Χλωρέλλα: Το αντιοξειδωτικό φύκι που βοηθά στην κατάθλιψη κι όχι μόνο

xlorella
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Με οφέλη στην κατάθλιψη, τη χοληστερόλη και το λιπώδες ήπαρ, η χλωρέλλα αποτελεί μια υπερτροφή που αξίζει την προσοχή μας. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας συστήνει, λοιπόν, μια από τις παλαιότερες υπερτροφές.

Όπως ξέρουμε, η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, με πολλές περιπτώσεις να μην επωφελούνται από τα χάπια, τα οποία μπορεί να έχουν και πολλές παρενέργειες. Γι’ αυτό το λόγο, η εύρεση εναλλακτικών αντικαταθλιπτικών παραγόντων που θα ήταν ασφαλείς και επαρκείς ήταν απαραίτητη. Η χλωρέλλα, λοιπόν, ήταν ένα πράσινο φύκι που χρησιμοποιούνταν ως συμπλήρωμα διατροφής και στην εναλλακτική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ανατολή, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να διερευνηθεί.

 Στο πλαίσιο μιας μελέτης για τα οφέλη της χλωρέλλας όσον αφορά την κατάθλιψη, συμμετέχοντες έλαβαν είτε 1800mg χλωρέλλας (3/4 κ.γ.) καθημερινά και φάνηκε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση σε φυσικά και γνωστικά συμπτώματα κατάθλιψης, όπως επίσης και στο άγχος. Η τυχαιοποιημένη αυτή έρευνα, ωστόσο, δεν ήταν ελέγχου-placebo, που σημαίνει ότι οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν χλωρέλλα και οι άλλοι μισοί τίποτα. Κι όσο κι αν η χλωρέλλα φαντάζει μια οικονομική λύση για την ψυχική υγεία, είναι απαραίτητο οι έρευνες να γίνονται σωστά, ώστε να είμαστε σίγουροι αν κάτι όντως λειτουργεί ή όχι. Υπήρχε, μάλιστα, κι άλλη μελέτη που είχε το παρόμοιο πρόβλημα, η οποία, όμως, έδωσε ένα αντικειμενικό, μετρήσιμο αποτέλεσμα: σημαντική μείωση στη φλεγμονή του ήπατος. Δεν υπήρχε, όμως, κι εδώ ομάδα ελέγχου, οπότε είναι πιθανόν οι συμμετέχοντες να έγιναν καλύτερα από μόνοι τους για κάποιον άλλο λόγο. Ωστόσο, το σημάδια είναι καλά. 

Αυτό, λοιπόν, που χρειαζόμαστε είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη (όταν δηλαδή δεν γνωρίζουν ούτε οι ασθενείς, ούτε οι γιατροί τους ποια ουσία λαμβάνουν οι ασθενείς –δραστική ή placebo), με ομάδα ελέγχου και placebo, ώστε να ανακαλύψουμε τη δράση της χλωρέλλας στο λιπώδες ήπαρ. Αυτό ακριβώς έγινε ώστε να διερευνηθεί η δράση της σε σχέση με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία λόγω της έξαρσης της παχυσαρκίας, επηρεάζει 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως.

Με τη χρήση 1200mg χλωρέλλας, οι ερευνητές είδαν σημαντική πτώση στη φλεγμονή του ήπατος, καθώς οι συμμετέχοντες έχασαν περισσότερο βάρος (περίπου μισό κιλό την εβδομάδα σε περίοδο 8 εβδομάδων) κάτι που έφερε σημαντική βελτίωση και στο σάκχαρο νηστείας. Το συμπέρασμα των ερευνητών, λοιπόν, ήταν ότι η χλωρέλλα έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του βάρους με σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του ήπατος.

Όσον αφορά τη χοληστερίνη, πραγματοποιήθηκε τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη, placebo-ομάδα ελέγχου, για τη δράση της χλωρέλλας και παρατηρήθηκε ότι στην ομάδα της χλωρέλλας υπήρξαν κάποιες αλλαγές, όπως 1,6% βελτίωση στην ολική χοληστερόλη, αλλά καμία επίδραση στην LDL. Άλλες μελέτες, ωστόσο, έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα, όπως μια μετα-ανάλυση 19 τυχαιοποιημένων δοκιμών με εκατοντάδες συμμετέχοντες, η οποία έδειξε ότι η λήψη χλωρέλλας πράγματι έριξε την κακή LDL χοληστερόλη 8 μονάδες κατά μέσο όρο, ενώ είχε θετικά αποτελέσματα και στην αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες, εν προκειμένω, λάμβαναν 4 γραμμάρια ή περισσότερα την ημέρα (περίπου 2 κ.γ.) για τουλάχιστον 8 εβδομάδες, κάτι που φαίνεται να είναι η ιδανική φόρμουλα.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη (διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, με placebo), οι ερευνητές έδιναν σε 34 συμμετέχοντες 3 αυγά την ημέρα (περίπου 510mg χοληστερόλης την ημέρα), είτε με μερικές κουταλιές χλωρέλλα, είτε με placebo, για 4 εβδομάδες. Τα ευρήματα έδειξαν 14% αύξηση στην LDL χοληστερόλη μόνο από την κατανάλωση αυγών, αλλά με τη χλωρέλλα, η αύξηση ήταν σημαντικά μικρότερη, που σημαίνει ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα –αν και άλλος ένας καλύτερος τρόπος είναι απλά να μην τρώτε 3 αυγά κάθε μέρα.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες μελέτες που αφορούν την ικανότητα της χλωρέλλας να βοηθήσει στην αποτοξίνωσή μας από τις ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), τα καρκινογόνα χημικά που δημιουργούνται όταν ψήνουμε και τηγανίζουμε το κρέας. Απ’ ό,τι φάνηκε, η χλωρέλλα μείωσε τα επίπεδα των καρκινογόνων αυτών ουσιών, αν και δεν σημείωσε μεγάλη στατιστική διαφορά. Όσον αφορά τους πολυκυκλικούς, αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), μια άλλη ομάδα καρκινογόνων ουσιών, κυρίως σε καπνιστά κρέατα και τσιγάρα, που μάλιστα έχουν γενοτοξική δράση (δηλαδή βλάπτουν το DNA) η χλωρέλλα παρουσίασε την ίδια δράση με τις ετεροκυκλικές αμίνες και πάλι, όμως, χωρίς σημαντική στατιστική διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, λίγη χλωρέλλα, μπορεί να έχει θετική επίδραση αναλόγως και με τη διατροφή σας, γι’ αυτό συζητήστε με ειδικό αν θα βοηθούσε να την αξιοποιήσετε.

Πηγές

https://nutritionfacts.org/2022/10/06/chlorella-put-to-the-test/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26275653/
https://nutritionfacts.org/video/treating-hepatitis-c-with-chlorella/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475283/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24920270/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27177615/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25590673/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26432772/


Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou