Πόσο καιρό συντηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο;

trofima-psugeio
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

O Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, έχει φτιάξει τον οδηγό που χρειάζεται όλοι να ανατρέχουμε, όταν δεν είμαστε σίγουροι αν πρέπει να πετάξουμε ή να κρατήσουμε κάποια τρόφιμα στο ψυγείο μας.

Το πόσο καιρό συντηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας είναι μία ερώτηση που όλοι λίγο πολύ έχουμε αναρωτηθεί. Κάθε τρόφιμο διατηρείται στο ψυγείο για διαφορετικό χρόνο. Άρα λοιπόν η απάντηση είναι «εξαρτάται». 

Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μας
Αρχικά, θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία τους, όταν μιλάμε για προσυσκευασμένα τρόφιμα. Επίσης, οι χώροι στους οποίους τα αποθηκεύουμε (εν προκειμένω το ψυγείο) θα πρέπει να είναι καθαροί.

Έπειτα, περνάμε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ψυγείου. Την συντήρηση θα πρέπει να την ρυθμίσουμε ώστε να λειτουργεί στους 4οC. Αντίθετα, την κατάψυξη θα πρέπει να την ρυθμίσουμε στους -18οC.

Ακόμη, θα πρέπει να «ξεφύγουμε» από την αμιγώς ελληνική συνήθεια να παραγεμίζουμε το ψυγείο μας με βρώσιμα αγαθά. Αντίθετα, πρέπει να αφήνουμε αρκετό χώρο άδειο προκειμένου ο ψυχρός αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα. Έτσι, το ψυγείο ψύχει τα τρόφιμα αποτελεσματικότερα, ενώ παράλληλα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Επίσης, το κάθε τρόφιμο έχει τη θέση του στο ψυγείο. Καλό είναι δηλαδή, να τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη επιμόλυνση -δηλαδή το ένα τρόφιμο να μολύνει το άλλο. Το φαινόμενο της διασταυρούμενης επιμόλυνσης παρατηρούμε κατά βάσει όταν ένα νωπό-μη μαγειρεμένο τρόφιμο έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με ένα μαγειρεμένο και έτοιμο προς κατανάλωση. Ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε, για παράδειγμα, είναι να τοποθετήσουμε τον κιμά που μόλις αγοράσαμε, πάνω από τα λαχανικά. Αυτό είναι λάθος διότι υπάρχει κίνδυνος το οροαιματηρό υγρό του κιμά να στάξει πάνω στα λαχανικά που θα καταναλώσουμε ως νωπή σαλάτα. 

Κανόνας απαράβατος: Δεν τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο! Με τον τρόπο αυτό επηρεάζουμε την θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης που αργεί να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα. Συνεπώς, ουσιαστικά βοηθούμε στην υπερανάπτυξη των μικροοργανισμών που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Συνοπτικά, λοιπόν, πόσο καιρό συντηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας;

ΤρόφιμοΣυντήρηση στο ψυγείο (4οC)Συντήρηση στην κατάψυξη (-18οC)
 Κόκκινο νωπό κρέας
Βόειο3-5 ημέρες6-12 μήνες
Χοιρινό3-5 ημέρες4-6 μήνες
Κατσικίσιο-Αρνίσιο3-5 ημέρες6-9 μήνες
Εντόσθια1-2 ημέρες3-4 μήνες
Κιμάς (όλων των ειδών)1-2 ημέρες3-4 μήνες
 Κόκκινο μαγειρεμένο κρέας
Κομμάτι κρέατος χωρίς σάλτσα ή ζωμό3-4 ημέρες2-3 μήνες
Κομμάτι κρέατος με σάλτσα ή ζωμό1-2 ημέρες2-3 μήνες
 Νωπά πουλερικά
Κοτόπουλο ή γαλοπούλα (ολόκληρο)1-2 ημέρες12 μήνες
Κοτόπουλο ή γαλοπούλα (κομμάτια)1-2 ημέρες9 μήνες
Εντόσθια (συκωτάκια)1-2 ημέρες3-4 μήνες
 Μαγειρεμένα πουλερικά
Κοτόπουλο ή γαλοπούλα ως μέρος φαγητού (πχ Εντράδες)3-4 ημέρες4-6 μήνες
 Νωπά ψάρια και θαλασσινά
Λιπαρά ψάρια1-2 ημέρες2-3 μήνες
Άλιπα ψάρια1-2 ημέρες6 μήνες
Οστρακοειδή και θαλασσινά1-2 ημέρες3-6 μήνες
Καπνιστά ψάρια2 εβδομάδες2 μήνες
 Μαγειρεμένα ψάρια
Όλα τα είδη ψαριών3-4 ημέρες4-6 μήνες
 Αλλαντικά
Αλλαντικά σε φέτες3-5 ημέρες1-2 μήνες
Μπέϊκον1 εβδομάδα1 μήνας
Λουκάνικα από ωμό κρέας1-2 ημέρες1-2 μήνες
Λουκάνικα από καπνιστό κρέας1 εβδομάδα1-2 μήνες
 Αυγά
Φρέσκα4-5 εβδομάδεςΔεν καταψύχονται
Μόνο κρόκοι ή μόνο ασπράδια2-4 ημέρεςΔεν καταψύχονται
Βρασμένα1 εβδομάδαΔεν καταψύχονται
 Γαλακτοκομικά και προϊόντα τους
Γάλα1 εβδομάδα3 μήνες
Μαλακά τυριά1 εδομάδαΔεν καταψύχονται
Γιαούρτι1-2 εβδομάδες1-2 μήνες

Συντήρηση τροφίμων και σερβίρισμα
Αφού μαγειρέψετε το φαγητό, θα πρέπει να το καταναλώσετε εντός 2-3 ωρών. Βέβαια, εάν περισσέψει, δεν είστε υποχρεωμένοι να το πετάξετε, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, αφού κρυώσει επαρκώς.

Όταν αποφασίσετε να το σερβίρετε, τότε θα πρέπει να το ζεστάνετε καλά ώστε να είναι καυτό. Συνεπώς, με απλά λόγια, κατά την αναθέρμανσή του πρέπει να αχνίσει ή να βράσει. Τότε λοιπόν, είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Φυσικά, να θυμάστε πως δεν πρέπει να αναθερμαίνετε τα φαγητά σας περισσότερες από μία φορές.

Τέλος, αποφύγετε να καταναλώσετε ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά ή ακόμη και προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά.

Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να έχετε στο νου σας το εξής: Οι θερμοκρασίες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων είναι κατά κανόνα 5-60οC. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθείτε να διατηρείτε τα τρόφιμά σας πέραν αυτών των θερμοκρασιών. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε είτε με ψύξη (<5οC), είτε με θέρμανση (>60 οC).

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr