Cheat day το Σαββατοκύριακο: Tελικά μας κάνει καλό;
Επειδή πολλοί ετοιμάζεστε για cheat… τριήμερο, ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, από το docdiet.gr, βάζει τάξη για να μην το μετανιώνετε.
«Μια cheat day το Σαββατοκύριακο κύριε διαιτολόγε. Έτσι για να πάρω κουράγιο να ξεκινήσω και να τηρήσω το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας» είναι κάτι που ακούμε πολύ συχνά εμείς οι διαιτολόγοι. Στην πραγματικότητα, όμως, η cheat day το Σαββατοκύριακο είναι η παγίδα σας.
Τι συμβαίνει με την cheat day;
Είναι η παγίδα σας γιατί μπορείτε πολύ (πολύ, πολύ) άνετα, να καταναλώσετε εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες θερμίδες πριν σταματήσετε το φαγητό. Σε αυτό μπορεί να «βοηθήσει» σημαντικά το λίπος κάθε μορφής (λίπη και έλαια). Λίπη είναι όσα έχουν στερεή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ έλαια όσα έχουν υγρή μορφή στη θερμοκρασία αυτή.
Μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο έχει τόσες θερμίδες, όσες περίπου ένα αυγό κατηγορίας... Large. Αναλογιστείτε πόσες γύρες έκανε η γιαγιά σας το φαγητό και εάν η μητέρα σας «κληρονόμησε» αυτή τη συνήθεια. Και θυμηθείτε, εάν μπορείτε, πόσες φορές ακούσατε τη φράση τη μαγική: «δεν τρώω πολύ, αλλά παχαίνω». Τα φταίει το λάδι.
Φανταστείτε τώρα μία μέρα που δεν θα προσέξετε τίποτα και φανταστείτε να καταναλώσετε όσο ελαιόλαδο θέλετε το μεσημέρι και το βράδυ. Τέσσερις κουταλιές της σούπας το μεσημέρι και τέσσερις το βράδυ, δηλαδή 8, και σε θερμίδες 1200 περίπου, μόνο από το λάδι. Και για να μείνετε στα κιλά σας χρειάζεστε μόλις 1500. Τι να πρωτοφάτε για τις υπόλοιπες 300;
Αυτός είναι ο ένας λόγος για να αποφύγετε αυτή τη συνήθεια, που είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κλωτσήσετε την προσπάθεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αναπληρώσετε το θερμιδικό έλλειμμα των 2000 θερμίδων που πετύχατε τις προηγούμενες ημέρες.
Γιατί η «διατροφική αγωγή» είναι η διαμόρφωση ορθών διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών. Προϋποθέτει δε, τη διατροφική εκπαίδευση. Να μάθουμε δηλαδή, ποιο είναι το σωστό, να πειστούμε γιατί είναι το σωστό και να εκπαιδευτούμε πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε μακροχρόνια.
Διατροφική αγωγή δεν είναι το σύστημα «υπομονή 6 μέρες και την έβδομη ημέρα μακελειό». Αυτό δεν διαμορφώνει ορθές διατροφικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε το φαγητό, και ιδίως το φαγητό που προτιμούν, ως δέλεαρ στα παιδιά. Παρ' όλα αυτά, πολλοί γονείς συνεχίζουν να τους τάζουν το φαγητό της αρεσκείας τους για να κάνουν τα μαθήματά τους. Ακόμη και για να φάνε και άλλο φαγητό που δεν είναι της αρεσκείας τους. Φαγητό για φαγητό δηλαδή. Και κάπως έτσι η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα φιγουράρει στις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκοσμίως.
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr