Πώς να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά το καλοκαίρι για καλύτερο δέρμα
Τους καλοκαιρινούς μήνες, το δέρμα μας είναι πιο ευαίσθητο λόγω της θερμότητας και του ήλιου. Γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερα αντιοξειδωτικά, τόσο από προϊόντα, όσο και από τις τροφές.
Ανεξαρτήτως εποχής, το δέρμα μας είναι ευάλωτο στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μας επιτίθενται αναπόφευκτα από παντού. Το καλοκαίρι, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος με την αυξημένη έκθεση στις UV ακτίνες κι εδώ τα αντιοξειδωτικά έρχονται να σώσουν την κατάσταση. Αρώνια: το πιο αντιοξειδωτικό μούρο που πρέπει να δοκιμάσετε
Δείτε ακόμα
Τα αντιοξειδωτικά αποτελούνται από βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα και βοηθούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην επιδιόρθωση της επιδερμίδας μας, καθυστερώντας ή προλαμβάνοντας τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, μια διαδικασία οξείδωσης που οδηγεί σε δυσλειτουργία τόσο των κυττάρων, όσο και των ιστών. Ουσιαστικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τις κυτταρικές βλάβες εμποδίζοντας την οξείδωση άλλων μορίων. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερα αντιοξειδωτικά και περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Κι επειδή τα αντιοξειδωτικά δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, χρειάζεται να τα αναπληρώνουμε συνεχώς, τόσο τοπικά, όσο και μέσω διατροφής. Ειδικά το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια των διακοπών, με την έκθεση στον ήλιο, το αλάτι, το χλώριο της πισίνας, είναι σημαντικό να τα ενισχύσουμε. Συν τοις άλλοις, η εφαρμογή αντιοξειδωτικών πριν το αντιηλιακό μας εξασφαλίζει μια πιο ισχυρή προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, αυξάνοντας την προστασία του SPF.
Πώς να προσθέσετε αντιοξειδωτικά στην καθημερινότητά σας
Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν παντού σε φυτικές τροφές, ενώ μπορείτε να συμπληρώσετε και με αντίστοιχα προϊόντα που βοηθούν στον τόνο, τις λεπτές γραμμές και τη σύσφιγξη ή συμπληρώματα.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας
Βιταμίνη Α – καρότα, κατσαρό λάχανο, σπανάκι, κολοκύθα, πεπόνι, γλυκοπατάτα
Βιταμίνη C – φράουλες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γκουάβα και εσπεριδοειδή, πιπεριές
Βιταμίνη Ε – ελαιόλαδο, έλαιο φύτρων σιταριού, βρώμη, ντομάτες, καρότα Βιοφλαβονοειδή – εσπεριδοειδή, μούρα, κρεμμύδια, τσάι, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα και ιπποφαές
Πολυφαινόλες – μούρα, πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα, καρύδια, φιστίκια, ρόδια
Γλουταθειόνη – Ένα ένζυμο που προστατεύει τους ινοβλάστες και υποστηρίζει τη διατήρηση των αντιοξειδωτικών στον ιστό του δέρματος
Δισμουτάση του Υπεροξειδίου – Ένα ένζυμο και αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες
Έλαιο από κουκούτσι σταφυλιού – Πηγή φλαβονοειδών, προστατεύει τα τριχοειδή τοιχώματα, αναστέλλει τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και είναι σαρωτής των ελεύθερων ριζών
Τοκοφερόλη – Φυσική μορφή βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πάχυνση του ιστού του δέρματος
Ρεσβερατρόλη – Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό από το κόκκινο κρασί που διεγείρει το κολλαγόνο και προσφέρει τονωτικά και συσφιγκτικά οφέλη
L-Ασκορβικό οξύ – Παράγωγο βιταμίνης C, παρέχει αντιοξειδωτικές και ιδιότητες λάμψης του δέρματος και υποστηρίζει την ενδυνάμωση της επιδερμίδας και το σχηματισμό κολλαγόνου.