5 βασικοί διατροφικοί στόχοι για το 2021
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Σωστή διατροφή σημαίνει υγεία και γερό ανοσοποιητικό. Κι αν μη τι άλλο, φέτος τα χρειαζόμαστε και τα δύο πιο πολύ από ποτέ, μέχρι να ξεμπερδέψουμε ολοκληρωτικά με την πανδημία. Γι’ αυτό οι στόχοι μας για φέτος θα επικεντρωθούν εκεί, ώστε να παραμείνουμε υγιείς για να κατακτήσουμε τα όνειρά μας στη συνέχεια.
Περισσότερη φύση στο πιάτο
Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, σπόροι… Όλα αυτά αποτελούν φυσικές και φυτικές τροφές που πρέπει να υπερισχύσουν έναντι των επεξεργασμένων στο πιάτο μας, καθώς είναι πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Η υψηλή διατροφική τους αξία ωφελεί την υγεία του πεπτικού, το έντερο, το ανοσοποιητικό, έχουν χαμηλές θερμίδες, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού που αποτρέπει το τσιμπολόγημα και σίγουρα ο φετινός στόχος πρέπει να είναι να καταναλώνουμε αυτές τις (τουλάχιστον) 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Η μείωση του κρέατος γενικά είναι ευεργετική τόσο για τα ζώα, όσο και για το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια μας την υγεία. Οι έρευνες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με διάφορα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, αλλά και φλεγμονής συνεχώς αυξάνονται, τα ντοκιμαντέρ για τον βασανισμό των ζώων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τους πιο δεινούς κρεατοφάγους, ενώ γνωρίζουμε πως η κτηνοτροφία, με τις εκπομπές αερίων, την κατανάλωση νερού και τη χρήση που κάνει στη γη, συνεισφέρει στο 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρώπινη παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του κρέατος, και ειδικά του κόκκινου, από τη διατροφή μας, είναι win-win κατάσταση.
Τα ντελίβερι κάπως πρέπει να ζήσουν, ειδικά με το πλήγμα που έχουν δεχτεί τα εστιατόρια λόγω πανδημίας. Αν, όμως, τη χρονιά που πέρασε αποτέλεσαν τον βασικό τρόπο διατροφής σας, πρέπει να αναθεωρήσετε. Μπείτε περισσότερο στην κουζίνα, ξεσηκώστε συνταγές που σας αρέσουν από το διαδίκτυο, πειραματιστείτε, μαγειρέψτε και βελτιώστε την καθημερινή σας διατροφή, ελέγχοντας εσείς τι βάζετε και τι όχι στο φαγητό σας. Και πάλι, οι δυο παραπάνω στόχοι θα πρέπει να σας ακολουθούν καθημερινά, ενώ αν θέλετε να μάθετε να μαγειρεύετε οικολογικά, κάντε κλικ εδώ.
Συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με το νερό που πίνουμε μόνο το καλοκαίρι, που μας μοιάζει πιο απαραίτητο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Κάθε εποχή, κάθε ημέρα και κάθε στιγμή, όμως, το νερό μας είναι απαραίτητο για αποτοξίνωση, ενυδάτωση του οργανισμού ώστε να επιτελεί σωστά τις λειτουργίες του και ενέργεια, γι’ αυτό μην το αμελείτε. Τα 8 ποτήρια νερό/υγρά την ημέρα, πρέπει να μας γίνει συνήθεια όλο τον χρόνο.
Μπορεί να είναι γλυκιά και απολαυστική, αλλά πέρα από αυτή που καταναλώνουμε, υπάρχει παντού σε συσκευασμένα προϊόντα και εκτός από θερμίδες, κοιλιακό/σπλαχνικό λίπος και απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος με την κατανάλωσή της, έχει συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνου, με πιο βασική επίδραση στον καρκίνο του μαστού. Προσπαθήστε να μειώσετε τόσο την ζάχαρη που προσθέτετε εσείς στον καφέ, το φαγητό, τα γλυκά σας, όσο και την «κρυφή», ελέγχοντας τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε για περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεται παντού, ακόμη και σε αλμυρές νοστιμιές και κυκλοφορεί και… καμουφλαρισμένη, συνήθως με ονομασία που λήγει σε –όζη, όπως σακχαρόζη, μαλτόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης κ.ο.κ.
Βάζουμε προτεραιότητα στη διατροφή, συνδυάζουμε όλα τα παραπάνω με άσκηση, φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία με εκτόνωση, διαλογισμό, χαλάρωση, δεν αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις μας και το 2021 ίσως και να μας φερθεί… καλύτερα από τον «προκάτοχό» του.