Αποχή από το κρέας: πώς μας ωφελεί
Μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή, που για κάποιους ταυτίζεται με αποχή από το κρέας και τα ζωικά για λόγους νηστείας, για τη διάρκεια των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Τι προσφέρει στον οργανισμό μας αυτή η μεγάλη αποχή από τα ζωικά;
Με τις έρευνες για τις βλαβερές συνέπειες του κόκκινου κρέατος να πληθαίνουν συνεχώς και την κατανάλωση κρέατος να ταυτίζεται όλο και περισσότερο με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, η αποφυγή του κρέατος, ακόμη και σε μόνιμη βάση, μόνο ευεργετική μπορεί να είναι. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής μιλούν για κατανάλωση κόκκινου κρέατος 2 φορές τον μήνα σε μικρές ποσότητες, με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το κόκκινο κρέας ως πιθανότατα καρκινογόνο. Με αυτά υπ’ όψιν, οι 40 ημέρες αποχής από το κρέας θα σας ευεργετήσουν από διάφορες απόψεις.
Αποτοξίνωση: Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ακόμη κι αν αφαιρεθεί το ορατό του λίπος, ενώ τα περισσότερα μη βιολογικά κρέατα είναι φορτωμένα με ορμόνες και αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι αποφυγή του κρέατος, σημαίνει και απαλλαγή του οργανισμού μας για λίγες ημέρες από τις τοξίνες και τα λιπαρά του, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ολικής και κακής χοληστερίνης και σε καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών: Όσο νόστιμα κι αν είναι, ξέρουμε ότι τα αλλαντικά και κάθε είδους επεξεργασμένο κρεατικό μόνο βλαβερό είναι για τον οργανισμό μας, αυξάνοντας σύμφωνα με έρευνες τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Συν τοις άλλοις, όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε νάτριο, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς. Αποφύγετε αυτές τις τροφές, όχι μόνο τη Σαρακοστή, αλλά και γενικότερα.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν συνολικά καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια, μείωση πόντων με φυσικό κι όχι ακραίο τρόπο, καλύτερη επιδερμίδα λόγω των βιταμινών από φρούτα και λαχανικά, βελτίωση του πεπτικού και της δυσκοιλιότητας και αλλαγή προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Προσέχοντας τα παρακάτω σημεία, όχι μόνο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, αλλά θα βγείτε κερδισμένοι σε ενέργεια και καλή υγεία.
-Μην στραφείτε σε νηστίσιμες επεξεργασμένες τροφές: Τα τελευταία χρόνια, οι νηστίσιμες/vegan επιλογές είναι πλέον άπειρες στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, όμως, όλες αυτές οι τροφές, παρ’ όλο που μπορεί να μην περιέχουν κρέας ή γαλακτοκομικά, αποτελούν συχνά βαριά επεξεργασμένες τροφές με πολλά χημικά. Αφήστε, λοιπόν, τα λουκάνικα από σόγια και τα τσένταρ από καρύδα και κρατήστε το επίπεδο της διατροφής σας όσο πιο φυσικό γίνεται.
-Μην ανησυχείτε για την πρωτεΐνη. Αν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εσάς η πρωτεΐνη του κρέατος που θα λείψει από τη διατροφή σας, αρχικά να πούμε πως τα γαλακτοκομικά αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή. Ακόμη, όμως, κι αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά την περίοδο της Σαρακοστής, πρωτεΐνη μπορείτε να λάβετε από όσπρια, κινόα, φασόλια σόγιας, τόφου, κινόα, ξηρούς καρπούς, σπόρους chia και σκούρα φυλλώδη λαχανικά.
Αν έχετε καθημερινή επάρκεια σε θερμίδες, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Αν η διατροφή σας είναι ελλιπής σε θερμίδες, χωρίς ποικιλία τροφών, τότε μπορεί να παρουσιάσετε ελλείψεις, όπως θα συνέβαινε, φυσικά, και με την κατανάλωση κρέατος.
Δοκιμάστε το!