Πέντε σούπερ υγιεινές τροφές της Άνοιξης
Η ομορφότερη περίοδος του έτους είναι εδώ κι ακόμη κι αν δεν μπορούμε να την χαρούμε όσο ξέγνοιαστα θα θέλαμε λόγω κορωνοϊού, μπορούμε να την γευτούμε μέσα από τις υπέροχες τροφές που βρίσκονται τώρα στην εποχή τους.
Κεράσια
Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ωφέλιμα για την υγεία μας συνολικά, αλλά και πιο ειδικά για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα. Παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ περιέχουν και μελατονίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Τα 100 γραμμάρια κερασιών μας παρέχουν επίσης το 25% της βιταμίνης Α και το 16% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, ενώ τα νέα είναι καλά και για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αφού σε σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη. Τέλος, τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών.
Οι αγαπημένες φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης, που βουλώνει τις αρτηρίες οδηγώντας στα ανάλογα προβλήματα της καρδιάς. Επιπλέον, ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού, προωθώντας την υγεία της καρδιάς και ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις διάφορες λοιμώξεις και τους επίδοξους εισβολείς. Μία κούπα φράουλες, περιέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης της βιταμίνης C, γι΄αυτό έχετε το νου σας κάθε άνοιξη που είναι η εποχή τους, να τρώτε πολλές. Ακόμη, αν έχετε εντερικά προβλήματα, τότε οι φυτικές ίνες της φράουλας θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε, ενώ θα συμβάλλουν και στη διατήρηση των καλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σας. Οι διαβητικοί άλλωστε, έχουν το ελεύθερο να τρώνε φράουλες, δεδομένου του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του φρούτου.
Με μόλις μια θερμίδα ανά ραπανάκι, το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό μας παρέχει φυτοστερόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, όπως επίσης και βιταμίνη C (30% βιταμίνης σε ποσότητα ενός φλιτζανιού), Κ, νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Από τα θρεπτικά του στοιχεία δεν λείπει το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, κάνοντας καλό στην υγεία των οστών και την ενέργεια του οργανισμού. Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, ενώ έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων. Ακόμη, περιέχει λουτεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Δοκιμάστε το στη σαλάτα σας για έξτρα τραγανή υφή και ελαφρώς πιπεράτη γεύση.
Το απόλυτο λαχανικό της Άνοιξης, τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες, με το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), την A, τη C, την E και την Κ να φιγουράρουν ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του. Πέραν των απαραίτητων για τον οργανισμό μας βιταμινών τους, είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που κάνουν καλό στην εντερική υγεία και βοηθούν στη δίαιτα, αλλά και χρωμίου το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Ακόμη, αποτελούν μια ιδιαιτέρως καλή πηγή γλουταθειόνης, μιας αποτοξινωτικής ουσίας που βοηθά στη διάσπαση καρκινογόνων και άλλων μορίων που είναι βλαβερά για την υγεία, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική δράση των σπαραγγιών είναι αρκετά ισχυρή, τόσο που να τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, ενώ λόγω του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ασπαραγγίνη, δρουν ως φυσικό διουρητικό που βοηθάει τον οργανισμό μας να απομακρύνει τις τοξίνες και να «ξεφορτωθεί» το πλεονάζον νάτριο.
Η δύναμή τους συγκεντρώνεται πιο πολύ στα φύλλα και είτε τις φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πολλά και ποικίλα. Καταρχάς κάνουν καλό στην πέψη και βοηθούν στο ευερέθιστο έντερο, το φούσκωμα και τη γαστρίτιδα κι όλα αυτά με λιγοστές θερμίδες, μόλις 47 στα 100 γραμμάρια. Όπως όλα τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που ελέγχουν τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και μειώνουν την LDL χοληστερόλη, δεσμεύοντάς τη στο έντερο και εμποδίζοντας την απορρόφησή της. Οι αγκινάρες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο εμποδίζοντας την απορρόφηση τοξικών συστατικών των τροφών και οι ανθοκυανίνες τους, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στο στήθος και με την εμπόδιση ανάπτυξης όγκων. Το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στην αγκινάρα σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην αποτροπή βλαβών στο DNA, προλαμβάνοντας ορισμένες μορφές καρκίνου και το γαλλικό οξύ της εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Ακόμη, οι αγκινάρες μπορούν να σας προστατέψουν από τα να αρρωστήσετε, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν, η οποία φτάνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Ως λαχανικό που αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, προωθώντας τη δραστηριότητα σχηματισμού τους, ενώ περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.