Τι πρέπει να ξέρετε για το πασχαλινό αρνί
Φέτος θα το απολαύσουμε στο φούρνο, χωρίς σούβλισμα στην εξοχή και εξορμύσεις στη φύση. Tι πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, ώστε να μην το υπερκαταναλώσουμε;
Εκτός από τη ζουμερή υφή του και τη νοστιμιά του, το αρνί παρουσιάζει υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο, αφού μια μερίδα του καλύπτει περίπου το 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη, η οποία μας γεμίζει ενέργεια και βοηθάει στο χτίσιμο των μυών. Αν το καταναλώσετε με λεμόνι, θα εξασφαλίσσετε και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου του, ενώ παρουσιάζει και περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυρίαρχη τη βιταμίνη Β12.
Όσο, όμως, κι αν σας φαίνεται λαχταριστό, δεν πρέπει να το παρακάνετε, καθώς το αρνί είναι ένα κρέας πολύ πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, με το ολικό του λίπος να φτάνει τα 15 γραμμάρια σε κάθε 100 γραμμάρια κρέατος. Το κορεσμένο λίπος, όπως ξέρουμε, βλάπτει την καρδιά, ενώ η περιεκτικότητά του σε πουρίνες αυξάνει το ουρικό οξύ στο αίμα.
Οι θερμίδες του φτάνουν τις 320 ανά μερίδα αν καταναλώνετε μπούτι, ενώ τα τηγανητά παϊδάκια αποτελούν θερμιδική βόμβα με 560 θερμίδες ανά μερίδα και τα παϊδάκια σχάρας τις 340 ανά μερίδα. Προτιμήστε, λοιπόν, να μην αποτελέσει τον πρωταγωνιστή του πιάτου σας, αλλά τον... κομπάρσο, με τα φώτα στη σαλάτα και τα λαχανικά.