Covid-19: Πώς επηρεάζει τη στοματική υγεία

healthcheckdentistinstomatologycenterismakinganexamination
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η απώλεια ή αλλοίωση της γεύσης, η ξηροστομία και οι πληγές στο στόμα είναι κοινές μεταξύ των ασθενών με Covid-19 και μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο μετά την εξαφάνιση των υπολοίπων συμπτωμάτων της ασθένειας, αναφέρουν Βραζιλιάνοι ερευνητές.

Σχεδόν 4 στους 10 ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζουν μειωμένη γεύση ή και πλήρη απώλειά της, αλλά η ξηροστομία επηρεάζει ακόμη περισσότερους – έως και το 43%, σύμφωνα με την ανασκόπηση περισσότερων από 180 δημοσιευμένων ερευνών.

Η νέα μελέτη εξετάζει τα συμπτώματα στη στοματική υγεία σχεδόν 65.000 ασθενών με Covid-19 σε όλο τον κόσμο – με κάποια αναμενόμενα και κάποια αναπάντεχα αποτελέσματα.

  Μέχρι τώρα, σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι βασικά συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Αλλά η μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια E.N.S. Guerra εντόπισε κάποιες διάφορες: Τα άτομα με Covid-19 μπορεί να έχουν μειωμένη αίσθηση γεύσης, στρεβλή αίσθηση γεύσης -στην οποία όλα έχουν γεύση γλυκιά, ξινή, πικρή ή μεταλλική ή ολική απώλεια γεύσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι επιπλοκές φαίνεται να είναι πιο συχνές στους Ευρωπαίους ασθενείς, επηρεάζοντας περίπου τους μισούς, σε σύγκριση με το ένα τρίτο των Βορειομερικανών και το ένα τέταρτο των Λατινοαμερικάνων ασθενών.

Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν επίσης πληγές πάνω ή κάτω από τη γλώσσα τους ή κατά μήκος των ούλων και των πλευρών του στόματος, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη.

Ο Δρ Edmond Hewlett, οδοντίατρος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, εξήγησε ότι δεν είναι σαφές από τη μελέτη γιατί μερικοί αναπτύσσουν στοματικά προβλήματα ενώ άλλοι όχι, αλλά ακόμη και μια ήπια λοίμωξη μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο βαθμό στοματικής διαταραχής. Σημείωσε επίσης ότι προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να προκύπτουν και καθώς πολλοί ασθενείς έχουν αναβάλει τους ελέγχους ρουτίνας λόγω της νόσου, αλλά και της πανδημίας.

Η μελέτη επισκόπηση των ερευνών δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Dental Research.

Πηγή: iatrikanews.gr