10 διατροφικές συμβουλές για τις... συμβουλές διαίτης

10-diatrofikes-sumboules-gia-tis-sumboules-diaitis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Οι συμβουλές που θα αιτιολογήσουν όλες τις…. λιγούρες που νιώθουμε μια ώρα μετά τη φρουτοσαλάτα μας και θα μας κάνουν να αγαπήσουμε εκ νέου το άπαχο γιαούρτι. Οι κανόνες χρειάζονται προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν καλύτερα και η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι το φαγητό να παραμένει απόλαυση και να μη μετατρέπεται σε κουραστική και βαρετή ρουτίνα.

Τα πέντε γεύματα την ημέρα και η προτίμηση στα φρέσκα φρούτα και το μαύρο ψωμί και ακούγονται υγιεινά και είναι. Είναι συμβουλές που θα ακούγαμε από κάθε ειδικό διατροφολόγο, αλλά όπως καθετί που λάμπει και δεν είναι χρυσός, το ίδιο ισχύει και με τους παραπάνω κανόνες.

Τα φρέσκα φρούτα από μόνα τους δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα και η σαλάτα διαίτης χρειάζεται και εκείνη τη σάλτσα της. Οι κανόνες χρειάζονται προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν καλύτερα και η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι το φαγητό να παραμένει απόλαυση και να μη μετατρέπεται σε κουραστική και βαρετή ρουτίνα.

Ακολουθούν 10 συμβουλές που θα αιτιολογήσουν όλες τις…. λιγούρες που νιώθουμε μια ώρα μετά τη φρουτοσαλάτα μας και θα μας κάνουν να αγαπήσουμε εκ νέου το άπαχο γιαούρτι.

1. Το φρούτο δεν αρκεί

Η επιλογή του φρούτου για απογευματινό σνακ είναι μια καλή επιλογή. Αλλά καλό είναι να μην αποτελείται μόνο από φρούτο το απογευματινό. Το φρούτο ουσιαστικά είναι υδατάνθρακας, ο οποίος ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και όταν, το ίδιο απότομα, πέφτει, πεινάμε γρήγορα ξανά και νιώθουμε και κόπωση.

Για ένα απογευματινό σνακ που θα σας «κρατήσει», δοκιμάστε να συνδυάσετε το φρούτο μαζί με πρωτεΐνη ή υγιές λίπος, τα οποία επιβραδύνουν τη χώνεψη και εμποδίζουν το σάκχαρο στο αίμα να ανέβει απότομα.

Μπορείτε να συνδυάσετε γιαούρτι με το φρούτο σας ή ακόμα και τυρί κότατζ με το πεπόνι σας.

2. Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή

Εάν πάντα επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης, γενικά, καλά κάνετε. Οι τροφές αυτές μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρδιοπαθειών, μας χορταίνουν για περισσότερο διάστημα και γενικά κάνουν καλό. Τελευταίες έρευνες όμως, έχουν αποδείξει, κάτι που δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη, αφού οι βιομηχανίες τροφίμων να πουλήσουν θέλουν και όχι να μας κάνουν πιο υγιείς. Για παράδειγμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν και αυτά ζάχαρη και θερμίδες και ενίοτε περισσότερες από τα λευκά δημητριακά. Τα μπισκότα και οι μπάρες δημητριακών από ολική άλεση, παραμένουν μπισκότα και μπάρες γεμάτες σιρόπι καλαμποκιού και συντηρητικά. Η λύση δεν είναι να σταματήσουμε να τα τρώμε και να επιστρέψουμε στα λευκά σιτηρά, αλλά να επιλέγουμε τροφές που δεν θα έχουν υποστεί τόση επεξεργασία, όπως είναι η βρώμη, η κινόα, το αναποφλοίωτο ρύζι και τα μακαρόνια ολικής άλεσης.

3. Τα φρέσκα φρούτα δεν είναι πάντα ιδανικά

Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που τα φρούτα κοπούν από το δέντρο, μέχρι να τα καταναλώσουμε, κάθε στιγμή και λεπτό χάνουν σε θρεπτικά συστατικά. Αν λοιπόν η καταγωγή της ντομάτας είναι από έναν τόπο μακρινό από την περιοχή σας, τότε μην επενδύσετε και πολύ στη θρεπτική της αξία. Αυτή είναι μια από τις σπάνιες φορές που τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα θεωρούνται καλύτερη λύση, αφού καταψύχονται στο καλύτερο δυνατό στάδιο ωρίμανσης και όλα τα θρεπτικά στοιχεία τους εγκλωβίζονται, δεν χάνονται στο «δρόμο» και έτσι διατηρούν και τη γεύση τους.

4. Επιλέξτε μια «παχυντική» σως για τη σαλάτα σας

Καλά διαβάσατε, αλλά μην το παρακάνετε κιόλας. Αυτό που προτείνουν οι μελέτες είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται το λίπος για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των φυτοχημικών που περιέχονται στα λαχανικά της σαλάτας. Οπότε την επόμενη φορά, μην φάτε τη σαλάτα στεγνή για δίαιτα. Αναμείξτε τη με μια βινεγκρέ με βάση το ελαιόλαδο.

5. Φάτε το γλυκό σας το πρωί

Για κάποιους ένα γλυκάκι μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητο και για μερικούς ακόμα δεν είναι καν διαπραγματεύσιμο. Μια καλή λύση είναι, για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών του επιπτώσεων, που ουσιαστικά είναι οι θερμίδες, να το καταναλώνετε πρωί-πρωί. Μετά από ένα ισορροπημένο πρωινό, αφεθείτε σε εκείνη τη φέτα κέικ, για την οποία έχετε πάντα όρεξη. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, το γλυκό θα πρέπει να περιορίζεται σε μια μόνο φέτα και όχι σε ολόκληρο ταψάκι. Μπορεί το πρωί ο μεταβολισμός να είναι στα καλύτερά του, αλλά δεν κάνει και θαύματα.

6. «Δυσκολέψτε» τον εαυτό σας

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής και το ίδιο ισχύει και στον τομέα της διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότερη «προσπάθεια» απαιτεί η κατανάλωση μιας τροφής, τόσο περισσότερο την απολαμβάνουμε και τόσο μειώνεται η ανάγκη για περισσότερο φαγητό. Το αίσθημα της ικανοποίησης από την τροφή, που έχει εκλείψει τις τελευταίες δεκαετίες στο δυτικό κόσμο και η απόλαυση της κάθε μπουκιάς, έχει καλύτερα αποτελέσματα αφού και πιο υγιεινά τρώμε και με ρυθμούς που γεμίζουν το στομάχι αποτελεσματικότερα. Την επόμενη φορά λοιπόν, προτιμήστε ολόκληρο το φιστίκι Αιγίνης και όχι μόνο την έτοιμη καθαρισμένη ψίχα.

7. Μαγειρέψτε τα μακαρόνια al dente

Τα al dente μακαρόνια, όχι μόνο απαιτούν περισσότερη προσπάθεια στην κατανάλωσή τους, που σημαίνει καλύτερη χώνεψη, αλλά και περισσότερη αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωσή τους. Όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται να μασήσουμε τα μακαρόνια, τόσο περισσότερα ένζυμα παράγει το στομάχι για τη χώνεψή τους και ευτυχώς, στερούμαστε και τη δυνατότητα να τα φάμε λαίμαργα, αφού σε αυτή την περίπτωση θα μας «κάτσουν» στο στομάχι.

8. Δώστε… χαρακτήρα στο φαγητό σας

Ωραίο το στήθος κοτόπουλο και ωραίο και το άπαχο γιαούρτι αλλά όχι για πολύ. Επειδή όμως, «πολύ» πρέπει να τα καταναλώσουμε για να χάσουμε τα κιλά που πρέπει να χάσουμε, καλό είναι να δώσουμε λίγο χαρακτήρα στο φαγητό για να μην το τρώμε με το ζόρι. Το φαγητό άλλωστε ήταν και πάντα θα είναι μια απόλαυση. Μαρινάρετε το κοτόπουλο με λίγο σκόρδο, κανέλα ή ρίξτε πιπέρι καγιέν στο γιαούρτι. Όχι μόνο θα βελτιωθεί σημαντικά η γεύση του, αλλά και ο μεταβολισμός σας. Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην πίεση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

9. Πίνετε καφέ

Ο καφές, όχι μόνο είναι πολύτιμος σύντροφος του πρωινού, αλλά είναι και γεμάτος με στοιχεία που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη αλλά και εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η καφεΐνη, όσο δεν σας προκαλεί νευρικότητα, σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για την πρωινή γυμναστική και για το υπόλοιπο της ημέρας. Και να είστε σίγουροι, πως ο καφές πριν το μεσημέρι δεν θα έχει καμία επίδραση στο βραδινό σας ύπνο.

10. Περιμένετε να πεινάσετε

Ο κανόνας των πέντε γευμάτων και των ενδιάμεσων των γευμάτων σνακ, δεν εφαρμόζει σε όλους και σε πολλούς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτός ο κανόνας, οδηγεί πολλούς στην κουζίνα, χωρίς να έχει προηγηθεί το αίσθημα της πείνας και έτσι τους οδηγεί στην περαιτέρω συσσώρευση θερμίδων. Εάν είστε από αυτούς, δοκιμάστε το εξής: περιμένετε να πεινάσετε πριν το δεκατιανό. Αν πεινάσετε πριν τις 4 ώρες, από τη στιγμή που φάγατε το πρωινό, σημαίνει ότι δεν φάγατε καλό πρωινό. Αν πεινάσετε μετά τις 4 ώρες, τότε παραφάγατε για πρωινό. Με αυτόν τον απλό έλεγχο, θα καταλάβετε καλύτερα το σώμα σας, κάθε πότε πεινάτε και πόση τροφή τελικά χρειάζεται ο οργανισμός σας.