Light προϊόντα: είναι ωφέλιμα;
Η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Σπυριδούλα Γεωργαλή, μας εξηγεί τα πάντα για τα light προϊόντα, τις «παγίδες» τους, ώστε να τα επιλέγουμε και να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «light» χαρακτηρίζεται ένα προϊόν, είτε τρόφιμο είτε ποτό, το οποίο έχει κατά 30% χαμηλότερο ποσοστό σε θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη σε σύγκριση με το αρχικό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθώς ο χαρακτηρισμός light δεν ισχύει στην περίπτωση των πρωτεϊνών.
Τα light προϊόντα είναι κατά κύριο λόγω μειωμένα σε θερμίδες, σχεδιάστηκαν κυρίως για τον έλεγχο του βάρους, τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων καθώς και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Οι 3 βασικές κατηγορίες light προϊόντων:
- Τρόφιμα με μειωμένες θερμίδες στα οποία πρέπει να υπάρχει μείωση κατά 30% συγκριτικά με το αρχικό
- Τρόφιμα με μειωμένο λίπος όπως τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τρόφιμα με μειωμένη ζάχαρη όπως αναψυκτικά, διαφορά γλυκά, σνακ στα οποία μπορεί να έχει αντικατασταθεί η ζάχαρη με κάποιο τεχνητό γλυκαντικό.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα light προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον των καταναλωτών ως προς αυτά. Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο: παρατηρείται ταυτόχρονα και αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας στη χώρα μας (κατέχουμε την πρώτη θέση στα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη). Πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτό;
Συνήθως οι καταναλωτές έχουν την εντύπωση πως όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται light, μπορεί να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα γιατί πιστεύουν ότι «δεν παχαίνει». Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται light, δεν σημαίνει πως έχει μηδενικές θερμίδες ή λιπαρά ή ζάχαρη. Επίσης, η κατανάλωση light προϊόντων από μόνη της δεν οδηγεί στη μείωση του σωματικού μας βάρους. Αντιθέτως, πρέπει να συνοδεύεται από ισορροπημένα γεύματα, άσκηση και γενικότερα ισορροπημένη διατροφή.
Προσοχή επίσης χρειάζεται στις ετικέτες των τροφίμων, καθότι σε κάποια προϊόντα παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν μειωθεί οι θερμίδες, να χαρακτηρίζεται το προϊόν light ενώ να αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αλάτι, πρόσθετα και συντηρητικά κάτι το οποίο πολλές φορές δεν είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό.
Πολλές φορές τα τρόφιμα αυτά έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία με αποτέλεσμα ναι μεν να απομακρύνονται κάποια συστατικά που δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η θρεπτική αξία τους. Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται πάντα στους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα του τροφίμου.
Γενικότερα η κατανάλωση light προϊόντων θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα περιλαμβάνει 5 γεύματα την ημέρα, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άσκηση, επαρκή πρόσληψη νερού.
Ταυτόχρονα, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη με τα αντίστοιχα light προϊόντα ίσως είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς γίνεται με πιο φυσικό τρόπο στη βιομηχανία των τροφίμων.
Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό είναι η εκπαίδευση του καταναλωτή να διαβάζει τις ετικέτες τροφίμων και να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά εκείνα του τρόφιμου που είναι επιβλαβή ή ωφέλιμα για την υγεία του.
Βιβλιογραφία
«Can Low-Fat Nutrition Labels Lead to Obesity?», Pierre Chandon et al, Journal of Marketing Research 43.4 (2006): 605-617, https://ssrn.com/abstract=2474853
«Hunger and food intake following consumption of low-calorie foods»,B Rolls, L.Laster, A. Summerfelt, Appetite, Volume 13, issue 2 October 1989, Pages 115-127 https://doi.org/10.1016/0195-6663(89)90109-8
«Λειτουργικά τρόφιμα, ο ρόλος τους στην προαγωγή υγείας», Α. Κουτελιδάκης, Θεσσαλονίκη 2015, εκδόσεις Ζήτη, κεφάλαιο 5.2 «ο κανονισμός 1924/2006
Σπυριδούλα Γεωργαλή
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
www.diatrofi.gr