Πώς δρουν τα φυτοθρεπτικά συστατικά από καθημερινές τροφές στον καρκίνο του μαστού
Τι επίδραση μπορεί να έχει η σόγια, το πράσινο τσάι, τα σταυρανθή λαχανικά στον καρκίνο του μαστού; Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, δίνει τις εμπεριστατωμένες της απαντήσεις.
Η διατροφή όσον αφορά τον καρκίνο είναι ένα κομμάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ ως διαιτολόγο-διατροφολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία και έχω αντιμετωπίσει με πολλούς από εσάς διάφορες περιπτώσεις καρκίνου, όπου η διατροφή μπόρεσε από την πλευρά της να φέρει αποτελέσματα. Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα διατροφικά δεδομένα αφορούν τους κοινούς καρκίνους, όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη και τείνουν να επικεντρώνονται στην πρόληψη. Είναι, όμως, εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρχουν μελέτες που να αξιολογούν τον αντίκτυπο της διατροφής για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο και τη ζωή τους μετά τη διάγνωση.
Αυτό ακριβώς έχουμε με μια νέα μετα-ανάλυση που συγκεντρώνει δεδομένα από 32 μελέτες παρατήρησης με σκοπό να καθορίσει το ρόλο συγκεκριμένων φυτικών τροφών και των φυτοθρεπτικών συστατικών τους στην υποτροπή του καρκίνου του μαστού, στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, με έμφαση στην πιο αποτελεσματική δοσολογία και το χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης. Τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που αναλύθηκαν ήταν η σόγια, οι λιγνάνες (που τις συναντάμε σε λιναρόσπορο, βρώμη, δημητριακά, μπρόκολο, λάχανο, τόφου, σόγια κ.ά.), τα σταυρανθή λαχανικά, το πράσινο τσάι και τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους.
Πόσο ωφέλιμη ή βλαβερή είναι τελικά η σόγια; Όλες οι απαντήσεις που ποτέ δεν λάβατεΔείτε ακόμα
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η υψηλότερη πρόσληψη ισοφλαβονών σόγιας σχετίζεται με μείωση κατά 26% του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του μαστού, ιδίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και επιζώντες με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου να εντοπίζεται στα 60mg/ημέρα, χωρίς περαιτέρω μείωση σε υψηλότερες δόσεις, που αντιστοιχεί με την πρόσληψη 2 έως 3 μερίδων (50-75mg ισοφλαβονών) ημερησίως. Οι ισοφλαβόνες σόγιας συσχετίστηκαν επίσης με 12% μείωση του κινδύνου θνητότητας από όλα τα αίτια, με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στα 20 έως 40mg/ημέρα (0,8-1,6 μερίδες/ημέρα). Τα προϊόντα σόγιας συσχετίστηκαν επίσης με σημαντική μείωση της υποτροπής του καρκίνου του μαστού, ενώ σημαντικό είναι επίσης ότι τα οφέλη από την κατανάλωση σόγιας επεκτείνονται τόσο στους χρήστες όσο και στους μη χρήστες της ταμοξιφαίνης. Σημειωτέον, μία μερίδα (25mg ισοφλαβόνες) μπορεί να παρέχεται από 250ml γάλα σόγιας, 85 έως 100γρ. τόφου ή 85γρ. μαγειρεμένα φασόλια σόγιας.
Ακόμη, υψηλότερες συγκεντρώσεις εντερολακτόνης στο αίμα (μεταβολίτης του εντερικού μικροβιώματος του εντέρου από τις λιγνάνες φυτικών τροφών) συσχετίστηκαν με περίπου 30% μείωση του κινδύνου θνητότητας από καρκίνο του μαστού και από όλες τις αιτίες. Ωστόσο, οι διαιτητικές λιγνάνες δεν συσχετίστηκαν με τα αποτελέσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι άκρως σημαντικά και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της απόκρισης στις λιγνάνες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φάνηκε να σχετίζεται με μια σημαντική μείωση 26% στον κίνδυνο υποτροπής με πρόσληψη περίπου 5 φλιτζανιών ημερησίως. Όσον αφορά τα σταυρανθή λαχανικά, δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση.
Συνολικά, είναι σαφές ότι τα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφών είναι βιοδραστικά και μπορούν να φέρουν βελτίωση σε περιπτώσεις καρκίνου. Ωστόσο, όπως πάντα, το καλύτερο είναι να επικεντρωθούμε στη συνολική ποιότητα της διατροφής, που είναι και η καλύτερη προσέγγιση. Οι ερευνητές προς το παρόν ζητούν πιο αξιόπιστες μελέτες με πιο συνεπή αναφορά στη δόση, το χρόνο πρόσληψης σε σχέση με τη διάγνωση του καρκίνου και τη συνέπεια.
Πηγές
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-lifestyle-medicine-news-january-2024-952e2a3f0c12
https://academic.oup.com/jncics/article/8/1/pkad104/7468128?login=false
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou