Πώς να φτιάξετε το δικό σας φυτικό βούτυρο
Αν νηστεύετε ή είστε vegan, αλλά σας δυσκολεύει η αποφυγή του ζωικού βουτύρου, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό και φυτικό και να το απολαμβάνετε χωρίς τύψεις.
Λίγο βούτυρο στο ψωμί το πρωί, σε ένα νηστίσιμο κέικ, στο φαγητό πάντα χρειάζεται. Από την άλλη, το βούτυρο είναι πλούσιο σε λιπαρά, ενώ πολλοί το έχουν καταργήσει είτε λόγω ζωικής προέλευσης, είτε λόγω νηστείας. Υπάρχουν, όμως, πολλές εναλλακτικές φυτικών βουτύρων στο εμπόριο. Αν, ωστόσο, είστε μερακλήδες και θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας, αγνό, φυτικό και σπιτικό, φορέστε ποδιά και ξεκινήστε.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα είτε σε σούπερ μάρκετ, είτε σε βιολογικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι λάδι καρύδας (λιωμένο), 2 κ.σ. έλαιο αβοκάντο ή ελαιόλαδο, 1/3 του φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, 1 κ.γ. ξίδι μηλίτη, 1 κ.γ. διατροφική μαγιά, λίγο κουρκουμά, ½ κ.γ. αλάτι. Η διατροφική μαγιά θα δώσει μια πολύ ωραία γεύση ξηρών καρπών στο βούτυρό σας, ενώ ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται πιο πολύ για το χρώμα του.
Αν θέλετε να το αλείψετε κάπου και το προτιμάτε απαλό και μαλακό, τότε χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα σε λάδι καρύδας και μισό φλιτζάνι λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο.