Οι «παγίδες» που κρύβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τι πρέπει να κάνετε, για να μην επαναλάβετε και φέτος τα ίδια λάθη στο τραπέζι της γιορτής και φορτωθείτε με χιλιάδες περιττές θερμίδες;
Κάθε χρόνο τα ίδια. Πριν τις γιορτές, υπόσχεστε, πως αυτή τη φορά δεν θα πάρετε ούτε ένα περιττό κιλό όμως, όταν ζυγίζεστε μετά την Πρωτοχρονιά, ο δείκτης της ζυγαριάς άλλα δείχνει... Τι πρέπει να κάνετε, για να μην επαναλάβετε και φέτος τα ίδια λάθη;
Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι από τη φύση του πληθωρικό. Και εσείς, δε διανοείστε να σηκωθείτε από την καρέκλα σας, αν πρώτα δεν τιμήσετε όλα τα εορταστικά πιάτα! Υπάρχει λύση για να μπει «φρένο» στην αλόγιστη κατανάλωση φαγητού στην οποία επιδίδεστε κάθε χρόνο;
Φυσικά και υπάρχει, και ακούει στο όνομα: εγκράτεια. Όσο και αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται ακατόρθωτο, δεν έχετε παρά να συγκρατήσετε τον εαυτό σας και με έκπληξη θα διαπιστώσετε, πως τα αποτελέσματα θα είναι κάτι παραπάνω από θεαματικά. Ωστόσο, καλό θα είναι, πριν κάτσετε εφέτος στο γιορτινό τραπέζι, να γνωρίζετε από πριν, τι έχετε να αντιμετωπίσετε…
Γαλοπούλα: άπαχη αλλά με παγίδες
Το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο πιάτο κάθε εορταστικού τραπεζιού, αποτελεί ίσως και τον υγιεινότερο μεζέ, που θα απολαύσετε. Η γαλοπούλα, που δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιό μας αλλά πολλοί την απολαμβάνουν μόνο μέσα στις γιορτές, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο άπαχα πουλερικά και γι’ αυτό την προτιμούν και στις δίαιτες.
Συν: χαμηλά λιπαρά, υπέροχη γεύση, χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Αλλά το βασικότερο είναι, πως περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνες και φώσφορο), που δίνουν στον οργανισμό ενέργεια, ωφελούν τα οστά και την καρδιά.
Πλην: τα λιπαρά της γαλοπούλας είναι «κρυμμένα» στην τραγανή πέτσα της. Φροντίστε λοιπόν να την φάτε αφού έχετε αφαιρέσει την πέτσα. Επίσης, ένα ακόμη αρνητικό της είναι, πως συχνά συνοδεύεται από γευστική αλλά ιδιαίτερα παχυντική γέμιση (συνήθως με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες, κιμά και κάστανα), που πρέπει να καταναλώσετε με μέτρο-το πολύ 2-3 κουταλιές...
Πατάτες: η γαρνιτούρα και το «καμουφλάζ»...
Το μεγάλο βαθύ μπολ με τις πατάτες αποτελεί απαραίτητο συστατικό του εορταστικού τραπεζιού. Πρόκειται για την καλύτερη-και συνηθέστερη- γαρνιτούρα της γαλοπούλας και προτιμώνται από μικρούς και μεγάλους.
Συν: οι αγαπημένες πατάτες αποτελούν πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών. Πλούσιες σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C και κάλιο, οι πατάτες, ευεργετούν τον οργανισμό σας σε κάθε μπουκιά.
Πλην: σπάνια έως ποτέ, θα συναντήσετε βραστές πατάτες στο εορταστικό τραπέζι-που αποτελούν και την ιδανικότερη και πιο υγιεινή επιλογή. Συνήθως, σερβίρονται ψημένες στο φούρνο (μια εξίσου καλή επιλογή) ή τηγανητές-που αποτελούν και την πιο βεβαρημένη θερμιδικά επιλογή, που μπορείτε να κάνετε. Λόγω του εορταστικού χαρακτήρα της ημέρας, ενδέχεται να τις συναντήσετε ψημένες στο φούρνο μεν αλλά με τη συνοδεία τυριών, κρέμας γάλακτος, ζαμπόν, μπέϊκον κ.α., άρα υπολογίστε, πως κάθε μπουκιά ισοδυναμεί με μια μικρή θερμιδική «βόμβα»...
Φέτα: η βασίλισσα του τραπεζιού
Η «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών δεν λείπει σχεδόν από κανένα εορταστικό τραπέζι. Νόστιμη και ιδιαίτερη, η φέτα συνοδεύει τις σαλάτες και τη γαλοπούλα, ολοκληρώνοντας ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.
Συν: πρωτεϊνες, βιταμίνες και ασβέστιο σε κάθε μπουκιά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της φέτας. Απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οστών και του οργανισμού γενικότερα, η φέτα, δικαίως κρατά τα πρωτεία σε κάθε μας γεύμα.
Πλην: η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, που συχνά αγγίζουν το 25% αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους, που πρέπει να κρατήσετε την κατανάλωσή της σε λογικά επίπεδα.
Ποτά: τα must του τραπεζιού της γιορτής και οι επιπτώσεις τους
Γιορτές και αλκοόλ είναι δυστυχώς αλληλένδετα στοιχεία. Πολλοί προφασίζονται το εορταστικό κλίμα προκειμένου να κάνουν καταχρήσεις στο ποτό, όχι μόνο επιβαρύνοντας την υγεία τους αλλά και ανεβάζοντας αισθητά το δείκτη της ζυγαριάς τους.
Συν: το αλκοόλ σε μικρές και λογικές ποσότητες (1-2 ποτηράκια το μέγιστο) ωφελεί την υγεία της καρδιάς και προστατεύει τα αγγεία. Κυρίως το κόκκινο κρασί, θεωρείται, πως έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό αν καταναλώνεται με μέτρο.
Πλην: η λογική κατανάλωση και το μέτρο, είναι έννοιες που δυστυχώς, δεν υπάρχουν στην εορταστική μας καθημερινότητα. Έτσι, ο χρυσός κανόνας, που θέλει να βάζουμε «φρένο» στα 2 ποτηράκια κρασιού ή μπύρας, δεν εφαρμόζεται ποτέ. Και αν στην υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εορταστικού τραπεζιού, προσθέσετε και τη γενικότερη κατανάλωση ποτού τις υπόλοιπες ημέρες των γιορτών, υπολογίστε, πως ενδέχεται να πάρετε 2-3 κιλά μόνο από την πληθώρα οινοπνευματωδών ποτών...