Πόση ζημιά κάνει το νερό της βρύσης στο δέρμα σας, σύμφωνα με τους δερματολόγους

nero-gunaika
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2020

Όχι, ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού. Αλλά έχετε έναν άλλο σημαντικό λόγο να το αποφεύγετε στο πρόσωπό σας.

Το πλύσιμο του προσώπου είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε ρουτίνας ομορφιάς, και ως εκ τούτου, οφείλετε να διασφαλίζετε πως ό,τι αγγίζει την επιδερμίδα σας (π.χ. χέρια, σφουγγάρια ή πετσέτες) πρέπει να την αφήνει απαλή και υγιή. Αλλά τι γίνεται με το βασικότερο μέσο του πλυσίματος και του καθαρισμού του προσώπου, δηλαδή το νερό της βρύσης; Μήπως μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα σας;

«Στις λεγόμενες παγκόσμιες πόλεις της ομορφιάς, όπως το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, πολλές γυναίκες αποφεύγουν να πλένουν το πρόσωπό τους με νερό βρύσης λόγω της σκληρότητάς του που οφείλεται σε μεγάλες ποσότητες χημικών στοιχείων και μετάλλων, που μπορούν να καταστήσουν τα μαλλιά και το δέρμα ξηρά», λέει η δερματολόγος Dr. Michele Green, βραβευμένη πολλές φορές ως Best Cosmetic Dermatologist από το περιοδικό New Yorker και τον ιατρικό φορέα αξιολόγησης Castle Connolly Medical.

Πώς το ακατάλληλο νερό της βρύσης γερνά πρόωρα την επιδερμίδα σας: Σύμφωνα με την δερματολόγο, το νερό της βρύσης μπορεί να έχει κακή επίδραση στο δέρμα σας, αλλά το κατά πόσο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του δέρματός σας. «Ναι, το νερό της βρύσης μπορεί σίγουρα να βλάψει το δέρμα σας, ειδικά εάν είναι ευαίσθητο ή είναι ευάλωτο σε αλλεργίες και ερεθισμούς. Αλλά και αυτό ακόμη εξαρτάται από την ποιότητα του νερού που παρέχει η πόλη σας. Πάντως, το νερό της βρύσης ακόμη και σε μεγαλουπόλεις που τηρούν αυστηρά επίπεδα ελέγχου, περιέχει υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρο, ενώ ποτέ δεν λείπει και το χλώριο για την απολύμανσή του. Και εκτός από το γεγονός πως ένα τέτοιο νερό δεν διευκολύνει την δημιουργία πλούσιου αφρού όταν χρησιμοποιείτε σαπούνι, σαμπουάν ή αφρόλουτρο, επιπλέον, συστατικά όπως ο ο σίδηρος και το μαγνήσιο, μπορούν μακροπρόθεσμα να σχηματίσουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία και τη νεανικότητα του δέρματος», τονίζει η Dr. Green.

«Το νερό της βρύσης μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό και ακόμη και ξεσπάσματα σπυριών ή εξανθημάτων γιατί φράζει τους πόρους», συνεχίζει η δερματολόγος και τονίζει: «Επιπλέον, θα μπορούσε να επιταχύνει την απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα σας, επειδή αυτά τα βαρέα μέταλλα προκαλούν οξειδωτικές αντιδράσεις, που δημιουργούν στη διάσπαση του ελαστικού ιστού και του κολλαγόνου -τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που διατηρούν το δέρμα σας υγιές, ελαστικό και νεανικό».

 Τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά; Όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία του δέρματος, συστήνουν το μικκυλιακό νερό ως μια άριστη εναλλακτική για να εξαλείψετε εντελώς το νερό της βρύσης από τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος σας. «Το μικυλλιακό νερό είναι ένα υδατοειδές διάλυμα που περιέχει μεγάλη συγκέντρωση ήπιων καθαριστικών -μη ιονικά μικκύλια-, τα οποία λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους ρύπους, το σμήγμα, τη λιπαρότητα στην ανώτερη στοιβάδα του χόριου. Εκτός από την καθαριστική του δράση, το μικυλλιακό νερό καταπραΰνει παράλληλα από τους ερεθισμούς προσφέροντας αντιφλεγμονώδη δράση και δεν αφήνει υπολείμματα από προϊόντα μακιγιάζ ή άλλα προϊόντα φαρμακευτικής αγωγής του δέρματος. Πάρτε ένα κομμάτι από βαμβακερό ύφασμα ή βαμβάκι και εμποτίστε το με μικυλλιακό νερό, και καθαρίστε απαλά όλο το πρόσωπό σας με κυκλικές κινήσεις, χωρίς την ανάγκη να ξεβγάλετε με νερό της βρύσης», λέει η Dr. Green.

Τα καλά νέα για τις Αθηναίες: Αν δεν το γνωρίζατε, αξίζει να μάθετε πως η Αθήνα συγκαταλέγεται επισήμως στις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα νερού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe, που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο παρουσιάζονται οι καλύτερες πρακτικές ασφάλειας και ποιότητας νερού στις ευρωπαϊκές πόλεις, η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με άριστα 10 για την ποιότητα του πόσιμου νερού στην πόλη της Αθήνας. Παρόλα αυτά, σε πολλά μέρη της ελληνικής περιφέρειας, αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες, η Βόρεια Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής), όπως και μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νησιών, έχουν πάρα πολύ σκληρό νερό ενώ το καλοκαίρι είναι γλυφό.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM