνες, όπως ψάρια και κρέας. Το σώμα απαιτεί περίπου δέκα φορές περισσότερη ενέργεια για την επεξεργασία ενός γραμμαρίου πρωτεΐνης από ό,τι ένα γραμμάριο λίπους. Με απλά λόγια, καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες όταν τρώτε πρωτεΐνες.

Επιπλέον, Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που αντάλλαξαν 8 % των ημερήσιων θερμίδων τους που προέρχονταν από ψωμί, πατάτες, δημητριακά ή ζυμαρικά με άπαχο κόκκινο κρέας είδαν πτώση των επιπέδων της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης κατά 4 μονάδες μέσα σε διάστημα μόλις 8 εβδομάδων.

Τα γονίδιά

Η κληρονομικότητα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αρτηριακή σας πίεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μοίρα σας είναι προδιαγεγραμμένη. Ακόμα κι αν έχετε γενετική επιβάρυνση, μπορείτε να είστε σε θέση να αλλάξετε την πορεία των επιπέδων της αρτηριακής σας πίεσης, εάν επιλέξετε έναν καλύτερο και υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Ερευνητές μελέτησαν 6.000 άτομα που είχαν οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά δεν είχαν αναπτύξει οι ίδιοι υπέρταση. Στο τέλος της πενταετούς μελέτης τους, όσοι περπατούσαν γρήγορα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου από εκείνους, που ήταν αδρανείς.

Έλλειψη άσκησης

Η έλλειψη δραστηριότητας δε συμβάλλει μόνο στην αύξηση των πόντων στη μέση σας (παράγοντας που επιβαρύνει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων) αλλά θέτει σε μεγάλο βαθμό τα θεμέλια για αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η απάντηση; Γυμναστική σε τακτική βάση και μάλιστα αερόβια.

Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει 30 λεπτά (ή περισσότερο) μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία, μία κίνηση που τελικά βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της πίεσης στις φλέβες και τις αρτηρίες.