5 αναπάντεχες αιτίες που σας κάνουν να βγάζετε σπυράκια
Για την ακμή που επιμένει δεν φταίνε μόνο οι ορμονικές διαταραχές, αλλά και ένα συνονθύλευμα μερικών κακών συνηθειών σας.
Εάν ρωτήσετε οποιαδήποτε γυναίκα που έχει βιώσει την ακμή ακόμη και μετά την εφηβεία –πολλές φορές έως και την εμμηνόπαυση- θα λάβετε την απάντηση: «Έχω πάρει όλα τα φάρμακα του κόσμου, έχω ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της δερματολόγου μου, έχω εφαρμόσει κάθε νέα μέθοδο που μου προτείνει η αισθητικός μου, αλλά το αποτέλεσμα είναι μονίμως μια αποτυχία. Με την οποία έχω μάθει να ζω».
Αλλά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εάν δεν αντέχετε να βλέπετε κάθε πρωί και ένα καινούργιο σπυρί να στιγματίζει την εικόνα του προσώπου σας στον καθρέφτη, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τις κακές συνήθειες που άθελά σας οδηγούν σε νέα ξεσπάσματα.
Αλλά πριν απ’ όλα, μάθετε το εξής: Τα σπυριά προκαλούνται κυρίως από τις ορμόνες και την ακανόνιστη έκκριση σμήγματος στους πόρους του δέρματος. Και όσο κι αν το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό –με τη γενετική να παίζει μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στις ορμόνες που διεγείρουν την ακμή-, οι ειδικοί συνιστούν μια εξατομικευμένη ρουτίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ακμή σας. «Όταν μιλάμε για ακμή, υπάρχει ένα ένα μόνο πράγμα: πώς θα μπορέσει κάθε προϊόν φροντίδας να αποδώσει στο μέγιστο», λέει η δερματολόγος Dr. Sejal Shah, ιδρύτρια της κλινικής SmarterSkin Dermatology στη Νέα Υόρκη σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα US News. «Διαβάζετε για συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, το θείο, τα ρετινοειδή και ορισμένα έλαια, που μπορούν να κάνουν θαύματα. Ακούτε επίσης για εξειδικευμένα καθαριστικά προσώπου κατά της ακμής, με κρεμώδη και απαλή υφή χωρίς άρωμα. Όλα αυτά είναι επιστημονικά ασφαλή και αποτελεσματικά. Αλλά γιατί δεν αποδίδουν το μέγιστο του οφέλους στο δικό σας δέρμα;», λέει η Dr. Shah και απαντά: «Επειδή εξακολουθείτε να έχετε κάποιες καθημερινές συνήθειες, οι οποίες αναιρούν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κούρας».
Η Dr. Shah αποκαλύπτει τις 5 πιο κοινές από αυτές τις κακές συνήθειες.
Η έλλειψη ύπνου: «Ο ύπνος είναι όχι μόνο μια φυσιολογική διαδικασία ξεκούρασης του οργανισμού, αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για ολική επισκευή των κυττάρων του δέρματος, χάρη στην μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης», λέει η δερματολόγος, και εξηγεί: «Λιγότερες ώρες ύπνου σημαίνει ότι οι πόροι σας εκτίθενται σε συνεχώς υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ξεσπάσματα μέσα σε μια νύχτα».
Το τρίψιμο του προσώπου: «Η τακτική απολέπιση δεν είναι μια από τις αιτίες της ακμής, όσο η συνήθειά σας να τρίβετε με σκληρές πετσέτες το πρόσωπό σας όταν το πλένετε πρωί και βράδυ μετά τον καθαρισμό με μια λοσιόν», τονίζει η Dr. Shah. «Η ιδέα εδώ, έγκειται στην προστασία του φυσικού φραγμού της επιδερμίδας. Με το βίαιο τρίψιμο με μια πετσέτα ή ακόμη και με ένα χαρτομάντιλο που δεν είναι εμποτισμένο με ενυδατικά συστατικά, τα βακτήρια που πολιορκούν τους πόρους σας θα κάνουν πάρτι».
Όσον αφορά στην απολέπιση, η ειδικός συστήνει να επιλέγετε φόρμουλες που περιέχουν ήπιες χημικές απολεπιστικές ουσίες σαν το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ, οι οποίες δεν απαιτούν τρίψιμο παρά ένα απλό ξέβγαλμα με χλιαρό νερό.
Τα προϊόντα μαλλιών μπορούν να φράξουν τους πόρους σας: Αυτοί οι ίδιοι ενυδατικοί παράγοντες και τα θειικά άλατα, που βοηθούν τα μαλλιά σας να είναι απαλά, καθαρά και καλά φορμαρισμένα, ευθύνονται επίσης για την ανάπτυξη ακμής ή ξεσπάσματα σπυριών όχι μόνο γύρω από το πρόσωπο, αλλά και στον αυχένα, στο στήθος, στους ώμους ή σε όλη την πλάτη -εξαιτίας των υπολειμμάτων που μένουν στα μαλλιά και έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Η Dr. Shah, πρώτα απ’ όλα συστήνει να επιλέγετε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, ενώ όταν ξεβγάζετε, συνηθίστε να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα κάτω και πλάγια δεξιά-αριστερά, ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα του σαμπουάν χωρίς να διαχέονται στο δέρμα του σώματος. Η δεύτερη κίνηση πρόληψης είναι να προτιμάτε κουρέματα που δεν επιτρέπουν μεγάλη ποσότητα τριχών να καλύπτουν το πρόσωπο και την πλάτη.
Οι τροφές που προκαλούν εξάρσεις ακμής: Σύμφωνα με την δερματολόγο, οι ντομάτες και οι καυτερές πιπεριές, δύο κοινά συστατικά σε πικάντικες σάλτσες, περιέχουν λυκοπένιο -μια όξινη και ερεθιστική αντιοξειδωτική ουσία- που μπορεί να ρίξει τα επίπεδα pH του δέρματος και να προκαλέσει ξεσπάσματα γύρω από το στόμα. Αλλά δεν είναι μόνο οι πικάντικες τροφές που προκαλούν ακμή. «Μερικοί άνθρωποι έχουν αντίδραση στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στη γλουτένη», αναφέρει η Dr. Shah, προσθέτοντας: «Το πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε ατόμου, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας ή κλείστε ραντεβού με έναν γαστρεντερολόγο για να δείτε εάν οι τροφές που καταναλώνετε είναι η πηγή του προβλήματός σας ή εάν κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στο γαστρεντερικό σας σωλήνα, το οποίο πυροδοτεί τα ξεσπάσματα σπυριών σε όλο το σώμα».
Το κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα σας, αλλά την οδηγεί να βγάζει σπυριά: «Κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο, μειώνετε την ποσότητα οξυγόνου που πηγαίνει στο δέρμα του προσώπου σας», εξηγεί η Dr. Shah. «Εκτός από το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, προκαλεί επίσης σφοδρή διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οδηγώντας σε δημιουργία ρυτίδων και αυξημένο μέγεθος πόρων, προκαλώντας το δέρμα να παράγει περισσότερα έλαια και σμήγμα, συνεπώς και μεγαλύτερη πιθανότητα για αντιαισθητικά ξεσπάσματα ακμής».
THE BEAUTY TEAM