Φτιάξτε την πιο γευστική φασολάδα με ένα έξτρα υλικό για την Καθαρα Δευτέρα
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, μοιράζεται τη δική του συνταγή για αχνιστή και πεντανόστιμη φασολάδα, μια από τις πρωταγωνίστριες του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, δίνοντάς της έξτρα άρωμα με πορτοκάλι.
Η φασολάδα είναι ένα θρεπτικό φαγητό χαμηλό σε λιπαρά με πολλές και διαφορετικές παραλλαγές. Αν και είναι ένα φαγητό που πήρε τον τίτλο του παραδοσιακού το 1940, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες. Βέβαια, άλλοι προτιμούν τα φασόλια σούπα, άλλοι στεγνά και άλλοι πάλι χυλωμένα. Ένα είναι το σίγουρο, όταν έξω κάνει κρύο και είναι ώρα για ένα ζεστό και θρεπτικό πιάτο, η παραδοσιακή ελληνική φασολάδα είναι μια εξαιρετική και θρεπτική επιλογή.
Σε αυτή τη συνταγή, ο ειδικός προσθέτει και φλούδα πορτοκαλιού που τις δίνει περισσότερο άρωμα και αντιοξειδωτικά.
- Μισό κιλό φασόλια μέτρια
- 6-7 ποτήρια νερό
- 200 γραμμάρια καρότα
- 200 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό
- 100 γραμμάρια σέλινο
- 100 γραμμάρια φλούδα πορτοκάλι
- 5 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
- Μία πατάτα περίπου 50 γραμμάρια
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
- 1 κόκκινη πιπεριά
Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επομένη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και την φλούδα του πορτοκαλιού, που δίνει άρωμα στην φασολάδα.
Βράζουμε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με τα φασόλια και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε πέντε κουταλιές ντομάτα πελτέ ή πουμαρό ή τριμμένη ντομάτα (αν θέλουμε τα φασόλια με ντομάτα). Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο χυλωμένη θέλουμε την φασολάδα, ανακατεύουμε συχνά και για αρκετό χρόνο προς το τέλος του μαγειρέματος.
Με τα υλικά αυτά ετοιμάζουμε περίπου 6-8 μερίδες φαγητού χωρίς το ζουμί ανά μερίδα. Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία μερίδα τυριού ή μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές.
Extra tip
Για να μην σας προκαλέσει η φασολάδα φουσκώματα και αέρια, δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια για μία μέρα, να τα μαγειρέψετε την επόμενη και να τα καταναλώσετε την τρίτη.
Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Συγγραφέας και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
www.diatrofi.gr