Εύκολη και υγιεινή καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ελένη Φραγκίσκου, από το diatrofi.gr μοιράζεται μια λαχταριστή συνταγή για καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη, για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών που θέλουν να τρώνει πιο υγιεινά.
Θέλετε να απολαύσετε μία σιροπιαστή καρυδόπιτα, χωρίς όμως να επιβαρυνθείτε με το βούτυρο και την ζάχαρη που έχει η παραδοσιακή συνταγή; Η λύση έρχεται από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ελένη Φραγκίσκου του diatrofi.gr, χωρίς ζάχαρη και πλούσια σε καλά λιπαρά.
Θρεπτική αξία καρυδόπιτας
Η συγκεκριμένη καρυδόπιτα περιέχει 6 αυγά, τα οποία την καθιστούν ένα γλυκό με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα καρύδια είναι πηγή ω3 λιπαρών οξέων τα οποία προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μας προσφέρουν κορεσμό.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
- 2 φλιτζάνια φρυγανιά ολικής άλεσης τριμμένη
- 6 αυγά
- 1 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκάλι
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1 φλιτζάνι στέβια 1:1
- 2 κουταλιές γλυκού κανέλλα
- ½ κουταλιά γλυκού γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια στέβια 1:1
- 3 φλιτζάνια νερό
- λίγο λεμόνι
- 5 καρφάκια Γαρύφαλλο
Μαζί με την ζάχαρη κτυπάμε τους κρόκους, μετά το πορτοκάλι, τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τελευταία τα καρύδια. Τέλος χτυπάμε και τη μαρέγκα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά σε όλο το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τους κρόκους με την στέβια στο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Μετά προσθέτουμε σταδιακά το πορτοκάλι, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά.
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια μας με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο αρχικό μας μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, για να μην ξεφουσκώσουν τα αβγά.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 25 εκ. καλά λαδωμένο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορθογώνιο σκεύος 20×30 εκατοστά.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα για 20΄ έως 30΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί.
Τέλος την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι. προσεκτικά για να μην «καθίσει».
Ελένη Φραγκίσκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr