Πώς μπορούμε να φάμε σωστά με λίγα χρήματα;

kinoa-salata-tampoule
ΤΡΙΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

O Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας καθοδηγεί ώστε να τρώμε ισορροπημένα, ξεκινώντας από φέτος το καλοκαίρι, χωρίς να ξοδεύουμε πολλά σε προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Ζούμε σε μια εποχή που οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν ανέβει δραματικά, ενώ ταυτόχρονα ορισμένα τρόφιμα που ήταν και από πριν ακριβά, όπως super foods, φυτικά γάλατα, βιολογικά προϊόντα κ.ο.κ., για πολλούς είναι απλησίαστα με βάση τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό για το σούπερ μάρκετ. 

Τι μας συμβουλεύει, λοιπόν, ο ειδικός, για να εξασφαλίσουμε ότι τρώμε σωστά, χωρίς να ξοδεύουμε πολλά; 

Βασική προϋπόθεση, πάντα, είναι να μαγειρεύουμε στο σπίτι, προγραμματίζοντας τα γεύματα της εβδομάδας και κάνοντας μια ανάλογη λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστεί να ψωνίσουμε. Έτσι, μειώνουμε την πιθανότητα να «ξεφύγουμε», τόσο διατροφικά, όσο και οικονομικά. 

Μαγειρεύουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες, όπως για παράδειγμα για δύο ημέρες αντί για μία, και δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε το φαγητό που περισσεύει σε σαλάτες, σάντουιτς και σούπες που θα φτιάξουμε τις επόμενες ημέρες. Πάρτε μερικές ιδέες εδώ

Αν δουλεύετε στο γραφείο, φροντίστε μέσα στο πλάνο σας να βάλετε και το φαγητό για τη δουλειά, πακετάροντας γεύματα, ώστε να μη χρειαστεί να παραγγείλετε και να δημιουργείτε περαιτέρω έξοδα, αλλά ταυτόχρονα και να τρώτε πιο υγιεινές, σπιτικές επιλογές. 

Ψωνίζετε πάντα φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά ή από πιο φθηνούς online παραγωγούς και σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε προϊόντα με βάση την εποχικότητα. 

Αν καταναλώνετε πολύ κρέας, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε μέρος της πόσότητας που τρώτε με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα μανιτάρια, τα αυγά και τα όσπρια. Εκτός από πιο οικονομικά, είναι και πιο θρεπτικά και ειδικά αν μιλάμε για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, είναι και απαλλαγμένη από κορεσμένα λιπαρά. 

Τέλος, φροντίστε να στοκάρετε προϊόντα μακράς διάρκειας, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε έκπτωση. 

Με λίγη παραπάνω φροντίδα του πλάνου διατροφής μας και των επιλογών μας, τα έξοδά μας μπορούν να μειωθούν σημαντικά και ταυτόχρονα να τρεφόμαστε πιο ισορροπημένα, εξασφαλίζοντας περισσότερη ενέργεια φέτος το καλοκαίρι. 

Δείτε το βίντεο του ειδικού εδώ

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge