Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο «πράσινη» την καθημερινότητά μας;
Δείτε ποιες πρακτικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πιο σοβαρό από ποτέ, με κάθε μικρή ενέργεια για την προστασία της φύσης (ή του περιβάλλοντος) να μετράει σημαντικά και όλοι μαζί να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Σε ατομικό επίπεδο, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των εταιρειών και της βιομηχανίας. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας αλλάζοντας τη ποσότητα και τη σύνθεση των συσκευασιών και των αποβλήτων τροφίμων. Η Ελλάδα μάλιστα επιδεικνύει χαμηλές επιδόσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγει στα ΧΥΤΑ αγγίζει το 77%. Μπορούμε όλοι μας να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης και να παράγουμε λιγότερα απόβλητα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία των 5R: Reduce, Refuse, Reuse, Recycle, Rot.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την υιοθετήσετε:
Reduce και Refuse – Μειώστε ή, ακόμα καλύτερα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε
- Μην αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά.
- Αποφύγετε τα προϊόντα με τις πολλές συσκευασίες.
- Πείτε όχι στις πλαστικές συσκευασίες και αναζητήστε προϊόντα με πιο βιώσιμες συσκευασίες.
- Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια PET των εμφιαλωμένων νερών. Μπορείτε να γεμίζετε το παγούρι σας με νερό βρύσης και να μη μολύνετε το περιβάλλον με πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης.
- Επιλέξτε μικρότερες ατομικές μερίδες, ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσής σας και να μην αυξάνετε τα οργανικά απόβλητα.
- Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες και φροντίστε όταν ψωνίζετε να έχετε μαζί σας υφασμάτινες τσάντες.
- Αγοράστε αναψυκτικά, παγωμένα ροφήματα, παγωμένους καφέδες σε αλουμινένια κουτιά και κατά προτίμηση σε ανακυκλωμένα αλουμινένια κουτιά. Το αλουμίνιο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και ανακυκλώνεται απεριόριστα, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο βιώσιμα υλικά συσκευασίας.
- Μειώστε την κατανάλωση χαρτιού και την ποσότητα των χάρτινων αποβλήτων που παράγετε, κάνοντας τα όλα ηλεκτρονικά.
- Κρατήστε για παράδειγμα σημειώσεις στο τηλέφωνό σας, δημιουργώντας μια ψηφιακή λίστα αγορών για να μειώσετε τα απορρίμματα χαρτιού.
Το επόμενο βήμα είναι η επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση. Το ένα τρίτο των αποβλήτων που παράγονται στα νοικοκυριά είναι οργανικά, το ένα τρίτο είναι ανακυκλώσιμα και μόνο το ένα τρίτο είναι πραγματικά σκουπίδια:
- Επαναχρησιμοποιήστε ό,τι μπορείτε!
- Αν βαρεθείτε κάτι, αντικαταστήστε το ή πουλήστε το. Αν μπορείτε επιλέξτε να αγοράσετε μεταχειρισμένο.
- Αν κάτι έχει χαλάσει, επισκευάστε το.
- Συλλέξτε χωριστά το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό, το γυαλί και τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας.
- Αν μπορείτε, κομποστοποιήστε τα οργανικά απόβλητα της κουζίνας (υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, κατακάθια καφέ, τσόφλια αυγών, λουλούδια) και χρησιμοποιήστε τα ως λίπασμα για τη φροντίδα των φυτών σας.
- Βάλτε το μέταλλο, το πλαστικό, το γυαλί και το χαρτί στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης. Σκεφτείτε ότι αν πετάξετε ένα αλουμινένιο κουτάκι ποτού στον κάδο ανακύκλωσης, μετά από 60 ημέρες, θα πιείτε το αγαπημένο σας ποτό σε ανακυκλωμένο κουτί που θα έχει κατασκευαστεί από το προηγούμενο. Αξίζει τον κόπο!
- Επικίνδυνα υλικά, όπως το χρησιμοποιημένο πετρέλαιο, τα χημικά, οι μπογιές, οι μπαταρίες, τα φυτοφάρμακα κ.λπ. πρέπει να πηγαίνουν στον κατάλληλο κάδο ανακύκλωσης και όχι στον κάδο απορριμμάτων.
- Αν δεν είστε στο σπίτι και έχετε απορρίμματα μαζί σας, μην τα πετάξετε σε οποιοδήποτε κάδο, κρατήστε τα μέχρι να βρείτε τον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης.
Να ξέρετε ότι, πέρα από τις συνήθειες που εσείς αποφασίζετε να υιοθετήσετε, πάντα έχετε τη δύναμη να ενθαρρύνετε τα καταστήματα λιανικής, τις βιομηχανίες και όσους παίρνουν τις ανάλογες αποφάσεις να αλλάξουν τις πολιτικές τους.
- Μειώνοντας την αγορά προϊόντων με πλαστική συσκευασία και επιλέγοντας για παράδειγμα να γεμίσετε ένα παγούρι με νερό ή να αγοράσετε ένα αλουμινένιο κουτί ποτών και αναψυκτικών, στέλνετε το κατάλληλο μήνυμα προς τις εταιρείες.
- Στα αγαπημένα σας καταστήματα επίσης, αν δείτε περιττές συσκευασίες, όπως οδοντόκρεμα συσκευασμένη σε χάρτινο κουτί (το κουτί πετιέται αμέσως) ή φρούτα σε ατομική συσκευασία, ενημερώστε τον πωλητή ή τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του καταστήματος και την εξυπηρέτηση πελατών ότι υπάρχουν πιο βιώσιμες λύσεις.
- Όταν βρείτε μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, μοιραστείτε την με τους φίλους και τους γνωστούς σας. Είτε πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία, είτε για μια εκστρατεία υπέρ της ανακύκλωσης, μπορείτε να συμμετάσχετε και να την προωθήσετε.
- Προσφερθείτε εθελοντικά σε δραστηριότητες συλλογής απορριμμάτων και καθαρισμού γύρω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας σας.
Το σημαντικότερο είναι να μην αμφιβάλλετε ποτέ και να επιμείνετε σε μικρές αλλαγές στη ζωή σας, γιατί υιοθετώντας μια διαφορετική στάση, όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους της βιωσιμότητας.