Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: τι λέει νέα έρευνα για τη σεξουαλική ζωή στην εποχή του COVID-19
Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού τη σεξουαλική επαφή στους νέους και την προφύλαξη; Νέα έρευνα δείχνει την τάση της εποχής και απαντά σε αυτά που όλοι είχαμε σκεφτεί.
Μία νέα επιστημονική έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Durex, βγήκε στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κοινωνία και τη στάση των νέων απέναντι σε θέματα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτή την έρευνα αναδύθηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και η συμβολή της ως μέσο επιρροής στη συνειδητοποίηση της σημασίας της χρήσης προφυλακτικού, ως στάση ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς, για την πρόληψη της μετάδοσης σοβαρών Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Στόχος της έρευνας αποτέλεσε η ανάδειξη και η κατανόηση των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων καθώς, επίσης και τις επιδράσεις της, στη στάση που θα κρατήσουν στη μετά κορωνοϊού εποχή αναφορικά με τη χρήση προφυλακτικού.
Η έρευνα ανέδειξε σημαντικά συμπεράσματα για τη σεξουαλική ζωή στην μετά COVID-19 εποχή όπως ότι η πανδημία συνέβαλε θετικά στην πρόθεση χρήσης προφυλακτικού, ότι ενισχύθηκε η επιθυμία για την προστασία της υγείας του σεξουαλικού συντρόφου, αλλά και ότι ένα μικρό ποσοστό νέων συνεχίζει να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη την σεξουαλική του υγεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Καθημερινά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) καταγράφονται παγκοσμίως*, τα οποία κοστίζουν σε χρήμα, χρόνο και προκαλούν ψυχική και σωματική καταπόνηση, θέτοντας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο την ζωή των ανθρώπων, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλά με την χρήση ενός προφυλακτικού. Είναι πολύ σημαντικό, να κάνουμε τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τη σεξουαλική τους υγεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό και άλλαξαν τις συνήθειες και την καθημερινότητα τους εν μία νυκτί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαίωσαν την ανησυχία των επιστημόνων, ότι η περίοδος της παρατεταμένης αποχής από το sex λειτούργησε ως καταλύτης στην άρση των αναστολών των ανθρώπων με 1 στους 4 (26%) να δηλώνει ότι με την κατάργηση των μέτρων, είναι έτοιμος να ρισκάρει περισσότερο στη σεξουαλική του ζωή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει sex χωρίς προφυλακτικό. Από την άλλη πλευρά, το 64% ανησυχεί περισσότερο για τον κορωνοϊό παρά για τα ΣΜΝ – με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) να θεωρούν απίθανο να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 57% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι δεν χρησιμοποιούσε σε κάθε επαφή προφυλακτικό ούτε στο παρελθόν προ κορωνοϊού.
Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας, αποτέλεσε ότι η πανδημία επηρέασε θετικά τη στάση των ανθρώπων απέναντι σε θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας γενικότερα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 48% των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι ο κορωνoϊός τους έκανε πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι στους ιούς και ότι ύστερα από την άρση των μέτρων προστασίας το 21% είναι πιο προσεκτικοί και πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στη διαφύλαξη της υγείας των συνανθρώπων τους. Επιπλέον ένας στους πέντε (18%) πλέον επιμένουν στην χρήση προφυλακτικού, αυξάνοντας το σύνολο των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούν προφυλακτικό στο 88%.
Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε χώρα μεταξύ 22 με 25 Μαΐου 2020, χρησιμοποιήθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα 985 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, χωρίς σταθερή σχέση. Πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου λαμβάνοντας ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα δια μέσω της πειραματικής προσέγγισης μεταξύ δύο μεταβλητών. H έρευνα διεξήχθη από την Kantar.
Η Durex στέκεται στο πλευρό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των δράσεων του για την ενημέρωση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, δωρίζοντας 30.000 προφυλακτικά. Με την πρωτοβουλία της αυτή, η Durex, στηρίζει έμπρακτα των ΕΟΔΥ και τις δράσεις του για το επόμενο διάστημα, ευελπιστώντας στη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων και την μείωση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη χώρα μας.
* Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας