Οι καλύτερες τροφές μετά την αντιβίωση
Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας κατευθύνει διατροφικά αν πρέπει να πάρουμε αντιβίωση, ώστε να προκαλέσουμε το λιγότερο δυνατό κακό στη χλωρίδα του εντέρου μας.
Όσο κι αν θέλουμε να την αποφύγουμε, όταν πρέπει να καταπολεμήσουμε βακτηριακές λοιμώξεις η αντιβίωση είναι απαραίτητη, με την καθοδήγηση πάντα του γιατρού μας. Όπως ξέρουμε, όμως, τα αντιβιοτικά δεν είναι για κάθε περίσταση και προκαλούν ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, καθώς μαζί με τα εχθρικά βακτήρια «σκοτώνουν» και τα καλά, αυτά που χρειαζόμαστε, δημιουργώντας προβλήματα στον οργανισμό. Όπως είναι γνωστό, το μικροβίωμα είναι ένα απαραίτητο οικοσύστημα στον οργανισμό μας, που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας, στη νοητική μας υγεία, στο πεπτικό, στην ενέργειά μας, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών… Το χρειαζόμαστε, λοιπόν, σε ισορροπία και δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα καλά βακτήρια που το απαρτίζουν, κάτι το οποίο δυστυχώς κάνει η αντιβίωση. Η αλόγιστη λήψη της, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει και σε «ανοσία» τα κακά βακτήρια που θέλουμε να ξεφορτωθούμε και τελικά όχι μόνο να μην μας βοηθήσει, αλλά να κάνει και μόνο κακό.
Μιας και έχουμε μπει δυναμικά σε εποχή ιώσεων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κι επειδή μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε αντιβίωση, ας δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μικροβίωμά μας, με τις κατάλληλες τροφές και συμπληρώματα που θα το προστατέψουν και θα το επαναφέρουν σε ισορροπία.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα αποτελούν έναν από τους πιο εύκολους τρόπους να κρατήσετε το μικροβίωμά σας υγιές σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για καλά βακτήρια που είτε είναι τα ίδια, είτε παρόμοια με τα καλά βακτήρια που ήδη έχουμε στον οργανισμό μας και βοηθούν στην αναπλήρωσή τους, Υπάρχουν πολλά είδη, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και το πιθανότερο είναι να χρειαστείτε καθοδήγηση από ειδικό για τη λήψη του καλύτερου, εξατομικευμένα. Από άποψη ποιότητας, καλό είναι να προτιμήσετε κάποιο με φυσικά συστατικά, χωρίς τεχνητές ουσίες και με πολλά στελέχη.
Αν προτιμάτε τις φυσικές τροφές από τα συμπληρώματα (και καλά κάνετε, αν δεν είναι άκρως απαραίτητα), υπάρχουν πολλές προβιοτικές τροφές εκεί έξω που μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου μετά το στρες της αντιβίωσης. Όλοι γνωρίζετε το γιαούρτι και το κεφίρ ως προβιοτικές τροφές, αλλά αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, το τσάι kombucha είναι μια πολύ καλή επιλογή (προσέξτε μόνο την περιεκτικότητα σε ζάχαρη αν το πάρετε απ’ έξω). Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ και να τους χρησιμοποιήσετε για να ζυμώσετε κάποιο φυτικό γάλα, αντί για ζωικό, ή να στραφείτε προς τροφές όπως το ξινολάχανο, το kimchi (λαχανικά ζύμωσης), το τουρσί, το miso, το τόφου και το tempeh από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση.
Τα προβιοτικά μας χρειάζονται τροφή για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν. Εδώ έρχονται οι πρεβιοτικές τροφές, που είναι ουσιαστικά φυτικές ίνες που υπόκεινατι σε ζύμωση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και βρίσκονται συστατικά τροφών που δεν πέπτονται, κυρίως σε πλούσιες σε υδατάνθρακα τροφές. Οι πρεβιοτικές τροφές βοηθούν στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης των ωφέλιμων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζονται με την υγεία μας και συμπεριλαμβάνουν το ανθεκτικό άμυλο, την ινουλίνη, την ολιγοφρουκτόζη και τη λακτουλόζη, ενώ είναι άκρως απαραίτητες μαζί με τις προβιοτικές μετά την αντιβίωση. Τροφές που είναι πλούσιες σε πρεβιοτικές φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας plant-based διατροφής και οι πιθανότητες είναι ήδη να καταναλώνετε τις περισσότερες. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μήλο, τα πράσα, το σπαράγγι, οι μπανάνες, η βρόμη, το κριθάρι, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, το κακάο είναι μερικές μόνο επιλογές.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διασφαλίσετε ότι το έντερό σας θα λάβει τα βακτήρια που χρειάζεται. Οι φυτικές ίνες δεν θα «προσθέσουν» βακτήρια στο έντερό σας, αλλά θα αποτελέσουν σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τα υπάρχοντα καλά βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνετε στη διατροφή σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά παρέχετε στα καλά βακτήρια, ώστε να έχετε ένα δυνατό και με ποικιλία μικροβίωμα του εντέρου. Συν τοις άλλοις, οι φυτικές ίνες είναι ο καλύτερος φυσικός τρόπος να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας και να είστε τακτικοί στην τουαλέτα, ενώ ωφελούν και τη σιλουέτα, αφού μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και μακριά από το τσιμπολόγημα. Όλες οι plant-based τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, με εξαιρετικές πηγές να είναι τα αχλάδια, οι φράουλες, τα μούρα, το αβοκάντο, τα μήλα, το παντζάρι, το μπρόκολο, η αγκινάρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φακές, τα φασόλια, η βρόμη, οι σπόροι chia.
Λαμβάνοντας αντιβίωση μόνο όταν πραγματικά τη χρειάζεστε και με την καθοδήγηση γιατρού και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το πιθανότερο είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα κι εσείς να παραμείνετε υγιείς.
Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601687/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094966/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488797/
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive