Κυδώνι: Οφέλη, ιδέες να το απολαύσετε και ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζετε

kudoni
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Για κάποιους είναι γλύκισμα αν το διαχειριστούν σωστά και για άλλους σκέτη… πίκρα. Σε κάθε περίπτωση, το κυδώνι σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες του φρούτου; Και πώς μπορείτε να το φάτε και να σας «κερδίσει»; Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr μας μυεί στον κόσμο του κυδωνιού.

Το όνομα κυδώνι προέρχεται από την Κυδωνία, μια πόλη στην βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένη η πόλη των Χανίων. Η Κυδωνία κατοικούνταν από την Νεολιθική εποχή και σύμφωνα με την μυθολογία, ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κύδωνα. Το Κύδων μπορεί να προέρχεται είτε από το ουσιαστικό κύδος (=δόξα) είτε από το ρήμα κυδάνω (=καυχιέμαι). Πιθανόν, τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, ένας από τους άθλους του Ηρακλή, να ήταν κυδώνια. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο άθλος που ανατέθηκε από τον Ευρυσθέα στον Ηρακλή ήταν να μεταβεί στον κήπο τον Εσπερίδων και να του φέρει τα χρυσά μήλα. Εκτός από τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, το χρυσό μήλο που αποτέλεσε και το «μήλον της έριδος», που δόθηκε στην Αφροδίτη, ήταν κυδώνι.

 Η διατροφική αξία του 

 100g φρέσκο κυδώνι
Θερμίδες57kcal
Υδατάνθρακες15.3g
Φυτικές ίνες1.9g
Πρωτεΐνες0.4g
Βιταμίνη C15mg
Ω-6 λιπαρά οξέα49mg
Ασβέστιο11mg
Μαγνήσιο8mg
Κάλιο197mg
Φώσφορος17mg

Κυδώνι ψητό ή μαρμελάδα
Το κυδώνι μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους. Μαρμελάδα κυδώνι είναι από τους πιο συχνούς τρόπους να καταναλώνεται. Η προσθήκη ζάχαρης «σβήνει» την ξινή του γεύση και η λεπτή του κοπή σε τρίφτη προσφέρει μια ξεχωριστή υφή για εύκολο άλειμμα σε φέτα ψωμιού. Εκτός από μαρμελάδα, μπορεί να γίνει και ζελέ. Επίσης, πολλοί προτιμούν το κυδώνι ψητό στον φούρνο και το συνοδεύουν με ζάχαρη ή μέλι. Εκτός από γλυκές συνταγές μπορεί να απογειώσει και ορισμένες αλμυρές συνταγές, όπως σε συνδυασμό με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, μανιτάρια κ.ο.κ.

Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία
Μελέτες δείχνουν πως το κυδώνι, για την ακρίβεια όλα τα μέρη ενός κυδωνιού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του καρπού και της σάρκας του, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση σε παράγοντες που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αρτηριακή πίεση, ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η παχυσαρκία. Επιπλέον φαίνεται πως έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Προσοχή! Οι σπόροι του περιέχουν νιτρίλια τα οποία υπό την επίδραση των πεπτικών ενζύμων και των γαστρικών οξέων μετατρέπονται σε υδροκυάνιο, ένα δηλητηριώδες αέριο. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο όταν οι σπόροι του κυδωνιού καταναλώθούν σε μεγάλες ποσότητες. Για το λόγο αυτό μάλιστα, υπάρχει αντίστοιχη σύσταση προς τις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν την κατανάλωση των σπόρων όταν πρόκειται να φάνε κυδώνι ή προϊόντα του όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr