Τι να προσέχετε όταν μαγειρεύετε κρέας

kreas-mprizola
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πέρα από το ότι η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί βάσει ερευνών με καρκίνο του παχέος εντέρου και με άλλα είδη καρκίνου, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι στην αποθήκευση και διαχείρισή του. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

Από τη στιγμή που αγοράζετε κρέας, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αν παρατηρήσετε υγρό σε συσκευασμένα κρέατα, σημαίνει ότι ίσως είχαν αποθηκευτεί σε λάθος θερμοκρασία για πολύ καιρό. Προτιμήστε αυτά που η συσκευασία τους είναι στεγνή και -ακόμα καλύτερα- επιλέξτε φρέσκο κρέας από τον χασάπη που εμπιστεύεστε.

Όσον αφορά το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα, με σκοπό την απομάκρυνση μικροβίων, καλό θα είναι να μην το κάνετε. Το πλύσιμο δεν σκοτώνει βακτήρια, αντιθέτως τα εξαπλώνει στα χέρια σας, το νιπτήρα και την κουζίνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να φτάσουν στους πάγκους σας και τα ξύλα κοπής, γι' αυτό φροντίστε να καθαρίζετε αυτές τις επιφάνειες με ζεστό νερό με σαπούνι και να πλένετε συχνά τις πετσέτες της κουζίνας, ειδικά αν επιμένετε να πλένετε το κρέας. Η καλύτερη λύση πάντως είναι να το περνάτε μια βράση.

Μην ξεχνάτε ότι το κοτόπουλο και το χοιρινό θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα για να είστε ασφαλείς στην κατανάλωσή τους και η εσωτερική τους θερμοκρασία πρέπει να φτάνει τους 71 με 74 βαθμούς.