Γιατί τσιμπολογάμε; Ο ειδικός απαντά
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με το τσιμπολόγημα και κατά πόσο είναι κάτι που ζητάει ο οργανισμός μας ή όχι.
Πόσες φορές έχετε μόλις τελειώσει το φαγητό σας και ανοίγετε έπειτα από λίγο το ψυγείο για κάτι γλυκό ή έχετε τσιμπολογήσει ανάμεσα στα γεύματα; Δεν χρειάζεται να απαντήσετε, έχει συμβεί σε όλους, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Γιατί, όμως, το κάνουμε αυτό;
Συνήθως ο λόγος δεν είναι οργανικός, δεν είναι κάτι δηλαδή που ζητάει το σώμα μας. Κι αυτό φαίνεται εύκολα από το ότι το κάνουμε ανάμεσα στα γεύματα ή λίγο μετά το γεύμα. Όταν είναι κάτι που ζητάει το σώμα μας, τότε μιλάμε για ένα πλάνο φαγητού ή μια διατροφή που δεν είναι πλήρης, δηλαδή της λείπουν διατροφικά στοιχεία. Τότε το σώμα μας θα τα ζητήσει και θα μας βάλει να φάμε, έστω και με εκρήξεις, στέλνοντάς μας προς την κατεύθυνση που αυτό χρειάζεται.
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι έχει να κάνει και με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί πολλές φορές τσιμπολογάμε και χωρίς να πεινάμε.
Με λίγη ψυχραιμία κι όταν πρόκειται για αυτό το γλυκό που θέλουμε να φάμε μετά το φαγητό, για παράδειγμα, ενώ είμαστε χορτάτοι και πλήρεις, μπορούμε να «αποπροσανατολίσουμε» τον εαυτό μας από αυτό, επιλέγοντας να κάνουμε κάτι που θα μας τραβήξει την προσοχή (π.χ. ένα τηλεφώνημα ή μια βόλτα). Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε και στις διακοπές, αν θέλετε να επιστρέψετε όπως φύγατε!
Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge