Πώς να προσαρμόσετε τη διατροφή στα ταξίδια σας

stik-laxanikon
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ακόμη κι αν ταξιδέψετε μόνο 3-4 ημέρες ενόψει Δεκαπενταύγουστου, καλό είναι να κάνετε τις σωστές επιλογές για να μην δεχτείτε... επίθεση από το γαστρεντερικό. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δίνει τη σωστή καθοδήγηση.

Τα ταξίδια προς κάθε προορισμό αυξάνονται αυτή την εποχή και μάλλον είναι μια καλή στιγμή να συζητήσουμε λίγο πιο ανάλαφρα για το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε τη διατροφή μας σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην προκαλέσουμε μεγάλη αναστάτωση στο μικροβίωμα του εντέρου μας, που ούτως ή άλλως πλήττεται από την αλλαγή περιβάλλοντος, νερού, ωραρίου και φαγητού, και να διατηρήσουμε μια καλή υποστήριξη στο ανοσοποιητικό μας και την υγεία μας –ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψουμε πολύ.

Τι κάνουμε, λοιπόν;

Έρευνα και προγραμματισμό. Αν πρόκειται να επισκεφτείτε καινούργια μέρη που δεν γνωρίζετε ή να λείψετε πολύ, καλό είναι να διερευνήσετε τις επιλογές για φαγητό στην περιοχή που θα επισκεφτείτε, ειδικά αν είστε χορτοφάγος ή vegan, ώστε να γνωρίζετε τις επιλογές σας και να λάβετε τα μέτρα σας αν χρειαστεί. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρειαστεί να πάρετε μαζί σας περισσότερα σνακ απ’ όσα υπολογίζατε ή να χρειαστεί να μαγειρεύετε πιο συχνά, αν το μέρος δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες σας. Γνωρίζοντας τι σας περιμένει, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας και να είστε προετοιμασμένοι.

Σνακ για το ταξίδι. Θα σας συμβούλευα να προγραμματίσετε από πριν τα σνακ που θα πάρετε στο ταξίδι σας και να μην βασιστείτε στα προϊόντα του αεροδρομίου ή του πλοίου, τα οποία μπορεί να είναι αμφιβόλου ποιότητας, πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και να διαταράξουν από την πρώτη κιόλας στιγμή το μικροβίωμα του εντέρου, σε συνδυασμό με το ταξίδι και την αλλαγή συνηθειών, οδηγώντας σε μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα και δυσφορία. Προτιμήστε αποξηραμένα τρόφιμα, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς, κι αν έχετε περισσότερη ευχέρεια, όπως π.χ. αν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, πάρτε μαζί πολλά φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να φάτε εύκολα, όπως π.χ. καρότα, τσιπς λαχανίδας κ.ο.κ.

Διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου. Σίγουρα είναι δύσκολο στις διακοπές να διατηρήσουμε ένα σταθερό ωράριο και μάλιστα που να μοιάζει με το ωράριο της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, το πεπτικό μας είναι μαθημένο με έναν συγκεκριμένο τρόπο και περιμένει τροφή συγκεκριμένες ώρες, γι’ αυτό φροντίστε όσο γίνεται να μην το «στήσετε». Αυτό θα σας απαλλάξει από προβλήματα όπως ο μετεωρισμός, τα φουσκώματα και η δυσπεψία.

Ενυδάτωση. Ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο ταξίδι, η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εντέρου, για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας στη συνέχεια.

Αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα πρέπει να πάρετε λίγο πιο σοβαρά τη διατροφή σας, για να μην έχετε περιστατικά που θα σας χαλάσουν το ταξίδι. Πάρτε μαζί σας σνακ που ξέρετε ότι είναι ασφαλή για εσάς, αποφύγετε τους πειραματισμούς με πολλά νέα φαγητά στο τόπο που θα επισκεφτείτε και ίσως είναι μια καλή ιδέα να ξεκινήσετε τα προβιοτικά μερικές ημέρες πριν το ταξίδι –κάτι που μπορεί να βοηθήσει και γενικότερα όσους έχουν προβλήματα με το έντερο στην αλλαγή περιβάλλοντος. Δείτε περισσότερες συμβουλές στο e-book της ειδικού αποκλειστικά για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και τη διατροφή χαμηλή σε FODMAPs, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Travel-friendly τροφές που θέλουν φορητό ψυγείο
-Σαλάτες με ξεχωριστό ντρέσινγκ
-Κομμένα φρούτα κάθε είδους
-Ψητές πατάτες, γλυκοπατάτες
-Χούμους με λαχανικά και κράκερ ολικής
-Wrap ή σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή τορτίγιες με χούμους και λαχανικά ή με φυτικό βούτυρο και φρούτα
-Ενταμάμε
-Vegan σούσι
-Μπουρίτος με φασόλια, ρύζι και λαχανικά, με ξεχωριστό γουακαμόλε
-Ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα
-Κλειστό πακέτο tempeh ή τόφου
-Περίσσευμα σπιτικού φαγητού

Εύκολες επιλογές που δεν χρειάζονται ψυγείο
-Βρώμη με σπόρους ή ξηρούς καρπούς σε χωριστά σακουλάκια
-Τσιπς λαχανίδας
-Ολόκληρα φρούτα και σπιτικές μπάρες
-Ψωμί, κουλουράκια, μπισκότα
-Κράκερ, τορτίγιες, bagel,
-Φυτικά βούτυρα
-Trail mix (γκρανόλα με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκο, βερίκοκο κ.ο.κ. και ξηρούς καρπούς)

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity