Ποια συστατικά καλλυντικών μπορεί να σας κάνουν κακό;
Όπως και με τα τρόφιμα, έτσι και με τα καλλυντικά οι ετικέτες μας δίνουν μια καλή εικόνα του τι περιέχει το προϊόν που ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε κι αν γνωρίζουμε τα βασικά, μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλείς επιλογές για το δέρμα και την ομορφιά μας.
Όπως όταν αγοράζουμε ένα τρόφιμο, ρίχνουμε μια ματιά στα συστατικά του για να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά, τις πολλές θερμίδες, το φοινικέλαιο κ.ο.κ., με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ελέγχουμε και τα προϊόντα που βάζουμε στο δέρμα μας. Επειδή εκεί, όμως, τα συστατικά είναι πιο πολύπλοκα και άγνωστα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα συστατικά που καλό είναι να έχετε στον νου σας και να αποφεύγετε στις επόμενες αγορές σας.
Συνθετικά αρώματα
Ο όρος αυτός περιλαμβάνει όλους τους τεχνητούς παράγοντες αρώματος και μπορεί να περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό 3000+ χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων γνωστών αλλεργιογόνων και ουσιών που έχουν αναγνωριστεί ως ορμονικοί διαταράκτες.
Πώς πρέπει να ανακυκλώνετε σωστά τα καλλυντικά σαςΔείτε ακόμα
Θα τα βρείτε ως phthalates, όπως DBP, DEHP και DEP και ουσιαστικά είναι χημικά προερχόμενα από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων. Χρησιμοποιούνται για το άρωμα των προϊόντων περιποίησης του δέρματος, σε σαμπουάν, βερνίκια, αποσμητικά, λακ, καλλυντικά ή χαρίζουν ευκαμψία στο πλαστικό, το οποίο και μαλακώνουν. Σύμφωνα με έρευνες, αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο ενδοκρινικό μας σύστημα, ενώ μπορεί να είναι τοξικές για κάποια όργανα, αναπαραγωγικά και μη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στην απαγόρευσή τους από τη χρήση σε καλλυντικά, ενώ ο FDA ελέγχει τη χρήση τους.
Paraben
Ένα συστατικό για το οποίο έχει γίνει πολύς ντόρος και περιλαμβάνει επίσης τα methylparabens, isobutylparabens, proplyparabens και άλλα. Πρόκειται για μια οικογένεια συντηρητικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα ομορφιάς και βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που δείχνουν ότι τα χημικά αυτά δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταβάλλουν σημαντικούς ορμονικούς μηχανισμούς στο σώμα μας, ενώ θεωρούνται και αλλεργιογόνα. Θα τα βρείτε συχνά σε σαμπουάν, καθαριστικά προσώπου, αφρόλουτρα, foundation, κρέμες σώματος.
PEG (Polyethylene Glycol)
Το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται ευρέως ως πηκτικό και φορέας υγρασίας σε πολλά προϊόντα φροντίδας δέρματος, ενώ θα το βρείτε και σε καλλυντικά, κρέμες, αντιηλιακά, σαμπουάν. Ο κίνδυνος είναι ότι αναλόγως τις διαδικασίες παρασκευής, μπορεί να είναι μολυσμένο με οξείδιο του αιθυλενίου και 1,4-διοξάνιο, τα οποία έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνα.
Η ρετινόλη είναι η συνθετική μορφή της βιταμίνης Α και θα τη βρείτε σε πολλά αντιγηραντικά προϊόντα φροντίδας δέρματος. Στοιχεία, όμως, από μελέτη του FDA δείχνει ότι τα ρετινοειδή συστατικά μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη όγκων στο δέρμα και αλλοιώσεις από τον ήλιο, ενώ μπορεί να προκαλέσουν και ερεθισμούς, φωτοευαισθησία και δεν συστήνονται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Θα τα βρείτε σε ενυδατικές κρέμες και προϊόντα αντιγήρανσης.
SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
To SLS είναι καθαριστικό παράγοντας που προκαλεί αφρό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες, ενώ μπορεί να πυροδοτήσει και αλλεργίες. Υπάρχουν, επίσης ανησυχίες για τοξικότητα σε μη αναπαραγωγικά όργανα. Θα το βρείτε σε σαμπουάν και αφρόλουτρα.
SLES (Sodium Laureth Sulfate)
Χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με το SLS, αλλά συχνά μολύνεται με 1,4-διοξάνιο, το οποίο χρησιμοποιείται για να κάνει άλλα χημικά λιγότερο «σκληρά», αλλά όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία. Παρ’ όλο που οι ανησυχίες για ερεθισμούς στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες είναι υψηλή, υπάρχουν κενά στα δεδομένα για την κατανόηση των επιδράσεών του σε επαναλαμβανόμενη έκθεση. Όπως, το SLS, έτσι κι αυτό βρίσκεται σε σαμπουάν και αφρόλουτρα.