Είναι καλύτερο ή όχι να λαμβάνουμε προβιοτικά από συμπληρώματα; Ο ειδικός απαντά
Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr, θέτει το θέμα των προβιοτικών που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις συζητήσεις διατροφής και υγείας και μας ενημερώνει τι συμβαίνει σχετικά με τη λήψη τους.
Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και ο εν γένει ρόλος της εντερικής μικροχλωρίδας στην διατήρηση της υγείας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην επιστήμη της ιατρικής και της κλινικής διατροφής. Μας γεμίζει ελπίδες για το μέλλον, μας εκπλήσσει με διαρκώς νέα ευρήματα και αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τους υποψήφιους ερευνητές. Πλην ορισμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων όμως, ο ρόλος των προβιοτικών στην θεραπεία και την πρόληψη παθήσεων, στερείται επαρκούς τεκμηρίωσης.
Γιατί πρέπει να βάλουμε περισσότερα προϊόντα ζύμωσης στη διατροφή μαςΔείτε ακόμα
- Ποιοι μικροοργανισμοί/προβιοτικά ενδείκνυνται για την θεραπεία/πρόληψη της κάθε πάθησης;
- Σε τι δόση;
- Με τι σχήμα;
- Για πόσο χρόνο;
Αντίθετα, φυσικά προβιοτικά που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ανευρίσκονται σε τρόφιμα που συναντούμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Οι ποσότητες και τα είδη προβιοτικών που συναντούμε στα τρόφιμα είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή -δείτε εδώ σε ποια τρόφιμα θα τα βρείτε. Και μπορεί να μην «θεραπεύουν» ή «προλαμβάνουν» μία νόσο, αλλά σίγουρα βοηθούν στην διατήρηση της ομοιοστασίας της εντερικής μικροχλωρίδας μας. Θα πρέπει μάλιστα να έχετε στο νου σας ότι η διαμόρφωση στοχευμένων διατροφικών συνηθειών έχει μονιμότερο χαρακτήρα και είναι οικονομικότερη από τη συμπληρωματική λήψη προβιοτικών.
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr