Το κεφίρ και το μέλι κατά της αλλεργίας
Ίσως να μην το περιμένατε, αλλά αυτές οι δυο τροφές θα σας βοηθήσουν στην εποχική αλλεργία σας.
Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό, θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι που πίνεται και περιέχει προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» τα οποία ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του. Σύμφωνα με ειδικούς, τα προβιοτικά μπορεί να αποτρέψουν ή έστω να ανακουφίσουν τις εποχικές αλλεργίες και θα τα βρείτε σε όλες τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Καλές πηγές είναι το ξινολάχανο, το τουρσί, το tempeh, το kombucha, αλλά και τα «ζωντανά» γιαούρτια. Αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ και να φτιάξετε το δικό σας προβιοτικό ρόφημα με φυτικό γάλα.
Όσον αφορά το μέλι και τις αλλεργίες, οι απόψεις διίστανται, αλλά πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν λάβετε μικρές δόσεις ντόπιου μελιού νωρίς εποχικά, μπορεί να αναπτύξετε ανοχή στη γύρη της περιοχής σας. Μια μελέτη έχει, μάλιστα, δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι που κατανάλωναν μέλι γύρης σημύδας, παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κανονικό μέλι. Μπορείτε να ελέγξετε αν «δουλεύει» και σ’ εσάς, έτσι ώστε να το βάλετε στη λίστα σας.