Η φιλία...παχαίνει!

i-filiapaxainei

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Έχετε ποτέ σκεφθεί πως η φιλία παχαίνει; Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό...

Τους φίλους σας τους αγαπάτε και το δείχνετε με κάθε ευκαιρία. Έχετε όμως ποτέ σκεφθεί, πως ενδέχεται να είναι οι υπεύθυνοι για τα...περιττά κιλάκια σας; Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αναφέρει, πως όταν τρώμε με κάποιον φίλο καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι αν τρώγαμε με κάποιον εντελώς άγνωστο!

Έχετε φίλους ζωής και είστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, έχετε διαπιστώσει, πως οι έξοδοί σας για φαγητό, καταλήγουν σε... λουκούλλεια γεύματα, με αποτέλεσμα και εσείς και οι φίλοι σας να μετράτε αρκετά κιλάκια παραπάνω. Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι φταίει;

Η... αρνητική πλευρά της φιλίας

Οι επιστήμονες δηλώνουν, πως επιτέλους ανακάλυψαν το μυστικό των περιττών κιλών μεταξύ των μελών μιας παρέας. Και ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, η φιλία σας! Όσο και αν ηχεί περίεργα στα αυτιά μας, η φιλία φαίνεται, πως πέρα από τα καλά που μας χαρίζει, ευθύνεται και για ένα δεινό. Ο λόγος για τα περιττά κιλά, που μπορεί να μας φορτώσει η «κολλητή» παρέα με έναν φίλο μας.

Η έρευνα, που απέδειξε τον παραπάνω ισχυρισμό, πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό « American Journal of Clinical Nutrition».

Οι ερευνητές, μελέτησαν ένα δείγμα 130 παιδιών 9-15 ετών και τους ζήτησαν να καταναλώσουν όσο φαγητό ήθελαν είτε τρώγοντας με έναν φίλο είτε με κάποιον εντελώς άγνωστο συνομήλικό τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Όταν τα παιδιά έτρωγαν μαζί με τον φίλο τους κατανάλωναν περίπου 250 περισσότερες θερμίδες από ότι όταν έτρωγαν με κάποιον άγνωστο! Αλλά, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε, πως όσα παχύσαρκα παιδιά είχαν εξίσου παχύσαρκους φίλους, τότε κατανάλωναν περίπου 300 θερμίδες περισσότερες από ότι, αν έτρωγαν με έναν αδύνατο φίλο τους...

Παρόμοιες έρευνες έχουν αποδείξει στο παρελθόν, ότι τα δύο φύλλα καταναλώνουν διαφορετικές ποσότητες φαγητού, όταν απέναντί τους στο τραπέζι βρίσκεται κάποιος φίλος ή κάποιος που τους ενδιαφέρει ερωτικά. Το θέμα επομένως, της συμπεριφοράς μας στο τραπέζι ίσως να μην εξαρτάται μόνο από την όρεξή μας αλλά κυρίως από την παρέα που κάθεται απέναντί μας στο τραπέζι...