Μήπως πρέπει να τρώμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας λύνει μια απορία που στριφογυρνάει στο μυαλό πολλών που βλέπουν τα κιλά τους να αυξάνονται και τις εξετάσεις τους να «κοκκινίζουν» με το πέρασμα των χρόνων.
Εκδρομές, διακοπές, ταξίδια, γιορτές, οικογενειακά και μη τραπέζια: όλα λειτουργούν ως αφορμή για πολύ και ασυγκράτητο φαγητό. Λίγο πολύ το κάνουμε όλοι μας, είναι μέρος της κουλτούρας και τώρα που επιστρέφουμε όλοι από διακοπές, έχουμε πολύ πρόσφατες μνήμες από το πόσο συνδέουμε τα πάντα με το φαγητό και πόσο εύκολα «ξεφεύγουμε».
Πώς μπορούμε να γεράσουμε υγιείς;Δείτε ακόμα
Πρόσφατη μελέτη έδειξε, μάλιστα, ότι ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης κατά 25% στη διάρκεια δύο ετών μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης περιορίζοντας τις μοριακές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Κι αν περιορίσουμε επεξεργασμένες τροφές και κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή μας, εμπλουτίζοντάς τη με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και διατηρώντας μια καλή ισορροπία, τότε τα αποτελέσματα αντιγήρανσης είναι ακόμη πιο «τρανταχτά».
Δεν αρκεί βέβαια, να προσέξουμε μόνο το φαγητό μας για να μεγαλώσουμε όμορφα. Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες με διάφορες πρακτικές στην καθημερινότητα, από αθλητισμό, γιόγκα, διαλογισμό, μέχρι ένα βιβλίο ή μια βόλτα με φίλους, όλα βοηθούν σημαντικά.
Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge