Φτιάξτε το πιο νόστιμο χούμους με πιπεριά Φλωρίνης
Η σεφ Λεοντίνη Μαρίνα Τζέρτη από το diatrofi.gr μας προτείνει ένα υπέροχο άλειμμα πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, σούπερ υγιεινό, με μια παραλλαγή που το κάνει πιο… ελληνικό.
Το χούμους είναι αγαπημένο ντιπ πολλών, καθώς τα ρεβίθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Το ταχίνι, το οποίο χαρακτηρίζει το κλασικό χούμους, συγκαταλέγεται στα καλά λιπαρά και είναι πλούσιο σε αμινοξέα. Αυτή η συνταγή, ξεφεύγει από το παραδοσιακό με την προσθήκη της ψητής πιπεριάς Φλωρίνης, προτείνοντας ένα χούμους με ελληνικό twist!
Υλικά για το χούμους με πιπεριά Φλωρίνης
- 100 γρ. ρεβίθια
- 180 γρ. πιπεριά Φλωρίνης (ζυγισμένη ψημένη, χωρίς φλούδα και σπόρους)
- 20 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 50 γρ. ταχίνι
- 20 γρ. χυμός λεμονιού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα)
- 1/2 κ.γλ γλυκιά πάπρικα
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε, τα βράζουμε μέχρι να είναι μαλακά και τα σουρώνουμε. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνουμε την πιπεριά Φλωρίνης για 30 λεπτά, αφού την έχουμε αλείψει ελαφρώς με ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους.
Σε ένα δυνατό blender, προσθέτουμε τα ρεβίθια, την πιπεριά Φλωρίνης, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού με το ξύσμα, το σκόρδο, την πάπρικα και το αλάτι. Ομογενοποιούμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και να τα ομογενοποιήσουμε με ένα ραβδομπλέντερ.
Το χούμους, διατηρείται στο ψυγείο σε αποστειρωμένο βάζο, του οποίου το καπάκι να κλείνει αεροστεγώς.
Λεοντίνη Μαρίνα Τζέρτη
Sous Chef, με σπουδές στη Γαστρονομία και τη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων του Bournemouth University
Απόφοιτος της Le Monde
www.diatrofi.gr