Ποια διατροφή μπορεί να βοηθήσει με τον HPV
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, συστήνει μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και φυλλικό οξύ, προκειμένου το σώμα να καταπολεμήσει τον HPV.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μια από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες με περισσότερα από 100 είδη να έχουν ταυτοποιηθεί και πάνω από 40 να μολύνουν τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας σπίλους, κυτταρικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο, όταν το ανοσοποιητικό μας δεν καταφέρει να τα αντιμετωπίσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τακτική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων -κυρίως, μια ποικιλία θρεπτικών φρούτων και λαχανικών- μπορεί να παράσχει προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο λόγος είναι ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από λοίμωξη από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και φυλλικό οξύ -όλα αυτά βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά- μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τον HPV και επίσης να αποτρέψει μια λοίμωξη από τον HPV από το μετασχηματισμό των τραχηλικών κυττάρων σε καρκινικές βλάβες.
Τα σταυρανθή λαχανικά: Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ενώσεις του θείου που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις. Η διάσπαση των γλυκοσινολικών παραγώγων παράγει μία ένωση γνωστή ως Ινδολο-3-καρβινόλη ή Ι3C. Το Ι3C σταματά την πρόοδο ορισμένων τύπων καρκίνου. Η προκαταρκτική έρευνα για τον HPV υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που έλαβαν 200 έως 400 χιλιοστόγραμμα I3C ημερησίως κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων σταμάτησε πλήρως την εξέλιξη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών. Καλές πηγές Ι3C είναι το λάχανο, το νεροκάρδαμο, τα γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Το φολικό οξύ: Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον HPV και έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος ή βιταμίνη Β-9, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη από την δυσπλασία του τραχήλου σε καρκίνο. Ωστόσο, η κατανάλωση επιπλέον φυλλικού οξέος δεν αντιστρέφει τα συμπτώματα της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Καλές πηγές φολικού είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα αυγά, τα όσπρια, τα σπαράγγια, τα πορτοκάλια, το πεπόνι, οι φράουλες και οι ηλιόσποροι.
Άλλα αντιοξειδωτικά: Τα κονδυλώματα προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη του HPV. Μπορούν να εξαπλωθούν από ένα μέρος του σώματός στο άλλο. Για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων συνιστάται να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στο σώμα. Τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα βατόμουρα, οι ντομάτες, οι φράουλες, τα κεράσια, τα κολοκυθάκια, η κολοκύθα, το πράσινο τσάι και η πιπεριά.
Μανιτάρι coriolus versicolor: Πρόκειται για ένα μανιτάρι που χρησιμοποιείται για τις ιδιότητές του να τονώνει το ανοσοποιητικό και την υγεία. Έχει μελετηθεί για τις ιδιότητές του να δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό και συγκεκριμένα έναντι του HPV και την ιδιότητά του να αντιστρέφει τα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ρεσβερατρόλη: Σύμφωνα με έρευνα in vitro έρευνα που έχει δημοσιευτεί το 2013 στο European Journal of Cancer Prevention, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να χρησιμοποιεί διαφορετικούς μηχανισμούς στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και να αλλάζει την εκδήλωση του καρκινικού γονιδίου στα HPV18 και HPV16 θετικά κύτταρα.
- Μήλα
- Σπαράγγια
- Μαύρα φασόλια
- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Λάχανο
- Σκόρδο
- Μαρούλι
- Κρεμμύδια
- Σόγια
- Σπανάκι
- Γλυκοπατάτες
- Παπάγια
- Πορτοκάλια
- Γλυκές πιπεριές
- Ντομάτες
Γλουτένη: Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 95% των ασθενών με HPV έχουν τουλάχιστον ήπια δυσανεξία στη γλουτένη. Ο εντοπισμός και η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή τους ήταν αποτελεσματικός όχι μόνο για την αντιμετώπιση του HPV, αλλά και για τη διαρροή του εντέρου και άλλα θέματα υγείας.
Ζάχαρη: Παρόμοια με τη γλουτένη, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σχετίζεται συχνά με τη μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος στο σημείο που προσβάλλει ιούς. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ανοσία του σώματος για 6-8 ώρες. Και όταν πρόκειται για τον HPV, όσο περισσότερο καταναλώνετε ζάχαρη, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί ο ιός θετικά στο αποτέλεσμα του επιχρίσματος και τόσο πιο πιθανό ο ιός θα προκαλέσει ανώμαλα κύτταρα στον τράχηλο σας.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι φυσικό να ερεθίζει τον οργανισμό σας, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλέσει προβλήματα αν δεν το παρακάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να περάσουν μέσα από την εσωτερική επένδυση του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ερεθισμός και φλεγμονή.
Ενώ μια υγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης του καρκίνου, δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος. Επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται συχνά με παράγοντες του τρόπου ζωής, είναι σημαντικό να λάβουμε και άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η διακοπή του καπνίσματος, ο εμβολιασμός κατά του HPV, η μη συχνή εναλλαγή συντρόφων και η τακτική διεξαγωγή τεστ ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Pap smear) στον γυναικολόγο σας.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr