Φτιάξτε σούσι στο σπίτι από τον ειδικό
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, από το diatrofi.gr μας δείχνει το δρόμο για τη σπιτική, γιαπωνέζικη λιχουδιά.
Ό,τι πρέπει για καλοκαίρι, το σούσι είναι μια ελαφριά, υγιεινή και νόστιμη επιλογή για κυρίως, που μπορείτε φυσικά να απολαύσετε έξω, αλλά να φτιάξετε και στο σπίτι.
Για τους… σπιτόγατους, ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, μοιράζεται μια βασική συνταγή για σούσι χρησιμοποιώντας καπνιστό σολομό και σουρίμι, από το βιβλίο του Thai Chef Express σε συνεργασία με την Ταϊλανδέζα Chef Amporn Muangphrom.
Υλικά για περίπου 60 κομμάτια
1 πακέτο φύκι για σούσι (10 τετράγωνα τεμάχια)
Για το ρύζι
500 γραμμάρια ρύζι γλασέ
½ λίτρο νερό
3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
250 γραμμάρια καπνιστός σολομός
250 γραμμάρια σουρίμι (καβούρι)
3 καρότα
1 φλιτζάνι σέλινο
Σάλτσα σόγιας για το γαρνίρισμα περίπου 1 φλιτζάνι του καφέ.
Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό. Όταν το ρύζι κρυώσει ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες το σολομό, το σουρίμι, το καρότο και το σέλινο.
Τοποθετούμε ένα φύλλο φύκι πάνω στο τραπέζι. Προσθέτουμε πάνω στο φύκι 3 κουταλιές ρύζι και το απλώνουμε προσεκτικά ώστε να δημιουργήσουμε μια λεπτή στρώση ρυζιού που να καλύπτει όλη την επιφάνεια του, αφήνοντας ακάλυπτη μόνο τη μία πλευρά που είναι απέναντί μας κατά περίπου 2 εκατοστά.
Στη συνέχεια βάζουμε πάνω στο ρύζι, στο κέντρο και κατά μήκος μία σειρά καρότο, μία σειρά σέλινο και μία σειρά σολομό.
Ξεκινώντας από την πλευρά που είναι στο μέρος μας, τυλίγουμε προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω το φύκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σφικτό ρολό. Αλείφουμε με τα δάχτυλά μας το κομμάτι του φυκιού που δεν έχει ρύζι με λίγο νερό, ώστε να κολλήσει το φύκι και το ρολό μας να μη κινδυνεύει να ανοίξει. Στην συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ρολό μας σε έξι κομμάτια.
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα φύλλα φυκιού. Στα πέντε χρησιμοποιούμε τον καπνιστό σολομό και στα υπόλοιπα πέντε αντικαθιστούμε το σολομό με το σουρίμι.
Τοποθετούμε τα κομμάτια σούσι σε μια μεγάλη πιατέλα και το σερβίρουμε με ένα μπολάκι σόγια σος στο οποίο μπορούμε να βουτήξουμε το κάθε κομμάτι σαν ντιπ.
Όταν εξοικειωθείτε με τη βασική αυτή συνταγή για σούσι, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς χρησιμοποιώντας γαρίδες, τόνο, διάφορα ψητά φιλέτα ψαριού, χαβιάρι, τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφεια), χρωματιστές πιπεριές, αβοκάντο ή όποιο άλλο υλικό τραβάει η όρεξή σας και η φαντασία σας!