Τροφές και αναπνευστικό: ποιες επιλογές βοηθούν
Η κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, εξηγεί πώς η υγεία των πνευμόνων μας εξαρτάται και από τη διατροφή.
Με την εξάπλωση του κορωνοϊού που, όπως και η γρίπη, μπορεί να προσβάλλει το αναπνευστικό και να οδηγήσει σε βαριά πνευμονία, η υγεία των πνευμόνων και του αναπνευστικού μας συστήματος είναι εξέχουσας σημασίας. Η σωστή λειτουργία τους παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική λειτουργία του οργανισμού και η διατήρηση της υγείας τους είναι πολυπαραγοντική.
Όπως είναι γνωστό, το κάπνισμα αποτελεί τον βασικό παράγοντας παθήσεων των πνευμόνων και καρκίνου κι έχει αποδειχτεί από πλήθος ερευνών, με τον καπνό να αποτελεί πρωταρχική αιτία θανάτου για το 90% των θανάτων αντρών και το 79% γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα (1). Λόγω του ότι στους πνεύμονές μας, μαζί με τον αέρα εισχωρούν και ρύποι από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, όπως και καπνός, ο κίνδυνος των αναπνευστικών προβλημάτων όπως άσθμα, βρογχίτιδα, κυστική ίνωση και πνευμονία όλο και αυξάνεται. Στην Ινδία, με την αύξηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των καπνιζόντων, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι ασθένειες που σχετίζονται με τους πνεύμονες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 235 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άσθμα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν έχει διαγνωστεί σωστά, είτε δεν δίδεται η κατάλληλη θεραπεία.
Εκτός από την αποφυγή του καπνίσματος, μια καλή τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε για δυνατό αναπνευστικό είναι η βελτίωση του συνολικού τρόπου ζωής σας με άσκηση και υγιεινή διατροφή, τα οποία αποτελούν το «φάρμακο» για πολλαπλές παθήσεις.
Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει στροφή σε φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές, με ταυτόχρονη αποφυγή γαλακτοκομικών, αλατιού, τηγανητών, ανθρακούχων ποτών και ενίσχυση των αντιοξειδωτικών τροφών στην καθημερινότητα, μπορεί να βοηθήσει. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι κάποια τρόφιμα και θρεπτικά στοιχεία, ειδικά όσα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όταν καταναλώνονται συνδυαστικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, σχετίζονται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, μικρότερη λειτουργική φθορά και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (2).
Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν πιθανά οφέλη από την υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και τροφών πλούσιων σε αυτά, κυρίως φρέσκων, σκληρών φρούτων, αλλά και λαχανικών, που μπορούν να βοηθήσουν στη λειτουργία των πνευμόνων, στα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, στη μείωση της φθοράς της λειτουργίας τους, στην εμφάνιση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και στη θνητότητα (2).
Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:
Μήλα
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την καλή λειτουργία των πνευμόνων με υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C, E και βήτα-καροτίνης, διατροφικά στοιχεία που συναντάμε στα μήλα. Γενικότερα, τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, ειδικά σε γυναίκες.
Κρεμμύδι
Μελέτη από τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στο Hawaii Tumor Registry και τους ελέγχους που έχουν επιλεγεί τυχαία από μια λίστα με κατοίκους του Oahu, η κατανάλωση κρεμμυδιών φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να είναι πιο ευνοϊκή (4).
Μούρα
Η οικογένεια των μούρων, όπως τα μύρτιλα, τα acai berry κ.ο.κ., είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία όπως αναφέραμε βάσει ερευνών, βοηθούν στην υγεία των πνευμόνων και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.
Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και φυτοχημικά που καταπολεμούν βλαβερά στοιχεία στους πνεύμονες. Συν τοις άλλοις, το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία βελτιώνει την βρογχοπροστατευτική απόκριση των ασθματικών (5). Σουλφοραφάνη περιέχουν και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά.
Κουρκουμάς
Χάρη στην κουρκουμίνη του, ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλει στην ανακούφιση της φλεγμονής των αεραγωγών και το σφίξιμο στο στήθος που σχετίζεται με το άσθμα. Σύμφωνα με έρευνες, εκτός του ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής των αεραγωγών, ο κουρκουμάς δρα κατά της εξέλιξης του καρκίνου των πνευμόνων σε ποντίκια (6).
Πιπέρι καγιέν
Η καψαϊκίνη που περιέχει το πιπέρι καγιέν συμβάλλει στη διέγερση εκκρίσεων και προστατεύει τις βλεννώδεις μεμβράνες του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Δοκιμάστε το τσάι του, που είναι καλή πηγή βήτα-καροτίνης και έχει σημαντική επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Τζίντζερ
Η γνωστή σε όλους μας πιπερόριζα, εκτός από αντιφλεγμονώδης, βοηθά και στην αποτοξίνωση, ενώ μειώνει τα βλαβερά στοιχεία που ανιχνεύονται στους πνεύμονες. Συγκεκριμένα, ανακουφίζει τη συμφόρηση, ξεμπλοκάρει τους αεραγωγούς και βελτιώνει την κυκλοφορία στους πνεύμονες, προωθώντας την υγεία τους. Σύμφωνα με έρευνα, επίσης, η πιπερόριζα και τα απομονωμένα ενεργά συστατικά της μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτική επιλογή από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές ουσίες, σε παθήσεις των αεραγωγών όπως το άσθμα (7).
Σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια που έχει δημοσιευτεί στο Journal BMC Cancer, μια διατροφή που περιλαμβάνει λιναρόσπορο, όχι μόνο προστατεύει τους ιστούς των πνευμόνων πριν την έκθεση σε ακτινοβολία, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τη βλάβη και μετά την έκθεση (8).
Νερό
Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας, ενώ προφυλάσσει τους πνεύμονες από την «ξηρασία», ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί και η φλεγμονή. Πίνετε, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση 6-8 ποτήρια νερό και άλλα υγρά καθημερινά.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive
Πηγές
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16100660
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/
3. Feskanich D, Ziegler R, Michaud D, Giovannucci E, Speizer F, WIllett W, Colditz G. Prospective study of fruit and vegetable consumption and risk of lung cancer among men and women. J Natl Cancer Inst. 2000;92:1812–1823. doi: 10.1093/jnci/92.22.1812.
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4570035/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2783007/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064/
8. https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-11-269