Αν χρησιμοποιείτε ενυδατική με SPF τότε πιθανότατα κάνετε αυτό το λάθος

gunaika-kalokairi-antiiliako
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Σε περίπτωση που είστε ένας από τα εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά ενυδατική με δείκτη προστασίας, οι πιθανότητες είναι να μην έχετε την προστασία που χρειάζεστε.

Ξέρουμε ότι η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, γι’ αυτό και κυκλοφορούν στο εμπόριο ενυδατικές με δείκτη προστασίας, προκειμένου να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση να βάζουμε ξεχωριστά αντιηλιακό μετά την κρέμα προσώπου.

Έρευνα, ωστόσο, δημοσιευμένη στο PloS One δείχνει ότι όσοι χρησιμοποιούν ενυδατική με SPF τείνουν να παραβλέπουν ευαίσθητες περιοχές, όπως τα μάτια, κάτι που δεν συμβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό όταν βάζουμε κανονικό αντιηλιακό.

 Παρ’ όλο που πολλές ενυδατικές κρέμες περιέχουν SPF παρόμοιο με αυτό που θα έβρισκε κανείς σε αντιηλιακό, για κάποιο λόγο δεν τις εφαρμόζουμε στο πρόσωπο όπως πρέπει. Στο πλαίσιο της έρευνας, όπου έλαβαν μέρος 84 άνθρωποι, 22 άντρες και 62 γυναίκες ηλικιών 18 με 57, φάνηκε ότι όταν εφάρμοζαν ενυδατική με SPF, η εφαρμογή στο πρόσωπο και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα μάτια, ήταν πολύ χειρότερη σε σχέση με όταν φορούσαν αντιηλιακό. Αυτό, μάλιστα, δεν ήταν το αναμενόμενο καθώς οι ερευνητές περίμεναν ότι λόγω του ότι η ενυδατική μπορεί να ερεθίσει λιγότερο το μάτι αν ξεφύγει καταλάθος, δεν θα φοβούνταν να την εφαρμόσουν. Κι όμως, όταν οι συμμετέχοντες, που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες με έκθεση σε UV ακτινοβολία, φορούσαν ενυδατική με SPF, φάνηκε να μην κάνουν καλή εφαρμογή, κάτι που δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό και με το αντιηλιακό. Όσον αφορά την περιοχή των ματιών, το 21% που φορούσε ενυδατική την προσπερνούσε, σε σχέση με το 14% που φορούσε αντιηλιακό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι υποσυνείδητα δεν είμαστε τόσο λεπτομερείς όταν φοράμε ενυδατική. Όπως επίσης μπορεί να σχετίζεται και με τη φύση του προϊόντος και τις ιδιότητες της κρέμας και το κατά πόσο απλώνεται εύκολα. Μερικές κρέμες είναι πολύ λεπτόρρευστες και υγρές με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια πολύ λεπτή στρώση που ίσως δεν μας προστατεύει τόσο.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, είναι πως το δέρμα γύρω από τα μάτια μας είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται ειδική φροντίδα, διαφορετική από του υπόλοιπου προσώπου. Γι’ αυτό, ίσως, και πολλοί να μην εφαρμόζουν την κρέμα προσώπου κι εκεί. Ειδικά, όμως, αν εκτίθεστε στον ήλιο, η περιοχή πρέπει να προστατεύεται, γι’ αυτό μην την προσπερνάτε.